用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Thanks
   1    0    0    0

Vickymouse 發表於 20-12-1 23:05
請問讀 Ecom & Chem & 中史,這個組合是否不妥當?
假如有機會好成 績 都達不到大學選修科的要求 ...
呢個組合無唔妥,只要有Chem,又好成績,無可能唔達到大學選修科既要求。如果全部星星,醫科都得。
諗有乜出路,不如諗下小朋友想做嘜。

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸您好,呢個選擇得化學系理科.....其他兩個係文科,上大學選科好什麼好選擇degree course 讀?因為要選對選修科才加分....

mwk317 發表於 20-12-2 22:08
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸您好,呢個選擇得化學系理科.....其他兩個係文科,上大學選科好什麼好選擇d ...
明年除咗醫科、金融科技、國際商業、法律外,其他科都一定要求唔高,工程、教育甚至難聽啲講識字就得。醫科需要有讀化學,金融科技數要好,國際商業、法律無嘜特別要求。當然個個組合有生物同M2會錦上添花,但係我睇唔到原本個組合有太大問題。

Vickymouse 發表於 20-12-1 23:05

請問讀 Ecom & Chem & 中史,這個組合是否不妥當? :question ...

選科最重要揀有能力同有興趣嘅,可考慮小朋友大學會唔會有咩學系想讀,而修讀理科大學選擇比較廣,chem.econ 都係大路之選,至於中史如果小朋友有興趣讀,3x呢個選擇冇乜大問題。
不過多口提一句,若大學會考慮工程,phy 就變得非常重要,唔選修 phy 嘅話幾乎已經可以同工程講 Bye Bye。

回覆 Vickymouse 的帖子

我地學校有人中/英/數(core)/經濟/西史都攞星,入左三大讀環球商業管理。衹要成績好,真係唔洗怕
‹ 上一主題|下一主題