用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 HKCA PLK
go

[小學] HKCA PLK [複製鏈接]

請問有否家長可以分享意見?
1. 老師有愛心嗎?師資如何?
2. 學校停課安排如何?
3. 教學上有趣靈活嗎?

TIA
   2    2    0    0

想問大約報左幾耐會有interview 呢? Thanks

lamyatho 發表於 20-12-1 22:36
請問有否家長可以分享意見?
1. 老師有愛心嗎?師資如何?
2. 學校停課安排如何?

1. 老師非常有愛心,懂得如何教導小朋友

2. 每日有zoom lesson,中間有break,唔想小朋友對住電腦太耐,功課唔多

3. 有趣靈活,小朋友都好投入,上得好開心

回覆 macychu1988 的帖子

We applied in late August, had our interview on Nov 7th and rec'd offer 10 days later.

sze~sze 發表於 20-12-4 09:06
1. 老師非常有愛心,懂得如何教導小朋友

2. 每日有zoom lesson,中間有break,唔想小朋友對住電腦太耐, ...

請問一班有幾多人?多外國小朋友定多本地?

中文程度夠嗎?會唔會好多家長都俾小朋友外補中文?

新校長 是否和舊校長的 理念、風格 差不多?

家長是否大多數滿意 停課的學習安排?

honeymelonkids 發表於 20-12-5 23:39
請問一班有幾多人?多外國小朋友定多本地?

中文程度夠嗎?會唔會好多家長都俾小朋友外補中文?

每個grade都唔同,視乎收生情況,我女女班就本地小朋友較多。

中文分三個pathway,我覺得中文課程幾好,生動有趣,訓練小朋友自己思考,搜集資料,不過就唔清楚其他同學有冇外補。

我覺得新校長和舊校長各方面都相似,都非常親民呀。

我們一家都好滿意停課的安排,上堂氣氛好開心,小朋友都投入學習,功課自己亦可以處理得到。

sze~sze 發表於 20-12-8 23:58
每個grade都唔同,視乎收生情況,我女女班就本地小朋友較多。

中文分三個pathway,我覺得中文課程幾好, ...

謝謝回覆 請問中文分三個pathway, 係咪即係三個level? 英文仲有冇分level教?

honeymelonkids 發表於 20-12-9 01:18
謝謝回覆 請問中文分三個pathway, 係咪即係三個level? 英文仲有冇分level教?
...

係呀,中文會分三個level教

英文就唔會分level教

請問面試會係點?

sze~sze 發表於 20-12-9 09:24
係呀,中文會分三個level教

英文就唔會分level教

咁如果英文唔係太好,係咪一開始就會直情唔收?

阿女讀緊券校,所以英文一般,雖然有外補,都唔係好習慣全英文嘅教學 所以上英文會比上中文堂時候靜好多。

如果係咁,會唔會就算收,都會俾佢讀細一年,即係做大b ?因為我女係2015年尾出世, 所以2021/22, 可以做大b讀K3, 或者做細b讀G1.

tultul1 發表於 20-12-29 22:06
請問面試會係點?

同問。 仲想知道 interview K3同G1會唔會分別?
‹ 上一主題|下一主題