用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋?
go

邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋?

請問除咗LS, TSL, 仲有邊間小學有圍棋/奧數校隊, DBS, YW或St Paul's Boy有冇?或者邊間學校重視圍棋/奧數?Thanks a lot!

mermaidmama 發表於 20-12-5 13:25
請問除咗LS, TSL, 仲有邊間小學有圍棋/奧數校隊, DBS, YW或St Paul's Boy有冇?或者邊間學校重視圍棋/奧數 ...

St. Jo?

回覆 兔兔子 的帖子

只知YW, DB重視奧數/數學,圍棋唔知

有玩開公開比賽應該會有風收到格。
樓主小朋友應該有一定實力啦,去到那個水平?

回覆 ABC-DAD 的帖子

冇啊,小朋友只是5歲,發現數理邏輯能力好,棋類遊戲一點即通,所以想知邊D學校對佢培養呢方面能力有幫助,thanks!

ABC-DAD 發表於 20-12-5 18:01
有玩開公開比賽應該會有風收到格。
樓主小朋友應該有一定實力啦,去到那個水平? ...
可以搜尋下「香港校際圍棋大賽」,會有唔少學校名。

回覆樓主:

小學強奧數主要係幾間:
YW, LSC, 同聖公會個幾間:SPCC, DBS, SPB, 仁立,青衣主恩,嘉福榮真,李兆強

mermaidmama 發表於 20-12-5 13:25
請問除咗LS, TSL, 仲有邊間小學有圍棋/奧數校隊, DBS, YW或St Paul's Boy有冇?或者邊間學校重視圍棋/奧數 ...

DB 有 math team, 即係奧數,入左會提供training....

開學既時候會俾份卷全部人一齊做,每班揀幾個入

阿仔本身完全冇接觸過奧數,不過做完份卷就有幸入咗.... 佢班入左3個,另外兩個同學都係未玩過奧數.... 所以佢都唔一定揀本身有經驗....

我又唔知算唔算重視,但係每逢有奧數/ 數學比賽都會出eclass 通知全部人

另外朋友讀spb同yw 本身都有玩奧數, 感覺都好重視

路人甲行過,其實我覺得所有學校最著重的,最終還是學生成績。

學校無論有多重視體藝活動(說得白一點是重視體藝活動的獎項),有甚麼奧數隊和圍棋隊,一般都交由家長和學生自己私下操練,你自己出色便留在隊中,唔掂就出局。不要對學校栽培學生的奧數和棋藝方面有過高期望。

Vana 發表於 20-12-7 12:27
DB 有 math team, 即係奧數,入左會提供training....

開學既時候會俾份卷全部人一齊做,每班揀幾個入

請問小朋友讀緊幾年班?學校training係幾密呢?

到底家想通過圍棋/數學教育為小朋友帶來什麼得着?
這個意味着小朋友能在怎樣的支持下發展興趣,日後能走多遠,其他容後再計教。

ABC-DAD 發表於 20-12-7 21:20
這個意味着小朋友能在怎樣的支持下發展興趣,日後能走多 ...

其實我唔係想通過圍棋/數學教育為小朋友帶來什麼得著,而係想搵一間同小朋友興趣特長match,可以令佢愉快學習又發揮所長嘅學校~

ABC-DAD 發表於 20-12-6 00:02
可以搜尋下「香港校際圍棋大賽」,會有唔少學校名。

多謝資訊!
另外,請問你知道香港兒童棋院 同香港棋院,邊間學圍棋更好嗎?Thanks!

ABC-DAD 發表於 20-12-7 21:20
這個意味着小朋友能在怎樣的支持下發展興趣,日後能走多 ...

我都有興趣知道長遠圍棋/ 數學有咩長遠具體得著

比小朋友去興趣班也不能不考慮以後如何維持技能,有些興趣班一停下來,很快就會忘記掉
不論以後小朋友專注那種興趣,我相信都會堅持小朋友要保持以下興趣班,低強度(每個星期一個小時)學到讀大學為止:
鋼琴(樂感)
繪畫(以後工作很多方面都要繪畫)
跳舞(節奏感)

不過當然不知道實行有何種困難

mermaidmama 發表於 20-12-8 00:06
多謝資訊!
另外,請問你知道香港兒童棋院 同香港棋院,邊間學圍棋更好嗎?Thanks!
...

https://www.childgo.com/自己去睇下,我自己小朋友十多年前在香港兒童棋院起步。
我自己的感受是親自去睇下老師如何教學。
自行決定。

Azzurro 發表於 20-12-8 08:36
問題問得好,不及態度好。
待續...

Azzurro 發表於 20-12-8 08:36

猜 小朋友會是女孩子吧「圍棋教育」跟思維方法,跟數學基礎發展很有關係。
看你出文的結構,想必是有一定要求,又有一定行政管理能力的家長。

單看「興趣班」三個字,就反映左定位,會否「維持技能」,我想不必在這裏深入交流下去了。

,講圍棋,機構立意同老師嘅個人修養會好大程度影響到小朋友。
表面去睇,目標為本的話,勝負心,升級鬆緊都係考慮。
能力為本的話,專注力,推理能力,抽象思維,取捨嘅邏輯考慮等等。
當然,講到底能否持續發展,小朋友本身嘅個性係主軸嚟,好嘅圍棋教育會錦上添花,退一步想,圍棋係相當國際化同高階嘅腦力運動,有心有力的話會發展到一定嘅社交平台亦未可知。

ABC-DAD 發表於 20-12-8 08:43
https://www.childgo.com/自己去睇下,我自己小朋友十多年前在香港兒童棋院起步。
我自己的感受是親自去睇 ...

Thanks for your informantion!
Check佐d過往比賽結果,發現男校來講,LS最好,DBS/SPB都有一定水平,男女校就SPCC,HKUGA, 民生,SFA都經常攞獎! 所以如果小朋友圍棋學得好,入讀以上學校應該有機會發揮得到,right?