用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄自行2
樓主: mytambb
go

放棄自行2   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-12-3 14:55
我原本諗住只填自一。咁如果自一揀聯中,自二點搞?有無意見?
...
我同你一樣, 自一係聯系中學 呀囝只想入呢間。冇其他學校鍾意。
我都想只交自一, 自二唔交表。

假設自二揀高一線當練習 interview,   雖然命中率都好細, 但又唔代表冇, 佢有運動獎項, 再加埋面試出色, 如果比佢中左自二, 就冇得退, 將來叩門都未必得, 因為君子協定, 你都派到好學校, 學校不想浪費叩門位。驚呀囝讀得辛苦。

但好多人又會話浪費左機會。

我又係15 16 中。 好煩呀

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-12-8 16:14
因大抽獎不穩定因素,自行目的係給家長選擇孩子去入讀有能力既學校,所以唔可以因名氣咩理念既原因就盲目去 ...
想間下mcs 自行interview 大概係點可以分享下嗎?

jli008 發表於 20-12-7 11:24
我的CASE也同你差不多,衹是多了體藝其中一樣有校際成績. 你孩子除了呈分覺得差唔多級二,其它多年的成績如何 ...
同你女一樣,我女除了成績都有少少特殊技能,除左呈分,多年基本級前五。也想聽下Maryknoll面試情況,可否分享下。

jli008 發表於 20-12-8 16:14
因大抽獎不穩定因素,自行目的係給家長選擇孩子去入讀有能力既學校,所以唔可以因名氣咩理念既原因就盲目去 ...

係呀!所以唔想揀高一線,自一揀呀囝鍾意果間,自二就放棄唔交表。

2020年4月既自行, 我都識人九龍城
女喜歡聯中, 但成績應該唔止上聯中
最後是聯中自二
自一是迦密, 結果都是入聯中

簽名被屏蔽

bestwish 發表於 20-12-8 12:56
我同你一樣, 自一係聯系中學 呀囝只想入呢間。冇其他學校鍾意。
我都想只交自一, 自二唔交表。

我唔駛煩了,聯中今年無啦啦要睇P4成績⋯佢P4中文肥咗⋯。佢已經好無心機咁同意揀多一間自二係唔睇P4成績既學校了。

不過家姐好好,同佢講:唔緊要啦,大抽獎唔睇P4既。

medicine    發表於 20-12-10 09:51

little_yolky 發表於 20-12-9 17:55
我唔駛煩了,聯中今年無啦啦要睇P4成績⋯佢P4中文肥咗⋯。佢已經好無心機咁同意揀多一間自二係唔睇P4成績 ...

P4 都係for reference, 最緊要見到不斷進步。加油呀

cmir 發表於 20-12-9 17:58
P4 都係for reference, 最緊要見到不斷進步。加油呀

聯中校長係唔會同你咁諗的
佢出名chur

little_yolky 發表於 20-12-9 17:55
我唔駛煩了,聯中今年無啦啦要睇P4成績⋯佢P4中文肥咗⋯。佢已經好無心機咁同意揀多一間自二係唔睇P4成績 ...

家姐好好呀!  

聯中會唔會都先睇rank order呀?阿細呈一呈二爆曬seed,如先睇rank order都好大機會。唔好打擊阿細,仲有個呈三唔知考唔考......

gigayan 發表於 20-12-10 10:33
聯中會唔會都先睇rank order呀?阿細呈一呈二爆曬seed,如先睇rank order都好大機會。唔好打擊阿細,仲有 ...

唉!總之我無晒心機

little_yolky 發表於 20-12-10 10:36
唉!總之我無晒心機

妳有冇睇過聯中嘅自己行指引?我見好多學校都將學業成績再細分為EDB rank order同校內成績。雖然聯中要睇P4成績,但如P4+P5+P6嘅校內成績佔比唔高,咁單單P4嘅影響應該細好多

BHA 發表於 20-12-10 10:54
妳有冇睇過聯中嘅自己行指引?我見好多學校都將學業成績再細分為EDB rank order同校內成績。雖然聯中要睇P ...

無講,只係話佔40%。枉阿細搏晒老命

little_yolky 發表於 20-12-10 13:14

咁p4成績佔好少,唔好嚇阿細啦,要繼續俾希望佢.....

little_yolky 發表於 20-12-10 13:14

咁斷估校內成績佔比都唔高得過EDB rank order,最多得20%,而P4又應該無P5+P6重要,計落P4佔比可能都係得約5%,可以放心

BHA 發表於 20-12-10 10:54
妳有冇睇過聯中嘅自己行指引?我見好多學校都將學業成績再細分為EDB rank order同校內成績。雖然聯中要睇P ...

認同你的睇法。有直屬或者聯係開係嘅中學,要睇小四成績都係向外校生着墨,縱然過去無話要睇小四,甚至乎小三成績,有直屬或聯係關係嘅中學要知自己小學學生的成績或攞獎情況不會是難事,故,個人認為,聯中突然增加要睇小四成績,對聯小學生沒影響,因為過往要知道相關次料都會十分容易得知,加上,呈1和呈2成績屬B1組別,對"培道"而言,小四成績的影響未必想像中咁大。

自一諗好, 但自二仲未諗掂

gigayan 發表於 20-12-10 13:34
咁p4成績佔好少,唔好嚇阿細啦,要繼續俾希望佢.....

你可以放心吧!唔知點解呢!我對阿細抱有信心,阿細响短短時間有咁大進步,我估計她隨時嚟個"大蛻變"成為漂亮嘅蝴蝶,可能連家姊嗰間都會接受啊!

‹ 上一主題|下一主題