用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 in直資但未有六年級成績表
go

in直資但未有六年級成績表

星期六會in福建,但未有六年級成績表,咁學校點評定成績?

joe12211981 發表於 20-12-7 13:26
早in的,靠小四、五成績!靠收了學姐學兄後的表現、靠面試等等

無成績表唔係問題,學校會用自己方法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bettyay 發表於 20-12-7 13:29
早in的,靠小四、五成績!靠收了學姐學兄後的表現、靠面試等等

但佢唔需要提交小四成績表,況且又冇學校名次,點知小朋友屬於咩banding

很多小學都是未派六年級上學期正式成績表。

有少部份小學連呈二也未考完,北區所有小學連六年級上學期考試也取消。

較早舉行面試的直資,很多都是未有收到考生呈二成績表。

直資自有它們的擇人方法,間間不同。

joe12211981 發表於 20-12-7 13:32
但佢唔需要提交小四成績表,況且又冇學校名次,點知小朋友屬於咩banding
...
其實所中學都唔知報名學生banding的,即使報自行,官津也只有報名學生呈分的相對排名!直資未有排名前都係靠小五成績(如果沒收小四成績),靠面試,靠收生經驗等
有小六成績後,可以立即補交也可以,學校一會收同睇

我哋都係星期六in,學校話有就交冇就唔交

我聽另一間直資簡介會講學校會收到EDB給申請者嘅rank order

面試都未係公布結果,大家無成積咪仲好無壓力。不過今個星期六都面見嘅話,間學校都好博!定網見吔?

joe12211981 發表於 20-12-7 13:32
...

直資中學靠過往經驗/面試表現/問教育局取得全港次第排名來揀學生。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

BHA 發表於 20-12-7 16:43
我聽另一間直資簡介會講學校會收到EDB給申請者嘅rank order

那些是較遲interview 的直資。

gracelam 發表於 20-12-7 21:05
直資中學靠過往經驗/面試表現/問教育局取得全港次第排名來揀學生。

我就係唔明剛考完呈2,成績表都未出,佢點問教育局攞排名

tpmon 發表於 20-12-7 21:14
那些是較遲interview 的直資。

係基崇,原本12月初面試,現因疫情改1月初。
會唔會呈一都有rank order?

BHA 發表於 20-12-7 21:23
係基崇,原本12月初面試,現因疫情改1月初。
會唔會呈一都有rank order?

這點不太清楚。