用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄自行2
樓主: mytambb
go

放棄自行2   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-12-10 16:05
你可以放心吧!唔知點解呢!我對阿細抱有信心,阿細响短短時間有咁大進步,我估計她隨時嚟個"大蛻 ...

嗱,英雄所見略同。係想叫littleyolky唔好嚇阿細,阿細宜家一鼓作氣,俾佢覺得睇埋P4成績就無機會,打窒咗佢係大忌......

其實,認真,家姐學校真係可以諗諗,競爭係點媽媽都好清楚,除非阿細用家自己唔鐘意就無得講......

gigayan 發表於 20-12-10 17:28
嗱,英雄所見略同。係想叫littleyolky唔好嚇阿細,阿細宜家一鼓作氣,俾佢覺得睇埋P4成績就無機會,打窒咗 ...
無論家姐果間定其他我都覺得可能比聯中合適, 佢明明都唔啱宜家果間教法... 太多口tim..

gigayan 發表於 20-12-10 17:28
嗱,英雄所見略同。係想叫littleyolky唔好嚇阿細,阿細宜家一鼓作氣,俾佢覺得睇埋P4成績就無機會,打窒咗 ...

我比較相信阿細係有實力,孩子願意努力亦代表佢想去D更好的中學,我反而認為阿細跟本就係咁"勁",只是小四或以前唔嗲唔釣而矣!故,才認為阿細就算去家姐嗰間亦不成問題。加上,只要和阿細講,以B1成績進入大抽獎,跟本不用擔心入唔到"聯中",唔放乙1放响邊樹都可以入到聯中,我估jm老早就識得咁安慰囡囡,所以,反而可以襯機會讚賞孩子,說這是你的努力認真的成果才能夠去到B1水平,這B1水平已經係你""必入""聯中的最好禮物,這說法既不會打沉阿細嘅自信心,又可以繼續鼓勵她考好"呈3"為大抽獎仍然能夠穩企响B1組別而努力。個人認為,中學部這次自行收生的變動對阿細影響未必成正比,甚至乎沒有影響的呢!littleyolky不用擔心呢!

‹ 上一主題|下一主題