用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好開心今晚同時收到 Wycombe Abbey 和 CLC Sixth Form o ...
樓主: ym403
go

[英國] 好開心今晚同時收到 Wycombe Abbey 和 CLC Sixth Form offer   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 21-10-17 03:10
回覆 Lindytiger 的帖子

我唔sure你話點安排嘅意思係:點安排考GCSE?

謝謝回覆。已PM

ym403 發表於 20-12-6 16:15
《分享二》
我選校的兩項要求分别是要學校成績好和能夠讓阿女享受傳統英式寄宿生活,最好是女校。
根據GCE  ...

你好,可介紹 CLC 香港 agent 嗎?謝謝你

etoile 發表於 20-12-2 13:00
弓喜!
兩間都係好學校,好似WA貴族D,亦成日要家長捐錢。

CY Leung 兩個女當年咪讀呢間

2jkidsfather    發表於 23-1-24 11:48

回覆 Kysa 的帖子

CLC冇特定agent,亦都無須經任何agent去報。自己email同學校聯絡就得喇。

beastiebistro 發表於 22-5-23 14:19
回覆 Kysa 的帖子

CLC冇特定agent,亦都無須經任何agent去報。自己email同學校聯絡就得喇。 ...

謝謝你,請問可以分享如何準備assessment?

回覆 Kysa 的帖子

你考Year幾?PM我慢慢傾啦。

請問可給我意見,we and CLC 點報

deleage 發表於 22-10-11 22:26

Wycombe Abbey 上網報

https://www.wycombeabbey.com/registration-11-and-13/

https://www.wycombeabbey.com/registration-sixth-form/

deleage 發表於 22-10-11 22:26

CLC 上網下載 Registration form

https://www.cheltladiescollege.org/admissions/overview/

DOWNLOAD A REGISTRATION FORM
https://www.cheltladiescollege.org/assets/Documents/Admissions/CLC-A4-Registration-Form-Standard.pdf

CLC 全名係?

Oh got it, Chelt ladies college

剛剛見到這個post. 我新加入Edu-Kingdom.
嚟緊今年想報呢兩間。Year 7 2024.  
除咗要考CAT4同埋佢哋嘅入學試加assessment等等,還有什麼要留意。
Thank you so much !!

根據我了解:
當然兩間學術都好勁。
Full boarding.

Wycombe Abbey 小人啲 (6xx),多中國人,近倫敦。Very tough. 要有音樂同運動abilities.
CLC 學校多啲人(over 1000), 都好多香港人(esp DGS)。聽人講冇咁tough, casual啲,啲人nice啲.佢個女校長係劍橋。

兩間學校最大分別係邊方面呢?謝謝大家見解。

Cheers!

回覆樓主:

deleted

見到這個兩年前的post再次浮面,便借機分享阿女在WA的學校生活。除了校園優美和設施完備外,因小班教學所以教師也可以照顧個別學生的需要。單是數學科便分幾個老師教,一個教pure math、一個教mechanics 、一個教statistics ,而每班都不多個10個學生。升大學的支援也較好,除了多個講座和模擬面試外,又參加大學的workshop,又有一個顧問只負責幫學生報美國大學,包括幫手睇personal statement 。
除了學術外,ECA 都非常豐富,每個週末都有各式話動。同學都非常醒和友善,阿女認識很多好朋友。
之前有人問過 冇讀GCSE 在香港讀完中四便過來講sixth form有冇問題?阿女雖然讀得辛苦但開心,一樣收到oxbridge offer。
最後如要講去英國讀書不好的地方就係學費貴和多學校假期。

回覆 ym403 的帖子

再一恭喜你及多謝你的資料。
我係睇緊低年班入學。
如果音樂唔係咁突出係咪要做多啲Drama/Sports,而令到佢考慮取錄?

低年班啲學生係分幾多人一間房?同埋放假係咪要搬晒所有嘢離開學校(聖誕/復活節)?
見到Forum有人講過WA好cut throat,你又點睇?
學校對國際學生係咪有多少少照顧同埋幫佢適應,可以多啲打電話返屋企等等?

Thank you so much.

asdzxc123 發表於 23-2-1 11:21
回覆 ym403 的帖子

再一恭喜你及多謝你的資料。

WA 收生重學術 CAT4 130+

回覆樓主:

我嗰女是高年班入學,所以不清楚低年班的情況,只聽說現時首相個女都剛入WA。
Term breaks 包括聖誕和復活節,需要清空房間。有公司提供寄存行李要另外收費。

ym403 發表於 23-1-27 07:51
見到這個兩年前的post再次浮面,便借機分享阿女在WA的學校生活。除了校園優美和設施完備外,因小班教學所以 ...
請問你阿女一去就讀yr12, 適應上有冇問題呢?因為已經要應付 A level 課程,仲有冇時間參加課外活動同識新朋友嗎?另外,考 A level 要考英文科嗎?

A level 是完整的兩年制課程,所以問題不大,勤力就可以。
阿女都有參與校內活動和打波,佢好enjoy boarding
因為冇考GCSE 英文,所以大學要求佢考IELTS 。

beastiebistro 發表於 22-5-23 14:19
回覆 Kysa 的帖子

CLC冇特定agent,亦都無須經任何agent去報。自己email同學校聯絡就得喇。 ...

你好呀我想幫囡囡報CLC請問assessment day怎樣準備好呢?難嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊