用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網 本區band 2 全港band 1
樓主: hidy88
go

轉校網 本區band 2 全港band 1   [複製鏈接]

tpmon 發表於 20-12-5 09:24
香港地d樓和租金那麼貴,有家庭未必有能力買樓/租樓搬屋轉區。

有時明知隔鄰飯香,但家庭經濟環境想食也 ...

是的。這個當然啦!這些困難下,加上真係一搬能解千愁立即升上B1組別嘅話,相信會有好多人借錢、借親友住址冒險也去做。不過,我估計無人會相信搬區就"必定"能夠升上B1組別的講法。

係油尖旺區,可以轉深水埗區或九龍城區,想轉九龍城區,但轉九龍城區升唔升到band係個問題,定係留返油尖旺區

hidy88 發表於 20-12-5 09:36
係油尖旺區,可以轉深水埗區或九龍城區,想轉九龍城區,但轉九龍城區升唔升到band係個問題,定係留返油尖旺 ...

九龍城區比油尖旺強,升不到Band 了,只是平手。但九龍城的B2A校(如陳瑞祺、何文田官立)也不錯,B2校機會比油尖旺也多。

深水埗網男生B1位好緊張,B2校也不太好。

王家爸爸 發表於 20-12-5 08:22
轉去灣仔,可能無點升,兩區差距唔大。

中西區4間女校加埋4XX人,佔全區唔夠30%,我估中西區邊位1C生轉灣仔係會跌Banding~~~

hidy88 發表於 20-12-5 09:36
係油尖旺區,可以轉深水埗區或九龍城區,想轉九龍城區,但轉九龍城區升唔升到band係個問題,定係留返油尖旺 ...

所以最好在自行已解決問題,以免夜長夢多  

hidy88 發表於 20-12-4 18:12
係咪轉校網就一定係band 1 , 學校係咁話 ,轉邊區都係band 1 ,咁之前D人成日話轉區有機會跌band, 又係點呢 ...

唔好期望搬屋真係可以band,可以有機會俾你升到Band既區,相信都係英中學額較不足既區。

油尖旺已係全港唯一利男仔升中既區,就讀區內二線小學地區B2A學生想搏上位,靠自行選它區1C中學仲有D希望。

轉去九龍城同灣仔,肯定無機會升lv,去中西區/沙田/葵青/東區,都唔會有運行,其它區係咪值搏呢?自己諗下。

反正未來幾年學生“移民潮”會出現,不如騎牛搵馬考插班,可能仲易。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BHA 發表於 20-12-4 20:57
咦,我女呈一後老師都係差唔多講法,本區band 2,全港band 1。
但我理解係於自行及甲部適用而已。
...

或許自行首選 聖家  

hidy88 發表於 20-12-4 18:12
係咪轉校網就一定係band 1 , 學校係咁話 ,轉邊區都係band 1 ,咁之前D人成日話轉區有機會跌band, 又係點呢 ...

其實點解唔跟返本區banding呢?老師話band 2,你隔硬揀間band1校比佢,就算比你博到,佢都會有機會讀得辛苦,就算弱區強區都會有叻人,去得太盡未必對小朋友係好事。

好似我小朋友咁係強區,但學校學術程度一般,佢都考全級十幾,係本區band 2大約,我跟屋企住址轉區,老師唔肯定band幾,結果中甲一band2頭,黎到新學校都個個差唔多level,還有很多band1c生,都跟得辛苦,同埋小朋友都本身hea小小,所以都未坐得好隱,都有唔合格有時啲測驗,我都慶幸無同佢揀band 1, 如果唔係就算派到,佢都好慘,只係墊底果批,如果band1校考尾,其實band2頭好多學校都唔願收架啦

tpmon 發表於 20-12-4 20:46
油尖旺未去到本區Band 2A,轉到其他任何區變Band 1。單是轉九龍城也不能升Band。
...
想請問我女黃大仙區, 老師講係本區B1A, 老師無講名次,如果全港是否都係B1A?自行揀九龍城同油尖旺的可以嗎?

auroresy 發表於 20-12-5 16:16
想請問我女黃大仙區, 老師講係本區B1A, 老師無講名次,如果全港是否都係B1A?自行揀九龍城同油尖旺的可以 ...

黄大仙B1A,申請自行受歡迎九龍城或油尖旺的中學次第雖冇人哋咁高,但面試選幾佰人中,一定可選到你女兒面試。

自行只有次第,沒有Banding,你是與入表自行申請同一間中學的學生比較排次第。

你B1A,轉九龍城最多跌到B1B,轉區去九龍城大抽獎也没有問題,因為仍是Band 1個pool 抽獎。

tpmon 發表於 20-12-5 16:26

黄大仙B1A,申請自行受歡迎九龍城或油尖旺的中學次第雖冇人哋 ...
多謝詳盡回覆!也就是說全港band 會在大抽獎階段他區果部分用到。暫時未有考慮轉網,只係自行階段想搏一下,自一maryknoll, 自二油真,不知是否可行?

auroresy 發表於 20-12-5 16:36
多謝詳盡回覆!也就是說全港band 會在大抽獎階段他區果部分用到。暫時未有考慮轉網,只係自行階段想搏一下 ...

如不是級頭幾名,即使自一選Maryknoll有面試,也是難入。就算是九龍城網B1A女生自行報Maryknoll,也沒有把握會入到。反正這樣,可能你女兒的課外活動獎項強+面試強,會有機會爭赢都不出奇。

油真比起Maryknoll,一定易入D。

會否考慮埋深水埗的最top 女校上智,也是B1A,DSE公開試成績也很強。上智排名比油真高。

黄大仙Band 1大抽獎選擇只是乙1 保一/協和之選,選擇不多。若你願意比錢租樓轉地址他區大抽獎,B1機會選擇會較多。九龍城有很多不錯的B1男女校。

當然保一這一間的排名,高過他區B1校。但乙一選了保一,乙二你選什麼呢?

tpmon 發表於 20-12-5 16:49

如不是級頭幾名,即使自一選Maryknoll有面試,也是難入。就算 ...
多謝!上智我也有考慮,上智數學強,我女數學慢,我女又鍾意油真校服加孖辮。其實我鐘意男女校,但女鍾意女校

auroresy 發表於 20-12-5 16:59
多謝!上智我也有考慮,上智數學強,我女數學慢,我女又鍾意油真校服加孖辮。其實我鐘意男女校,但女鍾意女 ...

但黄大仙區B1多是男女校。你一定不會乙1選B1C女校德愛啦!

tpmon 發表於 20-12-5 17:01
但黄大仙區B1多是男女校。你一定不會乙1選B1C女校德愛啦!
係 不會揀德愛,大抽獎階段應該會揀保一 協和。自行階段會側重女校

auroresy 發表於 20-12-5 16:59
多謝!上智我也有考慮,上智數學強,我女數學慢,我女又鍾意油真校服加孖辮。其實我鐘意男女校,但女鍾意女 ...

如喜歡女校,深水埗網有三間女校(上智、埾母玫瑰和德雅)選擇,是對女生不錯的網。

九龍城多B1男女校,女校九真(B1C)排名不及其他男女校。.
.

auroresy 發表於 20-12-5 17:06
係 不會揀德愛,大抽獎階段應該會揀保一 協和。自行階段會側重女校

保一/協和放乙二應冇機會了!

tpmon 發表於 20-12-5 17:07
保一/協和放乙二應冇機會了!
明白 , 應該會穩陣D放協和乙一。

auroresy 發表於 20-12-5 17:06

在另外post 見你女兒讀二線小學(不是一線小學)。

如過往畢業生冇人入到Maryknoll,其實不建議選它,因機會很細。

tpmon 發表於 20-12-5 17:06
如喜歡女校,深水埗網有三間女校(上智、埾母玫瑰和德雅)選擇,是對女生不錯的網。

九龍城多B1男女校,女 ...
多謝你的建議! 我會再考慮一下上智
‹ 上一主題|下一主題