用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: yy852
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

又拍片? (emoji)
是揀合適的學生還是有潛質的演員?

回覆樓主:

九龍塘小學好唔掂,制度太僵化,冇理由再拍片,不適宜面見就應該用視像代替,完全跟不上時代,我深信好多家長會放棄!

cxyu841216    發表於 21-2-6 12:25

完全唔與時並進,出result 寄信都算啦,2nd in 連zoom in 都冇仲要再次拍片,又要再次比usb 交片,完全唔環保,成個行政都好outdated

CXW 發表於 21-2-5 23:25
完全唔與時並進,出result 寄信都算啦,2nd in 連zoom in 都冇仲要再次拍片,又要再次比usb 交片,完全唔環 ...

好小家,連usb都要貪

其實通過疫情,都可以大致瞭解到一間學校究竟係點樣,如果覺得接受唔到學校做法,就放棄。

cxyu841216 發表於 21-2-6 12:27
其實通過疫情,都可以大致瞭解到一間學校究竟係點樣,如果覺得接受唔到學校做法,就放棄。 ...
學校做得這決定,我估必然有其原因。不過如果未入讀已經不表認同!真係可以放棄,把機會留給真正心儀的。
切忌一路鬧又一路做,大人孩子都辛苦。

bettyay 發表於 21-2-6 13:32
學校做得這決定,我估必然有其原因。不過如果未入讀已經不表認同!真係可以放棄,把機會留給真正心儀的。
...
無錯呀,我同身邊好多家長都咁諗,所以都放棄咗,始終選校係相向,學校以佢哋嘅方法去選家長同小朋友,同樣地家長都選擇緊一間同自己理念一致嘅學校,亦透過好多校方安排去了解學校方向同定位,所以雖然今年疫情好多不一樣,但都讓家長了解到唔同學校點睇收生同家校合作

收到信啦...拒絕...好開心..不用拍片了

聖誕bb不如自己辦學吧,SFA又投訴人地第一輪拍片收,呢間又投訴人地第二輪拍片收,學校出嘅政策,若不滿意,一係去學校投訴,一係放棄,一係咪玩落去,除非有能力改變,否則~講多無謂。

回覆 WONGKACA 的帖子

唉,我哋家長係多無奈收到拒絕會開心因為唔想再拍片,太理解你嘅心情

回覆 xubin2008 的帖子

拍片拍到雞飛狗跳我真係搞唔掂啊~只怪自己仔唔係演員哩塊料...有幸入到2nd in...我都預咗會放棄...因為我已經對仔仔承諾過,不再拍片了

pokipoki 發表於 21-2-6 00:12
好小家,連usb都要貪

呢個好笑(emoji)(emoji)(emoji)

Gdhopebb 發表於 21-2-6 15:58
聖誕bb不如自己辦學吧,SFA又投訴人地第一輪拍片收,呢間又投訴人地第二輪拍片收,學校出嘅政策,若不滿意 ...

德望bb 辦學留給你吧,大家只是以事論事,好多家長都會表達意見,難道你想禁止大家表達意見嗎?

CXW 發表於 21-2-5 23:25
完全唔與時並進,出result 寄信都算啦,2nd in 連zoom in 都冇仲要再次拍片,又要再次比usb 交片,完全唔環 ...

絕對認同!大家只是以事論事!

咁九小四年級同五年級視藝真係教攝影。之前幾年學生參加影片拍攝比賽又攞到國際獎喎⋯⋯

bettyay    發表於 21-2-8 09:48

糯米米糍 發表於 21-2-6 13:49
無錯呀,我同身邊好多家長都咁諗,所以都放棄咗,始終選校係相向,學校以佢哋嘅方法去選家長同小朋友,同樣 ...

也是,看到這樣模式的運作,擔心將來難以跟學校有良好雙向溝通。

糯米米糍 發表於 21-2-6 13:49
無錯呀,我同身邊好多家長都咁諗,所以都放棄咗,始終選校係相向,學校以佢哋嘅方法去選家長同小朋友,同樣 ...
咁你身邊好多家長可能都係偏重睇面試方法方唔方便自己!疫情之下轉變了不同的面見模式,各有利弊!同意家長要搵配合自己理念的學校,學校一樣要搵肯與校方合作的家長!真係心儀的,應該明白學校的用意,要做其實都唔係咁難,係睇家長覺得值唔值得!

第一步已經覺得諸多不便可放棄之,非誠勿擾!我估係學校的用意。

搵學校我自己會睇其如何培育孩子,教育方針!不是偏重面試模式。

bettyay 發表於 21-2-7 11:56
咁你身邊好多家長可能都係偏重睇面試方法方唔方便自己!疫情之下轉變了不同的面見模式,各有利弊!同意家長 ...
每人觀點角度不一,呢個只係你個人覺得其他人係咁睇。其實面試安排,即使係面見,去到現場學校如何管理如何安排,老師態度等等,全都反映學校嘅定位同理念,就如睇一個人,一間公司,有時就係細微之處見真章

糯米米糍 發表於 21-2-7 12:12
每人觀點角度不一,呢個只係你個人覺得其他人係咁睇。其實面試安排,即使係面見,去到現場學校如何管理如何 ...
同意!每人觀點角度不同!所以各人睇到的也不同!重要是各個家庭也找到合適自己學校的,學校選到合適的學生
可惜真係唔可以去學校面見,家長孩子也未能盡視各學校的不同之處

這小學一向好重視見家長這部份,如果大家喜歡這學校冇理由唔知,既然去學校面見對大家都不是太好,唯有用另一方法,如果不想做就不做吧,冇人迫倒的,留機會給有誠意的人,唔該哂!(emoji)

AJH    發表於 21-2-8 09:43
bettyay    發表於 21-2-8 08:24
‹ 上一主題|下一主題