用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Deleted
樓主: Vickymouse
go

Deleted [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-12-2 14:59
咁點先可以讀中史呢?

中史我個人覺得興趣行先,讀過呢科又攞A的朋友就話中文寫字要超快,係真係要超級快,同字體端正才好修讀。我仔d 字,應該最後3都攞唔到。

YmOra 發表於 20-12-2 15:49
無錯,你講得啱!個人認為,香港學生的數學能力算係"強",只是過去M1M2不被重視只計"半科"所影響,與 ...

中學無讀Econ,但有讀AMath,大學課程我覺得都好容易掌握。現在的M1應該係有幫助,讀Finance時更得心應手。

elvisBB 發表於 20-12-2 16:03
中學無讀Econ,但有讀AMath,大學課程我覺得都好容易掌握。現在的M1應該係有幫助,讀Finance時更得心應手 ...

係呀!如果中學無修讀過M1,去到大學才讀番相關數學知識,會是有苦自己知,所以,我校老師都會叫有能力嘅學生盡量選修M1M2,唔得才放棄drop走,就算去到中五才drop都叫做學過50%或以上的M1M2知識,對大學也有幫助,最重要嘅係drop咗M1或M2,仍然可以遺留下一些能力,就是對主科數的做數"速度"和對做數的"數感",對主科數會有所提升。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 11:41
唔想搵自己嚟辛苦,我仔果级得3個同學㨂全理  
中史都係勁多嘢要記.

我女個級考頭五都無選全理科

elvisBB 發表於 20-12-2 15:57
中史我個人覺得興趣行先,讀過呢科又攞A的朋友就話中文寫字要超快,係真係要超級快,同字體端正才好修讀。 ...

寫字真係要超快,我仔兩次測驗都係因為寫唔切攞唔到滿分,寫咗嘅都全對。

JJDBB 發表於 20-12-2 18:29

但其實我哋以前嗰代係全文/全理,依代同學仔好幸福,選擇多咗好多。

JJDBB 發表於 20-12-2 18:29

時代變咗,以前"全理科"人數多至半級學生,真係平常事,多人讀氣氛的確濃烈,e+真係少得可憐。

gracelam 發表於 20-12-2 10:41
呢3科選擇好正路,大學選科文/商/及医医療方面都得。

Econ明左concept攞4唔難, 反而Chem 同中史需要大量 ...
不過Chem 拿5+,我相信容易過Econ
Chem 其實如果係理科人,佢哋係唔需要太花時間讀

YmOra 發表於 20-12-2 12:35
係呀!中史有機會中伏架,但你可以了解下貴校高中歷史科老師如何,若果係勁嘅修也未必會伏,但個人認為你 ...

我自己認為如果L&S讀得好, Econ都會覺得容易
Baf accounting會比較適合細心,跟steps的學生

YmOra 發表於 20-12-2 21:17
時代變咗,以前"全理科"人數多至半級學生,真係平常事,多人讀氣氛的確濃烈,e+真係少得可憐 ...

反而後面六名打後好多人全理,尤其系男仔。女兒說考頭有兩個想教書,一個向經濟發展,我就覺得教書浪費左,其中一個就真是可以讀什麼都可。

bbc2018 發表於 20-12-2 21:47
我自己認為如果L&S讀得好, Econ都會覺得容易
Baf accounting會比較適合細心,跟steps的學生
...

我都好認同,通識與經濟的匹配程度,不過我發現比較多中學,連英中也是以中文教授通識,而Econ响英中必定用英語教授,那麼英中這兩科嘅匹配程度就大打折扣。

JJDBB 發表於 20-12-2 21:53
反而後面六名打後好多人全理,尤其系男仔。女兒說考頭有兩個想教書,一個向經濟發展,我就覺得教書浪費左 ...

以前或現在男孩子都係多人讀"全理科"。無法啦,e+多數學校會開兩班至三班Econ都未必會開兩班理,頂多經常發生嘅都只會係開兩班Chem,兩班Bio也未必間間有開,想要有兩班Phy就更加無可能。

YmOra 發表於 20-12-2 22:31
以前或現在男孩子都係多人讀"全理科"。無法啦,e+多數學校會開兩班至三班Econ都未必會開兩班理,頂 ...

我們有三班Chem,兩班Bio,兩班phy,中西兩班,地理兩班,econ都是兩班。

JJDBB 發表於 20-12-2 22:34
我們有三班Chem,兩班Bio,兩班phy,中西兩班,地理兩班,econ都是兩班。

聽到都流晒口水,好興奮呀!我剛剛與女兒分享你段訊息,佢羡慕極了。

YmOra 發表於 20-12-2 21:17
時代變咗,以前"全理科"人數多至半級學生,真係平常事,多人讀氣氛的確濃烈,e+真係少得可憐 ...

以前只有文、理、商,修理科一定要讀晒 phy &chem & bio 冇得揀,而家選擇彈性大好多,有啲科冇興趣可以唔讀,唔駛浪費時間。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 22:56
以前只有文、理、商,修理科一定要讀晒 phy &chem & bio 冇得揀,而家選擇彈性大好多,有啲科冇興趣可以唔 ...

是的。所以覺得時代不同了。以前,我校"全理科"下游位置的同學仔都不會覺得讀全理辛苦,大家樂在其中,無論上堂或是做實驗的氣氛都係好好,實驗堂總是按排响小息前兩堂的科學堂做,因為學校預咗大家"樂而忘返"唔捨得走留到小息完才願意離開,真的無話好似e+咁,PhyChemBio視為"學霸科"叻人才會選讀。不過,明白到時代真的變了。

YmOra 發表於 20-12-3 09:39
是的。所以覺得時代不同了。以前,我校"全理科"下游位置的同學仔都不會覺得讀全理辛苦,大家樂在其中,無 ...

冇辦法,响競爭型社會,讀書一定係分數行先, 無論幼稚園/小學/中學/大學都一樣,選科當然要選對自己最有利嘅,殘酷但是事實。

須說 “求學不是求分數”,但現實社會,“求學,不,是求分數”
你懂的...  

簽名被屏蔽

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-3 09:51
冇辦法,响競爭型社會,讀書一定係分數行先, 無論幼稚園/小學/中學/大學都一樣,選科當然要選對自己最有 ...

响HK做咗咁耐人,當然明。。。只是。。。

求學,不,是求分數。你的","號加得好精境呀!

‹ 上一主題|下一主題