用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 8 讀書會唔會好難搵位?
go

[英國] Year 8 讀書會唔會好難搵位?

Year 7 趕唔切, Year 8 會唔會好難入到好學校?

回覆 happyhappy2014 的帖子

會難啲。不如而家準備後年入Y9。有啲學校Y9而家已經要報(甚至已經遲咗)。

回覆 beastiebistro 的帖子

唔該你. 你意思係下年小六畢業, 依家可以報定後年Year 9?我以為一定要報畢業o個年?
唔該你,

回覆 happyhappy2014 的帖子

有啲學校要兩三年前入紙先接受申請。例如Eton同Winchester就一定要小朋友10.5歲前入紙申請讀Y9(即係入學前三年有多),否則一律不受理。我母校Rugby school應該都要兩年前入紙。所以你而家報讀完S1入Y9已經係時候。

回覆樓主:

我小朋友下年去讀Year 8.
要睇你“好學校”既定義。
Year 8 不是正常收生年級,要 逐間學校問 收唔收 Year 8. 我問咗差不多都有10間,都有8成話收,可以報名。
而我發現,考year 8 同考year 7既卷,大至差不多,都係Eng writing, Maths, reasoning.

回覆 BabyKD 的帖子

唔該你呀.

所以又要depends你係想邊年去,同要不要boarding? Y9好大競爭,但有學校Y9先有boarding