用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們有買智能手機給小朋友嗎?
go

你們有買智能手機給小朋友嗎? [複製鏈接]

如題,好似好多小朋友都有手提電話,可以whatsapp、youtube 打機那種,部份更擁有最新型號嘅iphone。。請問大家有冇喺呢方面經歷困難,例如小朋友會唔會機不離手、減少面對面溝通、等等?
正考慮幾時才是出機俾小朋友嘅適當時機,請過來人分享!
   3    0    0    0

問題應該是有什麼實質需要,不是人有佢有。主要原因可能是因project work 要和同學whatsapp,咁要出機前約法三章定立使用規則和部機是父母的,犯規就收返

MrBeast 發表於 20-12-7 20:44
問題應該是有什麼實質需要,不是人有佢有。主要原因可能是因project work 要和同學whatsapp,咁要出機前約 ...

我想法和你好想似,以實際需要出發!但如果身邊嘅同學都會whatsapp、打機,網上世界重要性就會增加,你會把social 當作「實質需要」嗎?

Hkmama818 發表於 20-12-7 21:05
我想法和你好想似,以實際需要出發!但如果身邊嘅同學都會whatsapp、打機,網上世界重要性就會增加,你會 ...
no, 你可以比每天15-30mins 休息時間,佢可以在休息時間在pc 打,但先要條件是你有方法控制到和佢已完成當日的功課。呢d野是易放難收,你可以話若果佢能尊守規則和成績有進步,咁大d就可以有手機,最好係先比你用緊的佢,你出部新的比自己。rule of thumb 是佢要付出努力才會得到想要的東西

MrBeast 發表於 20-12-7 21:47
no, 你可以比每天15-30mins 休息時間,佢可以在休息時間在pc 打,但先要條件是你有方法控制到和佢已完成當 ...

係啦,我都覺會易放難收,俾咗手機佢之後,成績咪退步囉(emoji)(emoji)老老實實,連大人都會沉迷用手機,俾部機小朋友,可以好大件事,根本難以控制、難以引導。。

Hkmama818 發表於 20-12-7 22:31
係啦,我都覺會易放難收,俾咗手機佢之後,成績咪退步囉(emoji)(emoji)老老實實,連大人都會沉迷用手機, ...

但係另一方面,小朋友早d 學習自己管理自己都係好事如果家長可以咁有信心放手一搏。。。我見好多三四年班就有電話了,所以我想知道會咁做嘅家長係點處理嘅呢?

我女好細個開始,ipad係問過大人就可以玩,高小有Nintendo switch,小五開始有智能手機。我當時的理念係比小朋友學習分寸好過禁止。我女算係順利過渡,無沉迷其中。

不過會否玩物喪志,係好睇小朋友的性情。呢樣嘢同聰唔聰明,或者學業成績無關,有d小朋友係特別容易分心和沉迷。如果知道自己小朋友係呢類型,就要小心處理。

電話, ipad, 電腦,kindle 都比佢用。
有自細教佢好好保護眼睛。無特別沉迷。
佢唔鍾意打機,有時間就睇書畫畫,可以一畫就半日

必須,但要小心控制
和同學對功課、交功課,google search 都有用,但必須嚴控YouTube 和打機
可以將部手機剷剩有必要的app, 或透過google WiFi去隨時開機停機

黃大力 發表於 20-12-8 11:25
必須,但要小心控制
和同學對功課、交功課,google search 都有用,但必須嚴控YouTube 和打機
可以將部手機 ...

想請教點樣可以透過Google Wi-Fi控制開機停機

小朋友9歲, 用左手機半年左右, 但佢對手機無咩需求, 都係用黎whatsapp吓屋企人, 聽吓歌, 無打機, 仲要成日唔記得义電同無帶電話

醒目開學勳章 貢獻勳章

大仔時,要自己出去就俾咗部$200-300 嘅手機佢用,不停跌,升中二先俾部過時智能機佢

細仔小5接哥哥最後嗰部平機,nokia 蕉,有youtube 有whatsapp,就係mon 細,解像度低

我諗,最起碼係要俾到孩子一個訊息:手機用嚟通訊,唔係娛樂
恐龍家

cafeva 發表於 20-12-8 08:10
電話, ipad, 電腦,kindle 都比佢用。
有自細教佢好好保護眼睛。無特別沉迷。
佢唔鍾意打機,有時間就睇書 ...

十分厲害(emoji)!

msming 發表於 21-2-2 08:16
我過來人身份分享一下....
我女小學階段一向係我同老公自己接送返學放學,同去練水,所以個段時間係完全冇出 ...

想問下,中學生有冇實際需要用智能手機?
例如,會唔會有一d校內團體通訊係用WhatsApp ,IG ,Facebook 等,唔用會同其他人溝通唔到?

Hkmama818 發表於 21-2-26 15:59
想問下,中學生有冇實際需要用智能手機?
例如,會唔會有一d校內團體通訊係用WhatsApp ,IG ,Facebook  ...
whatsapp/signal pc 也可以,唔一定要有手機。但去到中學,亦要考慮佢在朋輩的image,你可先約法三章訂定下使用規則、set up screen time、唔出mobile data,唔影響學業就慢慢放

其實遲早要過沉迷手機/電腦這一關。
初中家長叫做還可以有d話事權,可以幫子女一起學習如何合理使用,太過分的話,也有能力收返。再大些,小朋友越來越獨立,而且好容易反叛,果時再搞搞震就非常麻煩。

MrBeast 發表於 21-2-28 09:29
whatsapp/signal pc 也可以,唔一定要有手機。但去到中學,亦要考慮佢在朋輩的image,你可先約法三章訂定下 ...
我一直懷疑成日講既 "約法三章" 係咪WORK?

去到最後, 講既係父母最後權威, 或對父母既尊重剩返幾多...

我咁講可能好老土...

即係, 什麼 "約法三章" , 最後子女唔HONOR, 你作為父母又可如何?

呢個年代既PARENTING 係反權威化, 子女們係習慣在這樣的環境長大....

聽過太多 "約法三章" 的, 譬如, 養寵物照顧小動物既約定 (結果係兩老自己上), 學琴買琴前約定要如何練習 (結果係樂器塵封) ... 呢D 約定違約, 父母都還可以"善後", 玩手機呢家野無得替子女 "善後" , 除左讀書唔成, 花錢送外國.

‹ 上一主題|下一主題