用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Deleted
樓主: Vickymouse
go

Deleted [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-12-3 11:21
我覺得現在大部份既學生,對學習只視為求分數,並無享受學習既意思响當中。
我問年青人喜歡咩科,佢哋都係 ...

這份慨嘆耐不耐就有,我家姐與姐夫和啲細路就係不應同香港的教育制度,幾辛苦也要移民為"下一代"著想,e+啲細路長大了,每次聽佢哋分享點樣享受"學習的樂趣",尋找"智識源泉"就十分羡慕。純學識的追求,不是"香港"的風格,不是"HK"的普遍。我都有叫女兒讀完大學後如想去外國深造,想去就去吧!

IloveJJ 發表於 20-12-3 12:29
我又唔響往外國,我喜歡競爭,喜歡力爭上游,暫時我還能保持自己啲仔既學習興趣。

世事無可能完美,我會 ...

外國生活倒適合阿女性格,起碼啱佢"節奏慢"的個性,她曾分享過喜歡慢慢慢地做實驗,尤其喜歡做Bio一些關於觀察的實驗,如植物成長觀察,光合作用反應等等需時間做的實驗,這類實驗過去聽外國表姊們分享已經引到佢流晒口水,香港中學縱然有做也是五隻手指數得晒嘅次數,DSE無機會出題嘅十居其九不會打算做,想增潤下都難之又難,故我才叫女兒若然想去外國見識下就去吧!反正,外國的學習模式幾啱佢。

YmOra 發表於 20-12-3 09:39
是的。所以覺得時代不同了。以前,我校"全理科"下游位置的同學仔都不會覺得讀全理辛苦,大家樂在其中,無 ...

我哋可能唔同年代,以前我間學校,全理科都係要叻那批才讀到,競爭激烈!

bbc2018 發表於 20-12-3 13:03
我哋可能唔同年代,以前我間學校,全理科都係要叻那批才讀到,競爭激烈! ...

應該都係

IloveJJ 發表於 20-12-3 11:21
我覺得現在大部份既學生,對學習只視為求分數,並無享受學習既意思响當中。
我問年青人喜歡咩科,佢哋都係 ...

人類係會適應環境作出改變,幼稚園升小學為了評核靚仔啲,功課勞作父母代做;小學升中學係睇分數,歷時2年;中四選科係睇分數;升大學當然也是。尤其早幾年教育制度和大學收生改變,例如工程學院統一收生,因為個別科目唔需要,竟然可以Physic和M1/M2唔係必需,玩咩!

有咁嘅制度,自然就有相應對策,科目不重要,夠分就得。

問題源頭是制度,其次是家長,學生其實是受害者而已。

孩子好多時間可以學習好多課外的知識,家長有冇俾心機去引導學習,學習係長線投資而不是投機取巧,我以幼稚園幫手做勞作就係一個活生生嘅例子,我從不沾手佢哋的勞作,肉肉酸酸地交,但孩子有真正的學習過程,做多10次之後,佢就會做得有板有眼!

IloveJJ 發表於 20-12-3 13:21
制度係死既,人係生既,如果家長唔認同個制度,與其想邊個係受害者,倒不如想辦法。
中四選科看分數,大學 ...

但呢度絕大部份家長認同呢個制度喎,唔係邊有咁多補習Post,上課外班,求救Post?阿仔有個同學中一期考LS 6x分,阿媽立刻安排補習,下學期去返8/90分,個個阿媽聽到後都心癢癢,除咗我呢啲窮鬼外。利益申報,阿仔有補習英文,小二到中一文法班,中二到現在搵咗個好勁嘅哥哥補writing。

IloveJJ 發表於 20-12-3 14:07
係呀,所以我咪話大部份家長,先係引導孩子只看分數既主因囉!

我仔小學默書功課全部自己溫自己做,係唔 ...

我係一個壞家長,開宗明義,求學就是求分數,只不過未到關鍵時刻就唔會上心,亦從未因為成績責罵。但每次Quiz,UT,考試後知道分數後都會反問『點樣先可以攞多啲分』,『技巧上有冇改進地方』,所以我都係群體中的一人。

回覆 IloveJJ 的帖子

我仔係2020DSER, 佢有收讀世史及中國歷史, 感恩中國歷史取到5*, 世史不幸地只取4 (取消題目真係好大影響的).

我自己覺得要選中史一定係自己要有興趣. 因真係好多野要讀. 我仔由F.4 開始巳每晚也開始溫習中史, 因真係要慢慢記入腦. 仲要係長期噉記, 太短時間真係記唔晒. 寫一定要夠快. 唔係真係做唔切. 中史除了背之後. 要理解題目想問什麼. 先再可以答. 真係要用好多時間同努力, 仲要好有毅力同堅持,

如果真係選中史, 真係要有心理準備. 要長期的.

其實世界歷史相對比中國歷史易讀. 亦小好多野讀. 如果不是撞正今年事件. 我仔都好有信心雙史可以同時有星. 今年真係好多事影.

如果你仔仔對雙史噉有興趣. 就一定要支持他去讀. 因DSE 過程真係唔容易. 如果唔係自己真係有興趣的. 很難讀上去. 因我相信每科都會多野讀. 都不易讀. 但選了是自己有興趣的. 一定會容易很多. 加油

同埋上到高中. 讀書真係靠佢地自己. 我地做家長的. 他們想補習就只係負責比錢, 你叫都唔會叫到佢去補. 所以佢地有興趣, 有目標一定會用心去讀的.

F.4時, 我地有叫仔選埋BAFS. 但他真係只用半年時間去上堂. 下學期巳決定DROP.

我仔在大學讀中文及歷史.
佢本身想做老師的. 依家都有幫人補習.
其實都要睇你將來想做什麼. 我識不少人中學讀文科. 入大學讀商科. 噉相對文科生事實係少O的選擇. 而且收生分數亦唔低,

‹ 上一主題|下一主題