用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: yy852
go

九龍塘小學  

以前家長面見這部分可以比家長及學校多些互相了解,看看大家是否合適。今年改為拍片確實可惜。

有你最好 發表於 21-2-7 13:41
這小學一向好重視見家長這部份,如果大家喜歡這學校冇理由唔知,既然去學校面見對大家都不是太好,唯有用另 ...

好認同。

有你最好 發表於 21-2-7 13:41
這小學一向好重視見家長這部份,如果大家喜歡這學校冇理由唔知,既然去學校面見對大家都不是太好,唯有用另 ...

已經喜歡KTS也應該一早已係EK爬舊聞,當然近期有啲post較激進,或可使人卻步,但有心及有準備的人,相信不會因而放棄

原來尼條link都幾熱鬧!有興趣的可以睇下!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3742781&extra=&highlight=九龍塘學校&page=1

jason1978 發表於 21-2-7 10:51
咁九小四年級同五年級視藝真係教攝影。之前幾年學生參加影片拍攝比賽又攞到國際獎喎⋯⋯
...
而家阿女攝影叻過我!什麼光圈、快門如何配合!真係佢識我唔識

拍片本身不是問題,問題係小朋友拍片係問題
因為呢個模式係適用於年輕人(小學畢業生或以上)和大人為主

大家好明顯可以見到,20/21 直私遊戲
前期七月到十月左右,大部分學校使用拍片
中後期十一月到現在,越來越多學校從善如流發現呢個嚴重問題
開始大部分使用視像面試,取代拍片
校方有沒有來教育王國(香港最多家長發聲的一個地方)收風,聽取民意?

親身去交手指的問題係:
1. 手指上的電腦病毒
2. 職員保管手指困難(為難職員)
3. 傳染病帶給家長和職員風險

而家學校有迫你嗎?(emoji)

Azzurro 發表於 21-2-8 11:09

我個人咁睇!1st in KTS全in, 拍片可能係想讓所有報名小朋友均等機會將自己擅長的表現出來。而於2nd in,有家長已分享,主力是家長分享育兒及教育理念,已經附合你講模式合適大人!

至於拍小朋友食飯,只要拍隨便一餐,食飯又不用特訓,最能睇出小朋友平時自理、教養!我覺得安排睇食飯係幾有心思做法

你話交手指三點的問題,經你一提,可能正正就係交了USB不立即交還給家長的原因!避免交叉感染!另你又點知學校沒有消毒/scan virus 家長交來的USB/文件?

至於學校是否會/需要去EK收風,最好直接至電學校查詢才清楚!其他學校用視象面試係「從善如流」?我又唔覺會單單睇到EK而做吧

Azzurro 發表於 21-2-8 11:09

認同,其實都親身去得學校交片,點解唔入去見埋

pokipoki 發表於 21-2-8 15:51
認同,其實都親身去得學校交片,點解唔入去見埋

你有冇爬過文?一般2nd in有幾多人?以往都有5xx-7xx人!去面見一個家庭三個人喎!即係千幾人起碼!兩日點見得晒?多啲安排平日見嗎?咁要唔要考慮家長返工同返緊學的學生安全?K3剛返學仲要佢哋請假嚟見?
同一條路一個家長交低文件就走得係兩回事!我覺得係咁

bettyay 發表於 21-2-8 16:05
你有冇爬過文?一般2nd in有幾多人?以往都有5xx-7xx人!去面見一個家庭三個人喎!即係千幾人起碼!兩日點 ...

你洗唔洗咁激動,咁你有刨文都知佢往年都可以2nd in啦,咪又係要家長出席,都係睇家長有無誠意
如果今年家長無誠意,就唔會上網申請完再親身去交表,然後又拍完片去買usb,又提供功課再親身去交片啦
淨係1st in都已經好多人無做,要睇有無誠意唔係問題,但可唔可以用其他先進少少方式,唔係單憑親身去交片就代表有誠意

pokipoki 發表於 21-2-8 16:08
你洗唔洗咁激動,咁你有刨文都知佢往年都可以2nd in啦,咪又係要家長出席,都係睇家長有無誠意
如果今年家 ...

如果可能影響孩子安全,我真係可能反應大啲既!不過可話你知上年二面係取消咗!直接出offer的。至於其他交片方法是否可以更有效率,我都認同可直接上戴會更好!不過遊戲規則出咗係咁,只可選擇做定唔做
加油

PS見家長唔係止睇誠意!主要係睇雙方理念是否一致

第一間收到sec係咁唔開心
父母不多於8分鐘玩死人

Yeahly_ly 發表於 21-2-8 17:05
第一間收到sec係咁唔開心
父母不多於8分鐘玩死人

我明你嘅唔開心,但又同時明明地學校點解要咁做,其實有個大嘅讀緊另一間私校,所以細嘅一齊讀方便好多,但又成日覺得細嘅有咁嘅機會,係咪應該去盡啲,做人就係咁矛盾!

tongyuen001 發表於 21-2-8 17:23
我明你嘅唔開心,但又同時明明地學校點解要咁做,其實有個大嘅讀緊另一間私校,所以細嘅一齊讀方便好多, ...
其實用zoom in真係最簡單直接...唔明點解已經交過一次手指...
又要交多隻....
收收埋埋咁多手指做乜....
一係就之前一次過拍晒...
你覺得可以收咪click埋黎睇...咩事又重複做多一次
浪費人力物力又唔環保...
乜成個過程真係無考慮清楚點做先最smooth....

Yeahly_ly 發表於 21-2-8 18:35
其實用zoom in真係最簡單直接...唔明點解已經交過一次手指...
又要交多隻....
收收埋埋咁多手指做乜....

隔離培橋Zoom in post 亦有部分家長不太滿意。既然無一個方法是完美,就家長自行決定要不要跟隨,選擇權在家長手上。

creambun 發表於 21-2-8 19:28
隔離培橋Zoom in post 亦有部分家長不太滿意。既然無一個方法是完美,就家長自行決定要不要跟隨,選擇權在 ...
人哋覺得zoom點我唔清楚...淨係知道經歷過11間interview...親身,錄影交片,zoom...最差還是這間....兩次交片是需要放喺usb去學校

Yeahly_ly 發表於 21-2-8 20:52
人哋覺得zoom點我唔清楚...淨係知道經歷過11間interview...親身,錄影交片,zoom...最差還是這間....兩次交 ...

那麼你會選擇放棄還是交片?拍片的確比面見麻煩,不過可以不斷重拍直至滿意為止,以前聽過面見時爸爸/媽媽亂答問題結果沒有offer. 對不擅長面見的家長,拍片可能更有利。

有得second in嘅家長,可唔可以講下你哋拍咗啲乜嘢?

creambun 發表於 21-2-8 21:34
那麼你會選擇放棄還是交片?拍片的確比面見麻煩,不過可以不斷重拍直至滿意為止,以前聽過面見時爸爸/媽媽 ...
放棄

乙癸 發表於 21-2-8 21:58
有得second in嘅家長,可唔可以講下你哋拍咗啲乜嘢?

跟返佢1st in既內容要求去拍