用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare
樓主: WLFC
go

宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare  

回覆 2013skc 的帖子

請問但直屬乙一如果唔揀高主教,是否入唔番?
如果是,那麼12網就算有其他女校,都唔可以放乙一?
此外,12網的女校全部有小學,可以放出來抽的位不多,對嗎?

WLFC 發表於 20-12-7 21:14
回覆 Usagicat 的帖子

如果靠自行入,那麼是否Net 11也不重要,對嗎?

揀 St Clares 係貪有直中保險, 如果係 SFA 6 年捱得過, 應該都可以有差唔多級數中學。SFA 係6 年後又出去比拚過。

基本上有直中的女校,都會放返乙一,除非你好討厭直中,又好有信心乙一必入其他。

我見SFA的數據,女仔好多入上智。請問你覺得上智or St Clare 中學部較好?

WLFC 發表於 20-12-7 19:51
回覆 ruudi82 的帖子

請問但直屬乙一如果唔揀St Clare,是否入唔番?
係, 要擺乙一

通常跳得船就人望高處, 跳去英華

就算高主教, 你都要擺乙一先入到佢間中學, 就算中學VS中學, 以成績計SC應好過高主教,

而且如你想抽其他中學, 11網英華D位都多過12網3大女校非直屬位, 所以高主教VS SC, 應該SC點都穩陣D

SFA VS SC, 睇你想谷到盡入BAND1 A, 定冇咁谷入SC

WLFC 發表於 20-12-7 21:14

如果靠自行入,那麼是否Net 11也不重要,對嗎?

係,--自行咩網都冇所謂
但如果講緊係派位階段

NET 11網 (英華/聖提/SC) VS 12網三大女校, BAND1生入返BAND1學校機會率...之前有人POST過, 11網女仔入返BAND 1機會係高D

ruudi82 發表於 20-12-8 12:55
係, 要擺乙一

通常跳得船就人望高處, 跳去英華
St Clare 考前列都好多人跳船,剩跳去Mss都有4個

之前有比較過SC中學DSE成績, 對比12/11網其他女校, 其實都係差唔多, 絕對正增值學校..(仲要佢收左好多自己BAND2生)
只係因為間中學遠左少少, 先多D人轉校姐, SC絕對好野黎

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3759278

WLFC 發表於 20-12-7 23:30

我見SFA的數據,女仔好多入上智。請問你覺得上智or St Clare 中學部較好?

問題係SFA 唔係必入上智, St Clares 只要你唔係 band 3 基本都入返。

上智同 St Clares 都係好學校, 但 St Clares 可以"比較輕鬆"上中學, 相對 SFA 來講。

ruudi82 發表於 20-12-8 13:03
係,--自行咩網都冇所謂
但如果講緊係派位階段

灣仔B1女生位當然著數過中西區,只係你眼見女校B1位少,心魔作怪。灣仔係最多%B2生可以上移入英中,問題係要成為本區真B1生唔易,直聯小學太強,比率高~~~

WLFC 發表於 20-12-7 21:17
回覆 2013skc 的帖子

灣仔係非常充足嘅B1英中區,以往係不少高記生會放棄乙1去搏他校。不過,不少家長眼見區內直中比較少位,選校心魔唔易克服~~~

mcl203 發表於 20-12-8 23:39
灣仔B1女生位當然著數過中西區,只係你眼見女校B1位少,心魔作怪。灣仔係最多%B2生可以上移入英中,問題係 ...
呢個數據, 會唔會係三大女校生拉高左升B1 率? 高記生跳出高記再讀B1 應該冇11網咁易?

ruudi82 發表於 20-12-9 09:30
呢個數據, 會唔會係三大女校生拉高左升B1 率? 高記生跳出高記再讀B1 應該冇11網咁易?

...

灣仔有4直聯女校+1直男校+1直男女校,佢哋都有高B1率。兩軒聖雅各係~30%進行分流,可能就係咁原因。區內仲有幾間小學可能不足10%B1率,所以話區細強弱懸殊。直聯小學去到統一橫流機會極少,所以變成大家各有升中路,只係你是否可以成為本區真B1生,大量全港B1係本區只係B2生。可以參考下兩軒為何年年咁穩定人數入QC,根本唔多B1男生競爭。又,本區英中為何有收本區B2生仍符合英中資格~~~

回覆 apple1990 的帖子

Why?

WLFC 發表於 20-12-9 16:04

Why?

一般來説,中西區以4間女校學術最強,僅次係彼得仔,其餘我估唔算太出。咁,若你讀SC或任何一間,又身為本區嘅B1生,係少一個另一面又多番個嘅原理下,若放棄乙1去抽他校,不成功下你仍會有個B1英中位預俾你,只係你唔可以確定邊間,又一般來說,SC收生幾間中最弱勢。明未?~~~

回覆 mcl203 的帖子

咁12網女校邊間最弱勢?

WLFC 發表於 20-12-9 16:35
回覆 mcl203 的帖子

咁12網女校邊間最弱勢?

比較上,聖方濟各,以前係真光~~~

WLFC 發表於 20-12-9 16:04

Why?

我大女係去年 sc 小學畢業的。
可以參考下。

如大家睇到的升中數據,考前面的都冇直升。
教學/名氣/校舍都有影響升中選擇,我覺得地理位置唔係太大問題,sc 中學部的校車路線幾好的。

因為乙一要放直屬,所以都係自行/ 直資走。
如果唔係前列的,都預上返直屬中
學。我大女呢年,除咗有人因為學校講明升唔到直屬的而抽其他,冇人唔放直屬落乙一。
所以中西區抽獎有利band 1 女,都唔太影響sc 學生。

如果一心升 sc 中學,升中壓力真係唔大,好穩陣。
不過,如果有心想考前列,競爭都好大。
0.01 的平均分已經影響名次。
亦可以講,前列同學的水平係明顯帶出的。

mykate 發表於 20-12-9 16:44
我大女係去年 sc 小學畢業的,沒有直升直屬中學。
可以參考下。

所以我話搏得過,出去抽他校失敗咗都有個位等番你。不過,乙1嘅心魔唔易克服~~~

勁!唔升直中~~~

St Clare 進可攻(轉B1A), 退可守(原校B1B)
SFA 根基打得好, 入B1 百份比高, 不過過程較辛苦, 心冇咁定。

老實講, 最後都要睇家長及囡囡係唔係承受到壓力定係想保守D。

mcl203 發表於 20-12-9 16:50
所以我話搏得過,出去抽他校失敗咗都有個位等番你。不過,乙1嘅心魔唔易克服~~~

勁!唔升直中~~~:g ...

Yes, 中西區 band 1女校來講,最弱勢已經係 sc.....

我覺得會讀 sc 小學/ 直屬小學的家長,都冇冒險精神