用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB final 面試 家長感受
go

SPB final 面試 家長感受  

小兒有幸有SPB final interview ,見面後好感激校方俾機會家長更了解小朋友面試表現,原來5歲幾人仔能夠獨自完成面試真不簡單

說實在當日眼見小兒面試表現,對答如流,反應快有禮,面試後成日都「幻想」會唔會有機會有offer

所以想請教當年有SPB offer 家長,係咪當日面試後已覺得小朋友表現不俗,最後真係有offer,好怕自己諗得太多....

mastermama 發表於 20-12-8 18:38
小兒有幸有SPB final interview ,見面後好感激校方俾機會家長更了解小朋友面試表現,原來5歲幾人仔能夠獨 ...
上年小兒見完後一樣感受, 最後正取, 祝好運!
BTW 我地見麥校長, 佢真係超好人

triceramum 發表於 20-12-8 18:50
上年小兒見完後一樣感受, 最後正取, 祝好運!
BTW 我地見麥校長, 佢真係超好人
...

多謝你分享呀!得20%機會成為正取,你仔好叻呀!

我唔敢諗,驚係自己一廂情願,介唔介意分享你仔係咩類型小朋友?因聽聞SPB 鍾意收文靜型小朋友

小兒有幸有SPB final interview ,見面後好感激校方俾機會家長更了解小朋友面試表現,原來5歲幾人仔能夠獨 ...

好叻仔!連阿媽都滿意小朋友表現,一定答得好好,恭喜曬!

恭喜定你先,仔仔表現咁好,睇黎真係好大機會呀!我的感受是剛剛相反(emoji)聽我仔同副校既對答已經估到無行,不存幻想。反而想問有冇過來人以為衰梗但結果有offer (emoji)

回覆 mastermama 的帖子

一樣呀, 最後是正取

mastermama 發表於 20-12-8 19:36
多謝你分享呀!得20%機會成為正取,你仔好叻呀!

我唔敢諗,驚係自己一廂情願,介唔介意分享你仔係咩類型 ...

小兒係扮斯文型

獨自面試其實幾好,小朋友靠自己,無需家長過分壓力

triceramum 發表於 20-12-8 20:53
小兒係扮斯文型

過到校長關就得,最少都扮到

mermaidmama 發表於 20-12-8 19:45
好叻仔!連阿媽都滿意小朋友表現,一定答得好好,恭喜曬!

我係驚自己一廂情願,始終叻嘅小朋友好多好多,我仔其實只係穩陣對答,有elaborate 下答案,無咩dead air咁,無咩創意同童真,個樣又唔係斯文大方,所以驚自己諗得太多

回覆 mastermama 的帖子

其實都想知大概學校會收幾多%有關係的學生(如哥哥和爸爸舊生), 幾多係N無學生的呢?

triceramum 發表於 20-12-8 20:53
小兒係扮斯文型

請問知唔知唔係校長in, 機會會否細d?

milkmiu20 發表於 20-12-8 21:39
請問知唔知唔係校長in, 機會會否細d?

唔係,有好多係副校in照收offer

咁見老師是否很低機會

我第時都想俾小朋友試下考spb,請教你小朋友係私幼定卷幼就讀?有外補嗎?

triceramum 發表於 20-12-8 22:40
唔係,有好多係副校in照收offer

咁同學們都是讀名幼嗎?

其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,有人都分享過學術題答錯幾條都有offer...純粹個人感覺..但小朋友presentable 同轉數快有創意機會一定高好多

happygirl1284 發表於 20-12-9 00:58
其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,有人都分享過學術題答 ...

十分認同,我小朋友不是文靜型

happygirl1284 發表於 20-12-9 00:58
其實spb 2nd in考的學術唔深,主要都係想睇小朋友係咪學校想要的style多過要好叻學術,有人都分享過學術題答 ...

同意,憑感覺呢樣好虛,真係得學校先知,但坦白講就算覺得我仔in得唔錯,presentable 同轉數快我諗都算係,都唔敢有好大希望

mastermama 發表於 20-12-8 21:32
我係驚自己一廂情願,始終叻嘅小朋友好多好多,我仔其實只係穩陣對答,有elaborate 下答案,無咩dead air ...

上年我仔又係咁!結果都係正取!面試模式好好,真係睇到平時仔仔既另一面!