用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道誇區, 首輪自選有無機會?
樓主: tatababychu
go

培道誇區, 首輪自選有無機會?

tatababychu 發表於 20-12-3 11:33
我都想試黃棣珊, 九真會唔會太勁?
舊年個女跨區自1丶2就報1B/C九真1C/2A培道啰,1C/2A生唔收呀。反而大抽獎甲1丶2都填1C學校收左。

JojoDad 發表於 20-12-14 20:58
舊年個女跨區自1丶2就報1B/C九真1C/2A培道啰,1C/2A生唔收呀。反而大抽獎甲1丶2都填1C學校收左。 ...

可唔可以講吓你填邊間?

JojoDad 發表於 20-12-14 20:58
舊年個女跨區自1丶2就報1B/C九真1C/2A培道啰,1C/2A生唔收呀。反而大抽獎甲1丶2都填1C學校收左。 ...

但我係跨區培道。請問覺得博得過嗎?

想自行選香島,有機會嗎?

tatababychu 發表於 20-12-31 14:15
博得過,培道自行多數收跨區band1尾學生, 好少收本區band2A生。預祝妳成功。

艾艾 發表於 20-12-31 15:04
博得過,培道自行多數收跨區band1尾學生, 好少收本區band2A生。預祝妳成功。
...
多謝! 你為我打左支強心針!

tatababychu 發表於 21-1-4 10:45
多謝! 你為我打左支強心針!
我女今年培道中一, 舊年係跨區自一入的,  ,我自行只申請培道一間, 收左, 女成續係b1b, 同佢同班的同學都係b1b跨區入的, 今年仲編埋同一班......
校舍 靚, 好多房都新裝修, 9月返學頭2日, 老師帶佢地去參觀學校, 又有體育館, 女話超靚囉, 女係度返學返得非常開心呀, 成日想快d返學, 唔想係屋企zoom

tatababychu 發表於 20-12-31 14:15
博得過 ,  我地同學都是1c-2a生跨區培道自行收左 !

tatababychu 發表於 20-12-2 15:17
深水步區, 班主任話佢係B1C, 普通小學. 如誇區首輪自選有無機會入到?

B1C生跨區自行培道有機會

tpmon 發表於 20-12-3 11:47

自1可博高1/3 Banding; 自2可選同Banding。看你想不想博,這 ...

想請問點解自一不填外區便沒機會? 我諗往自一本區,自二跨區

咪咪cat 發表於 21-1-12 11:04

每個人不同,我只是回覆那位會員的實際情況。未必適合你。

自行本區、跨區是任君選擇。

tpmon 發表於 21-1-12 11:11
每個人不同,我只是回覆那位會員的實際情況。未必適合你。

自行本區、跨區是任君選擇。

謝謝
那借位一問,如我仔深水埗B1C, 普通小學
自一瑪神,自二何官/ 陳瑞祺咁填有機會嗎?

JHsbb 發表於 21-1-12 03:03
我女今年培道中一, 舊年係跨區自一入的,  ,我自行只申請培道一間, 收左, 女成續係b1b, 同佢同班的同學都係b ...

先恭喜你囡囡找到一所十分適合的好中學。

咁!想問下,你女兒有B1b成績到"培道"讀書,課程有無覺得遍"淺"咗DD嗎?thx.thx

咪咪cat 發表於 21-1-12 11:04

放自1或自2都無分別,因為中學不會知道學生係以何許中學為優先。

YmOra 發表於 21-1-12 11:44
放自1或自2都無分別,因為中學不會知道學生係以何許中學為優先。

thx

咪咪cat 發表於 21-1-12 11:17
謝謝
那借位一問,如我仔深水埗B1C, 普通小學
自一瑪神,自二何官/ 陳瑞祺咁填有機會嗎?

你全部降班申請這些Band 2A校,當然機會較大。

tpmon 發表於 21-1-12 11:50
你全部降班申請這些Band 2A校,當然機會較大。

謝謝你,因我覺得兒子祇是B1c尾,不敢填丘中,黃棣珊嗰d

咪咪cat 發表於 21-1-12 11:52

最重要你喜歡。

咪咪cat 發表於 21-1-12 11:52

若然認為"丘中"有適合你孩子成長的地方,那自行不防試試,因為若是屬全港B1c成績報丘中係有機會的。努力呀!

tpmon 發表於 21-1-12 11:57
最重要你喜歡。

謝謝,我仲心大心細中