用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: yy852
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

學校硬實力係學生教育成果,軟實力係對外形象
香港有 57 所私立小學,21 所直資小學
當 78所學校在做同樣的事情,有所比較很正常
今年特殊情況下,很多學校做的比以前差是沒爭議的
但是話說回頭,疫情停課早在二月份開始,第一波面試七月左右開始
貌似很多學校這幾個月沒有準備一樣的。。。

行政工作(起碼係面試方面)備受稱讚的其中一個學校應該係陳守仁
今年疫情,陳守仁依然可以做到:
小朋友高興,家長滿意,職員舒服,又能準確評估,而且又有回饋
其他一些學校:
小朋友哭鬧(拍片等等),家長不滿意(親身去學校等等),職員(害怕疫情),評估不準確,沒有回饋
這些學校確實可以抄考一下陳守仁及其他表現比較好學校

首先要到學校攞application form, 交USB作first interview, 然後又要交多次作second interview, 家長一共要去三次但都未知道有冇offer.  都太過難為家長吧。

我當年大女都有考過, 有入到second interview, 我記得second interview 時小朋友只係坐埋一邊睇書定係畫畫咁,所以應該目標只係見父母,當然我諗同時都睇下個小朋友坐唔坐得定。

我地最後係冇offer的, 亦覺得結果非常正確,因為我的確唔適合呢間學校,亦俾唔到學校想要嘅答案,其實一聽就知佢想要咩答案,不過我真係做唔出明明唔多同意都答到我點都會去配合學校咁。並且形式都令我有點反感、問題係要指定父或母作答之類。

當時我嘅感覺係整體而言,學校係想搵d無論咩情況下都會毫無疑問地去配合學校嘅家長,我估今次嘅安排都有相同的目標。

Azzurro 發表於 21-2-9 08:41
當 78所學校在做同樣的 ...

我覺得你講得好客觀, 好中肯, 但有些家長一聽到有人說學校不好時, 就怪家長這樣說學校, 其實呢個係討論平台, 支持與唔認同的聲音是可以同時存在吧, 這樣更能從不同角度看事情
亦認同你講當所有學校做同一事情, 自然會有所比較, 我亦好欣賞某幾間學校, 的確做事快而準, 能理解家長, 還記得上年10月左右有段時間疫情減退, 就如你說, 陳守仁學校已即時安排面見, 還有福附等OFFER已一早出了, 還須擔心往後疫情受影響?  

利申: 沒有報九龍塘小學

回覆 taidou 的帖子

當年你唔同意學校D 咩?學校某D 理念? 可以分享下嘛...謝.

Azzurro 發表於 21-2-9 08:41
當 78所學校在做同樣的 ...

基於你話陳守仁最好,好奇之下我又睇下如何安排!原來其中原因基於面試時間!TSL於10-12月面試,正於復課時間,可安排學生家長面見,情況已經不可與爆疫時期面試相比其他學校,有欠公允
至於邊類學校啱邊個家庭,每個家庭要求考量也不同,總之大家能考到心儀學校,家校配合沒錯配的就好了

Monchichi110 發表於 21-2-9 10:58
我覺得你講得好客觀, 好中肯, 但有些家長一聽到有人說學校不好時, 就怪家長這樣說學校, 其實呢個係討論平 ...
邊個有怪過任何家長?大家都可以有不同角度睇事情!可以有不同評論!不在同一竟見就係覺得被人怪緊?有時我都諗,可以選擇不回!但有時就係凡事有不同角度,不同持分者有不同感受!多啲人分享也是好事

bettyay 發表於 21-2-9 11:12
邊個有怪過任何家長?大家都可以有不同角度睇事情!可以有不同評論!不在同一竟見就係覺得被人怪緊?有時我 ...
我無特定講邊一位, 或者我用詞不好, 只是我睇哂留言, 有見有些家長說了對學校不好的事, 就受到批評

kekeneko 發表於 21-2-9 10:59

當年你唔同意學校D 咩?學校某D 理念? 可以分享下嘛...謝.

其實整體問題都係環繞著你有冇把學校放在首位,其中一條係問你已經訂左機票旅行,但學校通知你有個活動想所有學生都參加之類,問你會點做。

坦白講,如果我訂機票時並冇收到通知,按先後次序理論上我唔需要去改變我個plan, 不過我都禮貌地回應話如果機票terms係改得的,我會考慮去配合,咁佢再問我如果改唔到呢?我答一般我地訂的機票都係改到期的,假如真係改唔到的話就冇辦法,但我一定會嘗試搵方法處理。

但當時睇老師嘅反應,似乎呢個答案唔多合格。佢想要咩答案其實唔難估計,不過我真係唔覺得有必要迎合到咁樣。

我唔會話九小唔好,九小絕對係一間好嘅學校。只不過真係唔適合我地,我唔係果種毫無懸念乜嘢情況底下都去配合學校嗰種家長,但整個interview 俾我嘅感覺,佢地需要搵呢類家長。

taidou 發表於 21-2-9 11:33
其實整體問題都係環繞著你有冇把學校放在首位,其中一條係問你已經訂左機票旅行,但學校通知你有個活動想 ...
我覺得你答得好好喎!因為真係要視乎什麼活動同家庭安排而定,實際學校真係有尼個情況發生,改唔到真係冇辦法,學校ok喎!

Monchichi110 發表於 21-2-9 11:27
我無特定講邊一位, 或者我用詞不好, 只是我睇哂留言, 有見有些家長說了對學校不好的事, 就受到批評 ...
明白

咁你答嘅係好正常喎。。。覺得ok 喎

bettyay 發表於 21-2-9 11:40
我覺得你答得好好喎!因為真係要視乎什麼活動同家庭安排而定,實際學校真係有尼個情況發生,改唔到真係冇辦 ...

當時老師個表情話俾我聽佢唔係想要呢個答案,因為佢有追問如果改唔到呢?我諗佢應該唔係想聽到我話如果改唔到我都冇辦法。

只係我並冇打算答得更加多去迎合學校。當然仲有其他問題,都係大同小異的。

taidou 發表於 21-2-9 11:47

當時老師個表情話俾我聽佢唔係想要呢個答案,因為佢有追問如 ...

同意!真係不必要太離自己的想法去迎合對方!因為已經唔係校方見家長的原意。不過當時如果答現在未知活動性質,唔可以立即決定如何,要按到時實際情況再考慮,但一定會盡力配合可能會好啲

我有點覺得其實學校又點會唔知呢種submission 方式係過時並且浪費家長的時間。

個人感覺係佢想搵d我剛才提過的,就係毫無懸念任何情況底下都可以配合學校嘅家長。就係我在當時second interview 感覺到的一樣。

taidou 發表於 21-2-9 12:04
我有點覺得其實學校又點會唔知呢種submission 方式係過時並且浪費家長的時間。

個人感覺係佢想搵d我剛才提 ...

我諗而家已經好難有毫無懸念任何情況都會絕對配合的家長。我覺得學校想搵肯合作合理的家長,家長有意見,學校係歡迎提出,好多時學校都接受的,但大前提係態度!以什麼態度去同學校講係其中重點

bettyay 發表於 21-2-9 12:02
同意!真係不必要太離自己的想法去迎合對方!因為已經唔係校方見家長的原意。不過當時如果答現在未知活動 ...

其實我記得果位老師有再三強調個活動好重要,校方好想所有學生都出席之類架。咁所以我先話其實已知道佢要咩類型的答案。

我都只係分享一下,因為有家長想知道有關情況。

taidou 發表於 21-2-9 12:29

其實我記得果位老師有再三強調個活動好重要,校方好想所有學 ...
明白!謝謝分享,多啲不同分享確係讓家長多啲考量,係好事!

bettyay 發表於 21-2-9 11:04
基於你話陳守仁最好,好奇之下我又睇下如何安排!原來其中原因基於面試時間!TSL於10-12月面試,正於復課 ...

陳守仁安排最好,當時疫情稍為緩和,first in, second in 都可安排面見,而且好有效率!相反,有些學校只安排拍片,就連online interview 都懶得去安排!今次疫情事件,學校運作怎樣,家長看在眼裡,學校揀人,家長亦可揀學校!

christmas_bb 發表於 21-2-9 14:02
陳守仁安排最好,當時疫情稍為緩和,first in, second in 都可安排面見,而且好有效率!相反,有些學校只 ...

同意學校揀學生家長,家長亦要揀學校。不同持分者有不同感受當然明白,但始終面試方法可能係其中一個考量!其他教育理念、學術成效等都係一個重要因素。所以大家感受面試方式之餘,都多角度諗下孩子讀書環境、氣氛、朋輩等等,或者係想佢哋學到乜嘢⋯⋯
作為用家,角色或有不同,同睇到學校點樣教育孩子!咁我要求同所希望的,學校全部做到。係小一選校中,大家多係升小家長!我都係過來人,明白大家都係希望搵合適的給子女。印象有前輩家長分享過,學校運作得好及成功,其中係學生、學校、家長——鐵三角持分者,全部重要,要互相尊重支持。

PS觀察各學校,大多都係按回一貫時間進行招生面試,TSL以往都應該係差不多時間,剛正疫情緩和,天時配合得利

我都係回應到此!希望大家都找到心儀之選

bettyay 發表於 21-2-9 15:04
同意學校揀學生家長,家長亦要揀學校。不同持分者有不同感受當然明白,但始終面試方法可能係其中一個考量 ...

持唔持份者根本無關,現在只不過review 一下學校見學生的安排,從而反映學校運作的好壞及效率!
‹ 上一主題|下一主題