用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 PN 選擇 - 想之後入IS
樓主: ARYAT
go

[其他] PN 選擇 - 想之後入IS   [複製鏈接]

ARYAT 發表於 20-12-10 13:26
所以焗買NR...但都好驚NR抽唔中.....冇得in.....

下年如果疫情無左
可能會變返正常排隊買

我個仔讀咗一年local PN,每日都好唔鍾意返學,唔會學到啲咩學術嘅嘢, 因為實在太淺,123紅黃藍呀圓圈長方形男仔女仔嗰啲囉,廣東話你自己同佢講咪得囉唔使學校教,而且所謂雙班主任其實對學英文完全冇幫助,因為一對25人其實都係得個聽字,K1轉返IS返咗一個月學日日都好開心。

中文我自己同佢喺屋企睇書,國語就請老師教佢,讀IS預咗中文要自己學,最起碼佢唔好討厭中文,依家佢搭車出街呢都會睇吓啲路牌。

回覆 cmybabies 的帖子

請問box hill 畢業考IS 係咪冇問題? 我小朋友有出年MOS BH K1 offer~ target IS 小學
可以分享吓嗎?

回覆 Sumsumsum123 的帖子

我上個月頭問ESF 仲有冇得買K1 debenture, ESF 覆仲有少量quota, 叫我欲購從速
唔係total得150 quota 咩? 唔知點解仲有賣淨

hkbusfan 發表於 20-12-10 14:53

我上個月頭問ESF 仲有冇得買K1 debenture, ESF 覆仲有少量quota, 叫我欲購從速: ...
係間間分校都仲有quota?咁可能今年少左人買

hkbusfan 發表於 20-12-10 14:49

請問box hill 畢業考IS 係咪冇問題? 我小朋友有出年MOS BH K1 offer~ target IS 小 ...

只係小小經驗分享,我哋當年三心兩意,K 2時只考了RC,但是沒有offer。我覺得係因為我小朋友屬觀察怕羞型,在不熟悉的地方只看,唔夠主動。其他同學都有考到不同IS。到了K3,我哋再考插班CAIS是有OFFER的。但是因有好的LOCAL SCHOOL收咗,所以於棄。

到咗現在社會環境氣侯不同,我哋又再考IS插班。感覺BH的底子幫助不少,當然身在local 中文小學,我哋亦下了不少功夫,努力保住英文。

個人認為,如果一心讀IS而又未有一條IS offer,BH的確係個不錯的選擇。

啱啱睇到樓上有人講話小朋友唔like番學,在4年BH, 我小朋友係開心到不得了,日日唱住歌咁番學。升小前仲問我點解BH無k4。

謝謝回覆! 有CAIS offer 好叻喎, 都唔易考
我小朋友都係觀察慢熱型, 面試好蝕底. 有報ESF 不過play visit 都冇份, 所以fallback option 係BH (有返BH playgroup, 其實都好鍾意BH, 不過始終擔心過兩年考IS 小學會食白果 XD) 希望佢嚟緊讀兩年BH 會讀得好啦~

我上個月頭問ESF 仲有冇得買K1 debenture, ESF 覆仲有少量quota, 叫我欲購從速: ...
想問下,如果出年先報K 今年係唔係唔可以買?

回覆 ARYAT 的帖子

係呀, 報嗰年先買

hkbusfan 發表於 20-12-10 15:23

謝謝回覆! 有CAIS offer 好叻喎, 都唔易考

慢熱型面試係好難。不過,你小朋友只係pn,過D日子,變化可能會好大。未有其他IS offer,一路排一路讀BH先都應該無問題。BH 去IS, 我覺得無涵接問題。

我同你好似呀. 小朋友下年讀PN.
我黎梗(下下年)想搬去WKS, plan梗小朋友讀IS.

因為錢同位置關係, 可以選擇既IS唔多, 最想讀ESF.

我小朋友係慢熱型, 面試真係表現好差, 唔知下年點IN K1....

今年嘗試買WKS NR,都話賣晒,要抽籤。

lavender_mum 發表於 20-12-10 16:20
今年嘗試買WKS NR,都話賣晒,要抽籤。
請問你係咪開賣第1日買?應該今年人人都要抽籤

Falcon媽媽 發表於 20-12-10 15:48

我同你好似呀. 小朋友下年讀PN.

一年小朋友真係可以變化好大,不過WKS得1間ESF, 你下下年先搬既話就算入到ESF都係1年左右小朋友上P, (K讀2年)

SJS 係火炭,RC係恆安...如果單純方便返學又冇咩意思

BH 絕對系一間好學校,老師很用心
同學和家長質素都很好,去到K2絕大部份學生都會畢業去讀IS
得小數會留下升K3考local school.  所以K3只有一班很小人
如果住MOS區target IS, BH是非常好的選擇。

唔係呀, 下下年都係讀2年(下年N, 下下年K1, 下下下年K2), 我搬去WKS唔係因為ESF, 係鐘意個度.
SJS & RC相比其他IS 係kln tong個D叫近D啦.

Falcon媽媽 發表於 20-12-10 16:52

唔係呀, 下下年都係讀2年(下年N, 下下年K1, 下下下年K2), 我搬去WKS唔係因為ESF, 係鐘 ...

不過住WKS除非返RC,唔係小學都好麻煩下...

我小朋友出年升Y1我地會搬入WKS,呢排收到啲小學offer都好頭痛,因為校車一係頭站勁早上車,一係直頭冇車到,可能要自己車去西貢嗰邊上車...

回覆 melobi12 的帖子

可唔可以透露係邊幾間?
我覺得RC, SJS, ICS應該最方便.

回覆樓主:

其實讀IS playgroup 和N, 唔止係語境,係個setting, 讀完小朋友一般會相對大膽,鐘意學校和comfortable同老師interact, 因為外國人一般好encouraging 和對小孩子包容,少D規矩,同習慣了IS上堂的setting.
local school老師比較強調守規矩,做個「乖」的小朋友,學生一般會對老師較「敬畏」。
N班雖然只番幾個月就要in, 不過加埋Playgroup的exposure, 我覺得在我女身上就很大影響,她初初都好細膽及要長warm up, 上學令她改變了很多,之後考學校就比較forthcoming 和順利。
所以如果決定了IS我就唔會去LS「洗禮」了。

Falcon媽媽 發表於 20-12-10 16:52

唔係呀, 下下年都係讀2年(下年N, 下下年K1, 下下下年K2), 我搬去WKS唔係因為ESF, 係鐘 ...

真係要諗清楚,除非esf/ICS, 出去去讀的話7點幾條路係google map就變左紅色(太多中產小朋友出九龍/過海讀書),一係就要抱住小朋友係大圍轉車逼東鐵
‹ 上一主題|下一主題