用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare
樓主: WLFC
go

宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare  

揀得SFA就要預左6年都要谷,我見到我家姐個仔跟得幾辛苦(emoji)
當時我都有猶豫過俾唔俾大仔入SFA,因為SFA個升中派位真係好吸引,去到最後都係揀返RC, 叫做英小,進可攻SJ, SPCPS,

Kinki0109 發表於 20-12-11 03:25
揀得SFA就要預左6年都要谷,我見到我家姐個仔跟得幾辛苦(emoji)
當時我都有猶豫過俾唔俾大仔入SFA,因為SFA ...
比小朋友開開心心有個童年啦
就算咁細谷到盡, 大左可能有厭戰FEEL, 而且又影響關係, 可以參考下Vanessa-Mae ge故事

mykate 發表於 20-12-9 16:44

我大女係去年 sc 小學畢業的。

想問st Clare 小學會唔會好谷呢?會唔會太守規矩同太死板呢?有無活動教學同project呢? 小朋友讀得開心嗎?

ruudi82 發表於 20-12-11 13:18
比小朋友開開心心有個童年啦
就算咁細谷到盡, 大左可能有厭戰FEEL, 而且又影響關係, 可以參考下Vanessa-Mae ...
厭唔厭戰真係睇一個個人, 不過上EK印象中冇聽過SFA上到中學厭戰嘅例子, 個個都話上到去都keep到上遊位置
但喺厭戰方面我自己就係活生生嘅例子, 小學比阿媽死谷爛谷但上到中學hea足咁多年, 所以我都盡量避免我小朋友行我細個果套, 可惜我另一半唔係咁諗

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

SFA感覺OK

回覆 AngelaWan_FB 的帖子

請問你小朋友是否讀緊SFA?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

不過我識有朋友ge小朋友, 係SFA考最差o個一兩個, 升BAND2, 跟住考全級第一/二, 正常KEEP住都應該入到大學

小朋友讀SFA 家長要高度支援,尤其GS+Science嗰種難唔係開學去佐敦搵補習,操下d陳年舊卷就過到關!

yuenkw 發表於 20-12-12 10:51
小朋友讀SFA 家長要高度支援,尤其GS+Science嗰種難唔係開學去佐敦搵補習,操下d陳年舊卷就過到關!
...

很深?

bbcar23 發表於 20-12-14 17:29
很深?

考題滿4版紙,小一生30分鐘內完成,深唔深?見仁見智。

回覆樓主:

SFA學生英文強

英文好上英中非常重要!
例如:閒科--音樂課係全英文教樂理.

回覆 apple1990 的帖子

Why?
爬文見你囡讀聖家

回覆 gigiyyc 的帖子

自行抽唔中?

WLFC 發表於 20-12-30 14:59

Why?

囡讀聖家又如何?!您同時聖家有offer嗎?

不是,想了解聖家家長如何認為St Clare 女仔無得輸?

選擇如下:1. St Clare 有中學 back up
2. SFA 學術勁,但要面對升中壓力,有D小朋友中途跳船入有backup 的中學
3. 聖母,有中學 backup
4. 高主教,學術ok, 但有升中壓力
5. 德雅,普普通通一間學校