用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一派位英中學額減少
樓主: elbar
go

中一派位英中學額減少 [複製鏈接]

islz 發表於 20-12-8 08:57
吾愛吾國, 建議公務員子女全數必須入讀中文中學, 否則不愛國, 不能跟國內單位接軌. ...

你應該呼籲誇境生不要考香港的英中,應考香港的中中,是愛國的表現,將來回國發展也可接軌。

另外為什麼這10年間多了中資在港開的直資中學,轉晒英中,如九龍塘香島中學、官塘福建中學、沙田培僑,還要間間成為Band 1 直資英中。這似乎與你的看法不一致。

IloveJJ 發表於 20-12-8 12:21
不嬲考公務員都要考中英文,97之前已經係,仲大把人係肥中文,因為中文嗰份卷難過英文。
...
97年前份CRE中文比現在份CRE中文淺
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 20-12-8 12:46
不會吧,國內跨境生落香港讀書的,也是爭香港名小/一線小學、名中/英中的學位。

未來在香港仍是英中+中文 ...
目前香港既B1中學,絕大部份都係粵教中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-9 08:47
目前香港既B1中學,絕大部份都係粵教中

這一代的小孩在小學時已學好普通話了。

IloveJJ 發表於 20-12-8 12:21
不嬲考公務員都要考中英文,97之前已經係,仲大把人係肥中文,因為中文嗰份卷難過英文。
...
點解我印象中只是考了基本法?????? 超淺...

IloveJJ 發表於 20-12-9 10:49
你係咪只考過一次?
我老公考過兩次,一次要,不次唔駛。
佢話要考文言文、成語,好難!

里d一次已經夠, 考一個識位, 要考完等半年有多,才知答案 !唔同佢玩了, 唔夠玩。。。
搵工都餓c左....

IloveJJ 發表於 20-12-8 12:20
你知不知就算97前,考公務員都要考中英文?而且好多人唔係肥英文,係肥中文所以考唔到?
...

我就係其一個肥中文, 英文合格.
更正一下, 我係考新的CRE.

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-12-9 11:33
You're not alone!  
唔駛介懷!
最攪笑係政府send封信鼓勵我考多次, 話只要考到中文合格就得, 英文的成績會保留兩年.
我果時都已經返緊新工啦!

IloveJJ 發表於 20-12-9 10:48
深淺好個人直覺,你咁叻數據,應該可以搵到啲對應表。

我只知我老公:

其實我無聊, 唔同年份考過幾次CRE (因為以前有效期得兩年)

97前大學畢業即刻考咗一次, 2000左右考咗次, 因為改制CRE成績可以永久有效所以2006/7年左右又考多次

三次中係一次比一次難

最記得2006/7年個次, 有幾題問四字詞語既問題 (問我4個字中間邊個係錯別字), 但係個幾題入面寫個幾個中文字, 幾然無一個係我見過既........ 好在係MC有得撞啫!

如果唔係MC方式作答, 我應該呃唔到個2級返嚟!

pccw2017 發表於 20-12-9 11:51
最攪笑係政府send封信鼓勵我考多次, 話只要考到中文合格就得, 英文的成績會保留兩年.
我果時都已經返緊新 ...

200X年轉制後, CRE成績已經係永久有效

IloveJJ 發表於 20-12-9 12:58
一次比一次難又唔出奇,正如啲細路返學學緊既野,都係越來越深啦!
...
其實除咗難之餘, 係整個考核內容都唔同咗 (範圍轉晒)
個科Aptitude test都係, 97年前我用唔夠半個鐘就KO咗佢, 97後難度大增, 竟然差D做唔晒, 仲有一兩題係要撞答案

hkpapa852 發表於 20-12-9 12:54
200X年轉制後, CRE成績已經係永久有限

永久有限 ? 永久有效嗎 ? 我唔知係97定98年考過唯一的一次.
‹ 上一主題|下一主題