用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄自行2
樓主: mytambb
go

放棄自行2  

回覆樓主:

我唸住自一係搏搏地,自二同乙一一樣
因為唸左好耐,無乜幾間收左會令我放棄搏乙一果間,唔知咁唸啱唔啱(如用呈一成績,老師覺得入自二有點浪費,但我同個囝都ok㗎,當然有自一就最好喇,但又好難)

5星猩 發表於 20-12-2 11:32
自1,揀心儀;自2,揀可以退場,唔去大抽獎。
自行可報可唔報;可報一間或報齊兩間,家長決定。

我從來唔鼓勵家長自行選校就揀一間用嚟"退場"既學校 (除非係南區或離島區), 咁做只係犠牲咗大抽獎入到理想學校既機會 (除非完全唔鍾意本區既學校; 不過如果係咁, 點解唔一早諗辦法搬去另一區申請轉網?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 15:59
我從來唔鼓勵家長自行選校就揀一間用嚟"退場"既學校 (除非係南區或離島區), 咁做只係犠牲咗大抽獎入到理想 ...

搬屋唔容易㗎,如果仲有個細讀緊本區小學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-12-2 16:39
搬屋唔容易㗎,如果仲有個細讀緊本區小學

又咁講, 如果真係好唔滿意本區中學, 應該唔會係小六先知呀? (如果咁後知後覺就真係無人幫到囉!)

如果早幾年知, 研究埋搬屋同幫小朋友插班, 應該夠時間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 16:41
又咁講, 如果真係好唔滿意本區中學, 應該唔會係小六先知呀? (如果咁後知後覺就真係無人幫到囉!)

如果早幾 ...

好似我個case, 讀緊本區間小學非常好,但中學網真係乞米,大的小四時想搬,但真係成本高,最後靠佢地自己考入他區中學。

就算搬入去又未必抽到心儀中學㗎嘛
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

傻太 發表於 20-12-2 15:52
即係由上屆開始,就算31/3收到自二電話,都仍有機會去自一?咁如果31/3收到電話,還要不要填大抽獎?
...

看下面的圖

B.B.BaBa 發表於 20-12-2 14:13
舊年有個 CASE 幾有趣的,有一學生自一是中西區某歷史悠久的著名男校,自二是將軍澳區一線男女校,結果收到 ...

英皇? 聖若瑟?  

舊年有個 CASE 幾有趣的,有一學生自一是中西區某歷史悠久的著名男校,自二是將軍澳區一線男女校,結果收到 ...
似乎係家長自己無為意自行後備收左係唔會有電話通知,要到抽獎派彩先知呢點。

我從來唔鼓勵家長自行選校就揀一間用嚟"退場"既學校 (除非係南區或離島區), 咁做只係犠牲咗大抽獎入到理想 ...
要唔要"退場",就由家長自己選擇博唔博抽獎。

5星猩 發表於 20-12-2 18:24
要唔要"退場",就由家長自己選擇博唔博抽獎。

今年是第二屆行預先通知自行正取生。

如果還有人不知自行正取、後備變正取=冇得玩大抽獎,應是沒有看Edu-kingdom。

醒目開學勳章

5星猩 發表於 20-12-2 11:32
自1,揀心儀;自2,揀可以退場,唔去大抽獎。
自行可報可唔報;可報一間或報齊兩間,家長決定。
請問一下大抽獎其實係點o既形式???
有人話, 你係band1生, 就算點抽都會派返band學校比你, 你係band2生, 填乙一band1學校都唔會派到band1比你????

回覆樓主:

請問大家兩個問題:

1. 如果自1同自2都係後備,大抽獎有填兩間,就算抽獎號碼唔好,都有機會後備入到其中一間?

2. 如果自1後備,自2正取,不用大抽獎,但到7月放榜時都有機會後備入自1,派位證show入自1?

謝謝!

tpmon 發表於 20-12-2 19:59
今年是第二屆行預先通知自行正取生。

如果還有人不知自行正取、後備變正取=冇得玩大抽獎,應是沒有看Edu- ...

唔好意思唔太明,想請教下:

自行1填1a , 自行 2 填1c。  如果自2 話收,係咪話知道ok,不用註冊果啲?

跟住又可以繼續大抽獎? 頭1 、2 照跟返填? (因自1 有機會後備? 到時教育局會通知? )

謝謝

cheesepancake 發表於 20-12-3 08:58

自行1填1a , 自行 2 填1c。  如果自2 話收,係咪話知道ok,不用註冊果啲?

如果自2在自行公布當日收到電話收左~正取生!(之後會再收到信)
那你在大抽獎時, 只需要在申請表上打鈄畫左佢, 簽名已經可以了 !
到時學校都會教家長的 !

等7月大抽獎公布最終派位結果 !

自行備取生, 不會有通知, 結果也是在大抽獎日一併知道結果
如果你大抽獎當日派位証是寫上了自一的學校 !
即係你備取補上了自一

#坐亞望冠

cheesepancake 發表於 20-12-3 08:58

以你的例子,自2通知是正取生,已不可玩大抽獎了。凡是有1或2個"正取生"通知,交大抽獎表如下圖。

以你的例子,若自1後備補上 →派位是自1; 若自1不是後備/是後備不成功補上→派位是自2。這些全部都是在7月放榜,教育局才official 以派位証公佈。

關於自行"後備",官方channel你是不會知道。小學或會與中學私下有聯絡,才會在非官方channel 打聽到得知。

qqkkChivas 發表於 20-12-3 00:57
請問大家兩個問題:

1. 如果自1同自2都係後備,大抽獎有填兩間,就算抽獎號碼唔好,都有機會後備入到其中 ...

1 和 2都正確。

但結果你只會在7月派位放榜那天才知。

叩低一級,個校長當然立刻來個周公吐哺,立刻lur飯應

一般而言,自行競爭一定大過大抽獎,退唔退場,其實係機率遊戲:入到唔同學校既機率,同埋讀得好既機率;所以我反而鼓勵家長自行二揀間程度適合既學校嚟退場。

kk80400 發表於 20-12-2 23:16
有人話, 你係band1生, 就算點抽都會派返band學校比你, 你係band2生, 填 ...

第一條問題不對。舉個例子,如Band 1生在大抽獎甲1和乙1都是填寫Band 2 中學,派位當然是Band 2。另外,有些區Band 1位不足,就算該區Band 1生在甲1和乙1都是填寫Band 1中學,也可能是入到首排位的Band 2中學。

第二條問題,要看該區Band 1位是否比Band 1生多。若是,有機會Band 2生派入到Band 1中學(如乙1放Band 1校); 若否,機會近乎零。

kk80400 發表於 20-12-2 23:16
有人話, 你係band1生, 就算點抽都會派返band學校比你, 你係band2生, 填 ...

band1生係咪派返band1學校比你,呢個係供求問題。
供: 同一校網內band1學額;
求: 同一校網內band1學生人數。

情況 A) 供 > or = 求 : 咁band1生揀band1學校,就係正常賽果,但前設係(1)有冇估錯學生個band,尤其係邊緣人;(2) 填表有冇填錯唔係band1學校,例如: 睇錯+填錯學校編號,或者搞錯學校收邊個band學生,即係聽人講...... 但實際已經唔係等等呢類原因。

情況 B) 供 < 求 : 咁band1生揀band1學校,有機會被迫派band 2學校。

band2生,填乙一band1學校係有機會派到band1比你,條件係係情況 A) 供 > 求,有band 1位剩既時候。

實際供求唔會知道,受好多因素影響,但知道都無用,「有運」就贏哂。