用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小西彎衛理中學學生家長
go

小西彎衛理中學學生家長

小囡今年六年班,想報衛理中學,但錯過咗黎緊12月嘅升中資訊日嘅報名日期,想請教d家長尼間學校好唔好?

hello^_^ 發表於 20-12-6 15:16
小囡今年六年班,想報衛理中學,但錯過咗黎緊12月嘅升中資訊日嘅報名日期,想請教d家長尼間學校好唔好?
...

我入過小西灣見過這間中學的學生放學,D學生幾乖。反而見到嶺南衡怡和漢華的學生在街有些不好的行為。漢華的學生有一部份是幾個操流利普通話的學生走在一起。

東區B2校,好像是劉永生、衛理和金文泰最好。

如樓主的孩子是Band 2頭,自行可考慮衛理+劉永生。

tpmon 發表於 20-12-6 21:10

我入過小西灣見過這間中學的學生放學,D學生幾乖。反而見到嶺 ...

請問小西灣福建中學校風好唔好?

ELWEV 發表於 20-12-7 00:12

你小朋友Band 幾(頭/中/尾)?

福中(小西灣)是Band 2中至尾。首要肯定小孩是親中、愛國,才好選他。觀塘福中是直資B1C 好強; 小西灣福中的成績差過觀塘那間很多。

近期福中(小西灣)有學生確診,不要去參觀。

如小孩是Band 2頭,建議也是選衛理、劉永生、金文泰、顯理優先。

hello^_^ 發表於 20-12-6 15:16
...

我仔今年中一,我哋都幾滿意

回覆樓主:

請問佢系咪所有班都系英文班?

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-7 00:39

你小朋友Band 幾(頭/中/尾)?
其實你係咪咁熟悉間學校?憑校名就話人親中愛國?
咁講,可能某宗教團體或某慈善團體比佢更親中愛國,係咪又叫人唔好去考?傳統名校喎~

bobbob 發表於 20-12-7 13:45
其實你係咪咁熟悉間學校?憑校名就話人親中愛國?
咁講,可能某宗教團體或某慈善團體比佢更親中愛國,係咪 ...

https://m.mingpao.com/pns/教育/article/20190903/s00011/1567449998624/小西灣福建中學-有學生高呼時代革命-校方稱支持警方執法-不會追究

中學對傳媒已表面立埸。其實報考福建(小西灣)ok,但每個人喜歡的理念都不同。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-7 13:52

https://m.mingpao.com/pns/教育/article/20190903/s00011/15 ...
即係話佢哋嘅愛國教育唔多成功,咁你仲驚咩呢?
btw, 呢間又唔見你講?

https://hd.stheadline.com/news/daily/hk/808029/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E7%94%B7%E5%A5%B3%E6%A0%A1%E8%91%A3%E6%9C%83%E5%87%BD%E5%AE%B6%E9%95%B7%E7%A6%81%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%A4%BA%E5%A8%81

bobbob 發表於 20-12-7 14:01
即係話佢哋嘅愛國教育唔多成功,咁你仲驚咩呢?
btw, 呢間又唔見你講?

你想多了,我是好欣賞九龍塘香島那校的成績。

現在這個post 問小西灣+東區的中學,不談其他區,ok?談其他區的中學另開新post 吧!

其實也是要給清晰的資料人哋知。人人早知多d更好,申請者起碼信念一致,香港更和平。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-7 14:11

你想多了,我是好欣賞九龍塘香島那校的成績。
見你經常用呢樣做選校條件,但實情你係咪真係咁清楚每間學校嘅實際情況?怕你誤導網友啫

bobbob 發表於 20-12-7 14:35
見你經常用呢樣做選校條件,但實情你係咪真係咁清楚每間學校嘅實際情況?怕你誤導網友啫 ...

這只是你個人sensitive。

我喜歡正、負面都說,讓EK會員自行決定適不適合。

ELWEV 發表於 20-12-7 00:12

由於有會員很不滿,切勿再在這個post 問福中(小西灣)任何方面的問題。

不要影響樓主是問小西灣衛理中學的事。

謝謝合作不要再問。

tpmon 發表於 20-12-7 15:35

由於有會員很不滿,切勿再在這個post 問福中(小西灣)任何方面 ...

OK,Thx!

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-7 15:35

由於有會員很不滿,切勿再在這個post 問福中(小西灣)任何方面 ...
如果你係話緊我嘅話,我無乜不滿,只係想提醒網友唔好求其無做過任何分析就乜都接收,咁對邊方面都好唔公平。

另外,似乎你係無權阻止任何網友提問㗎~

bobbob 發表於 20-12-7 16:43
如果你係話緊我嘅話,我無乜不滿,只係想提醒網友唔好求其無做過任何分析就乜都接收,咁對邊方面都好唔公平 ...

我與誰互動,要你干預?

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-12-7 17:02

我與誰互動,要你干預?

hello^_^ 發表於 20-12-7 12:49
請問佢系咪所有班都系英文班?

三班全英,一班混合班。

LOKLOK89 發表於 20-12-8 09:11
三班全英,一班混合班。

唔該曬

醒目開學勳章

LOKLOK89 發表於 20-12-8 09:11
三班全英,一班混合班。

請問你們是自行抑或抽獎入呢?另外想問吓lunch 可以出去食抑或留校食呢?