用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 PN 選擇 - 想之後入IS
go

[其他] PN 選擇 - 想之後入IS  

講少少Background先
2公婆要返工,工人姐姐照顧小朋友
出世到依家1歲半都係用英文,(唔係native)覺得佢簡單指令已經聽得明,但中文完全唔得,叫佢中文名都冇反應

一心想小朋友讀IS,首選ESF
暫時In左幾,boxhill,think,康傑,金迦,都有am offer,黎緊等LH 3月in

有幾個問題想問下咁多位

如果一心想小朋友讀IS...係唔係應該選Boxhill,因為英文語境好,到in ESF 既時候,小朋友英文有保証 (ESF應該會買NR)

定係讀其他(金迦,康傑),等佢中文有個底,但同時又擔心返英文會唔會唔夠..
睇左唔少媽媽講,入到ESF後中文會更加差,如果Boxhill都係英文既話,小朋友中文一定要搵方法補

第3個選擇就係如果LH收..應該會轉去LH,因為感覺LH 雙語都有保証(但前提係要收...)

回覆樓主:

如果target ESF K同已決定買NR, 就選Boxhill,英文語境好,而且教學方式較類近IS。
LH較難入(競爭大),有offer再決定。

deleted

LH 的教法同模式主要係target 直私local school, 如果你一心想之後讀IS / ESF, 唔覺得LH好適合。

而且講真,你亦唔好期望pn k1 呢2年會由學校學到太多中文,不如你地工餘時間多d同佢講中文玩吓認字咭仲實際

wg_ann 發表於 20-12-9 16:43
如果target ESF K同已決定買NR, 就選Boxhill,英文語境好,而且教學方式較類近IS。
LH較難入(競爭大),有 ...
暫時方向都係咁...
如果final 係想入IS...就將有幫助入IS既野放首位
THX~~

siuta 發表於 20-12-9 16:49
回覆 ARYAT 的帖子

我小朋友無讀過呢幾間(只係in過boxhill)如果你諗住行國際就搵啲大部份畢業生升國際學 ...

都會呀..都好驚入唔到
石門,白石角同大埔區既IS 到時都應該會報埋..
不過應該剩係ESF先買NR

thx

blueaqua 發表於 20-12-9 17:03
LH 的教法同模式主要係target 直私local school, 如果你一心想之後讀IS / ESF, 唔覺得LH好適合。

而且講真 ...

我都明白..LH係谷既學校,風格好唔同
不過就係因為谷..我先覺得有可以係低班可以打到個底,中英都會同時間有進步

同埋谷>Happyschool 應該會容易過happyschool>谷

所以我先諗如果LH收既,個PRIORITY 係唔係應該高過Boxhill

thx

ARYAT 發表於 20-12-9 17:48
不過就係因為谷..我先覺得有可以係低班可以打到個底,中英都會同時間有 ...

deleted

另一樣除英語,多D接觸唔同人,小朋友易開口,熱身時間短...但而家睇呢唔容易...

ARYAT 發表於 20-12-9 17:48
不過就係因為谷..我先覺得有可以係低班可以打到個底,中英都會同時間有 ...

Boxhill同LH係兩所教學理念不同的學校,target IS選Boxhill, target本地直私選LH, 同意其他網友所言,PN所學到的中文其實很少,而且如果真係好想學中文,可自行外補。

利申:Boxhill同LH用家

其實入LH大部分也是升local school, 英文也應該不太夠考IS,如果你target IS, 而你想入ESF,為何不直接試ESF kindy?

wg_ann 發表於 20-12-9 19:38
Boxhill同LH係兩所教學理念不同的學校,target IS選Boxhill, target本地直私選LH, 同意其他網友所言,PN所 ...

想問問用家LH pn中英文比例係咪50:50?
我情況類似,都係留左boxhill位,但我因爲其他IS課程考慮只係諗住k試報幾間IS, 又冇passport, 所以都未必一定入到。如果行LS路線都預左谷的了。諗緊LH n班係咪報k可以騎牆
(同埋咁細個人仔,都考慮距離,LH比boxhill真係近屋企好多)

siuta 發表於 20-12-9 16:49
回覆 ARYAT 的帖子

我小朋友無讀過呢幾間(只係in過boxhill)如果你諗住行國際就搵啲大部份畢業生升國際學 ...

應該咁樣,英文好嘅,入ESF K1好多都唔使買NR,跟住又可以直升year1。應該等入唔到ESF K1,K2考year1的時候先至考慮買。

ARYAT 發表於 20-12-9 16:09
講少少Background先
2公婆要返工,工人姐姐照顧小朋友
出世到依家1歲半都係用英文,(唔係native)覺得佢簡單指 ...

Box hill好似好多澳洲老師,唔怕發音唔純正?

Moonlight819 發表於 20-12-9 20:33
其實入LH大部分也是升local school, 英文也應該不太夠考IS,如果你target IS, 而你想入ESF,為何不直接試ESF ...

非常同意

我仔今年10歲,想當年考pn 時爸爸一心想小學讀IS, 我就諗住打好中文底,k3先打算!所以揀咗樂基英普班(當年放棄咗boxhill, 同think offer)屋企無工人,我同爸爸都係講廣東話,但我哋從來無開電視習慣,仔自己由細到大都不自覺地揀英文youtube 睇,到k3佢班主任話IS 啱我仔,所以順理成章揀咗IS(當年放棄咗第一輪20分就入到嘅九龍區一間男校),而家仔year 6 佢已經完全唔記得晒幼稚園學過嘅中文,佢只睇到英文,同我whatsapp 都係英文。所以我覺得如果揀得IS(除非你keep 住補中文)你要有心理準備要放棄中文,因為IS 小朋友會越嚟越依賴英文,當咗佢哋第一溝通語言。(佢哋就算對住中國人同學都係講英文)
另外我覺得英文老師係咩國籍都無問題,因為我仔由幼稚園到而家見過咁多老師、教練(佢練波嗰度有好多不同國藉教練)有時見到啲有口音我哋大人都覺得好難聽清楚嘅教練時,佢都聽得到同溝通到,小朋友真係好易掌握。我仔睇YouTube 多,佢講係美式口音多,但學校老師多數英藉,佢有時好搞笑會扮英式口音講英文。

magmum 發表於 20-12-10 00:19

騎牆可能最後英文唔夠好,到時可以選擇的IS更少,最後都係入番LS。
沒有passport更加一定要英文好,英文好冇passport都會收你,因為學校都想keep住個語境。

magmum 發表於 20-12-10 00:19

LH pn中英係50:50。
考K時只係PN開左學約一兩個月,家庭語境比學校語境的影響大。
也識人由LH pn轉IS K,但我覺得如果一心行IS,搵TT或boxhill呢類學校較合適,始終教學模式及風格較相近。

Just my personal experience- for ESF K1 interview, it's more important that your kids understand English instructions and respond to the instructions. The English speaking part is not as important at that age as many still cannot speak clearly. It is more important that you perform well in parents interview as you need to show that you can support your kid's English learning long term.
I sent my son to local PN when he's 2 and helped a lot in getting him to speak Cantonese and can even recognise some chinese words (before going to PN, he didn't speak any Cantonese). And then when he's 3, I signed him up to Saturday Chinese classes. He is now in international school. My younger son, he's now 3, did not go to local PN due to the covid situation this year and still would not speak Cantonese :(

同意樓上所講,屋企要有英文語境,PN讀幾個月就要考IS, 讀邊間無所謂,近屋企更好。
入得IS我覺得是不歸路,英文會成為第一語言(即係諗嘢用英文,之後轉番中文講出嚟),所以再好都無得同用廣東話做第一語言嘅小朋友去比。
想中文唔太差,補習係好方法,入咗IS之後屋企人keep住講廣東話(最好有完全唔識英文嘅長輩幫手),咁小朋友執下人口水尾就會學識唔少中文。