用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙VS祟真(英文部)VS林文燦
go

蘇浙VS祟真(英文部)VS林文燦 [複製鏈接]

蘇浙VS祟真(英文部)VS林文燦
For男仔的話,唔理地區遠近,邊間好啲選擇?🙏🏻
   6    0    0    0

LMFUNG 發表於 20-12-2 10:20
For男仔的話,唔理地區遠近,邊間好啲選擇?🙏🏻 ...

你對孩子的期望呢?有這些offers, 我估你孩子英文比中文好或較有興趣。蘇浙有中学。其實這三閒也是愉快學習。不知你住哪裡,我選近家的。

但如果是谷的家長,孩子又受谷的,
我會選一間,放二另外兩間,
準備再戰叩門。

回覆 Mrscatcatfung 的帖子

謝謝意見佢都坐得定同乖
聽講蘇小語境好,不過中學好一般?
祟真又好多活動好吸引咁,但男仔深水埗網,到時中學又不太有利
林文燦又要放棄大抽獎⋯⋯

林文燦升中麻麻

LMFUNG 發表於 20-12-2 10:59

謝謝意見佢都坐得定同乖

寶馬山KCC係band 3唔會入去讀

LMFUNG 發表於 20-12-2 10:59

謝謝意見佢都坐得定同乖

那麼keep林文燦,有玩有讀書,升九龍城校網。放另外兩間。
反正參加大抽獎也未必有保證能抽到什麼。

Mrscatcatfung 發表於 20-12-2 15:58
那麼keep林文燦,有玩有讀書,升九龍城校網。放另外兩間。
反正參加大抽獎也未必有保證能抽到什麼。
...

請問如果高主教同SMC 又點睇。Thank you.

meex2 發表於 20-12-2 16:34
請問如果高主教同SMC 又點睇。Thank you.

高主教没有什麼認識。但知兩間也有名氣。選一間近屋企的,九龍選SMC, 港島選高主教。我返工要過海,我成日覺得條隧道好長。。。小一小二的人仔,都可以多照顧一下。近d,大人细路都舒服d。

一世流流長,我的兄弟們好多是讀小五小六才"開腦", 突然全级進步五六十名。我是女的,專心得早d,小一至中三都好好,全部級頭。但中三至中七重分析的學科,表現又一般。但入到大學,研究學問憑毅力,於是碩士博士都發揮好好。選小學我無咩經驗,和大家一樣,邊考邊想。但如果以學習經驗來說,我想父母應該是滿意的。

孩子三頓定時吃飽,睡飽,然後每個功课,測驗都跟足,但又不過於責備不好的表現。我小學可以行路返學,早餐有三菜一湯,二個小息媽媽都帶熱的點心在學校外等我,晚上安排8時睡。現在回想,我媽媽是有多勤力。

健康的身體,充足的休息,配上好的毅力,便可以。

歲月不會辜負您的。

Mrscatcatfung 發表於 20-12-3 09:10
高主教没有什麼認識。但知兩間也有名氣。選一間近屋企的,九龍選SMC, 港島選高主教。我返工要過海,我成日 ...

多謝你咁有心機回覆我 同埋你的寶貴意見

meex2 發表於 20-12-3 09:13
多謝你咁有心機回覆我 同埋你的寶貴意見

祟真(英文部)--深水步網, 男仔升中地獄網唔考慮

林文燦--九龍城網, 但升BAND1不高, (如果連九龍城網都升BAND1 不高, --該區已經係BAND2學生都可以到BAND1學校的地區.......)

蘇浙--升BAND1率有6-7成, 應比林文燦好, 而東區中學婦女會同張祝珊都好TOP

其實成日都有家長話蘇浙有直屬中學蘇浙公學。但其實只係辦學團體相同, 並唔係一條龍/直屬關係, 如果辦學團體一樣就話佢係直屬, 咁樣你講蘇小同沙田蘇浙係直屬學校都得架WOR

全港官小學都係皇仁中學ge直屬小學啦.....

ruudi82 發表於 20-12-3 11:12

祟真(英文部)--深水步網, 男仔升中地獄網唔考慮

請教一下,成日聽深水埗網不利男生,可唔可以具體d講點樣不利男生? 係唔係升中派位唔好?自行、叩門又有冇影響?係唔係只影響band 1男生?band 2男生受唔受影響?男生係唔係去九龍城網會好d?
我一女一仔,家姐打算在深水埗網讀小學,如果家姐轉去九龍城網讀小學會唔會對細佬幾年後升小學有幫助?

醒目開學勳章 王國長老

EudyptulaMinor 發表於 20-12-3 11:27
請教一下,成日聽深水埗網不利男生,可唔可以具體d講點樣不利男生? 係唔係升中派位唔好?自行、叩門又有 ...
深水埗有 4 間女校, B1 兩間, B2 1 間, B3 1 間, 變相可以入讀既係女生, 對男生完全不能, 特別係 B1 學生

男校都有一間 B1 長沙灣天主教英文中學, 但係呢個分配下, 長天係自行時盡收校外生, 都係不足, 長天係大抽獎時有 2x 個學位俾愛德既學生, 所以男生比較慘

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 ruudi82 的帖子

謝謝分析🙏🏻🙏🏻🙏🏻似乎女仔深水埗網升中安全
但男仔真係無咩好處!

回覆 miriam 的帖子

謝謝意見!好詳細,原來深水埗升中for男仔B1得長天!
咁真係好少位😨

miriam 發表於 20-12-3 11:46
深水埗有 4 間女校, B1 兩間, B2 1 間, B3 1 間, 變相可以入讀既係女生, 對男生完全不能, 特別係 B1 學生

...

多謝你解釋,你講完我就明啦,即係ssp band 1男仔唔一定入得返band 1中學。請問如果男仔讀愛德會唔會相對嚟講穩陣d?

醒目開學勳章 王國長老

LMFUNG 發表於 20-12-3 12:35
回覆 miriam 的帖子

謝謝意見!好詳細,原來深水埗升中for男仔B1得長天!
仲有其他男女校 B1, 但點計都係男仔位少
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

EudyptulaMinor 發表於 20-12-3 20:58
多謝你解釋,你講完我就明啦,即係ssp band 1男仔唔一定入得返band 1中學。請問如果男仔讀愛德會唔會相對 ...
仲有男女校係 B1, 但少位

愛德係大抽獎係點真係唔知架, 除非你係天主教徒, 係自行時入到, 否則 15 分入都危

miriam 發表於 20-12-3 23:49
仲有男女校係 B1, 但少位

愛德係大抽獎係點真係唔知架, 除非你係天主教徒, 係自行時入到, 否則 15 分入都 ...

其實都唔到我點打算,到時大抽獎都係講運

醒目開學勳章 王國長老

EudyptulaMinor 發表於 20-12-4 14:28
其實都唔到我點打算,到時大抽獎都係講運
所以平常心啦, 要去大抽獎就交俾個天

其實住港島咪諗下蘇小,
東區校網BAND 1多學校, BAND2 學校都唔差

‹ 上一主題|下一主題