用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC VS KC ,你點睇?
樓主: cellinyu
go

QC VS KC ,你點睇?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-12-8 15:58
唔會,我都有同skhtsk學生傾計喎!
KC係其中一個咁啫!佢朋友級頭,無呢個埋怨。
我都有傾,但有啲言不由衷,或者欲言又止
去另1間英中仲搞笑,想問學生嘢,一係話等老師答,一係話口未完打橫有個老師插埋嚟,簡直滴水不漏

bobbob 發表於 20-12-8 16:09
我都有傾,但有啲言不由衷,或者欲言又止
去另1間英中仲搞笑,想問學生嘢,一係話等老師答,一係話 ...

咁水,開佢名啦~~~

bobbob    發表於 20-12-8 17:54

AAATT 發表於 20-12-8 00:11
我想請問..阿仔官小KC 有聯系位,過往經驗都有10 個8 個入KC..阿仔一向頭五所以如果冇失手KC 也很大機會..
...

如果轉網入唔到QC要去聖鄧係咪接受到先?

接受到咪轉囉。

呢個名次轉咗網都係B1,值搏。

其實留係原區,萬一入唔到KC後果仲慘。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-12-8 17:09
有可能入不到KC嗎?聯繫喎!
聯繫位得大約12個,KC預咗每年更食20個左右來自兩聯小學生,自行基本上唔多願收聯小生。(QC對兩間軒小亦然,而且上年已証實咗)
只靠抽獎,自然有失落既可能。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

留錯信息

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-12-8 17:08
邊間咁衰
都係protect學生啫,雖然過咗少少

預咗中學 不是個個老師肯教書 自己要執生 我兩個仔不同男校中學都一樣 K, L

hkpapa852 發表於 20-12-8 17:07
如果轉網入唔到QC要去聖鄧係咪接受到先?

接受到咪轉囉。

接受到㗎。最怕鄧都入唔到咋。乙三係咪可以仲可以試band 1如港華還是要揀band 2 學校呢?

我見好似話band 1 生揀完再到band 2, 咁即係如果band 2 男選港華乙一同band 1 男選港華乙三,band 1 男點都比band 2 男先入港華?我有冇理解錯?謝謝!

hkpapa852 發表於 20-12-8 17:28
聯繫位得大約12個,KC預咗每年更食20個左右來自兩聯小學生,自行基本上唔多願收聯小生。(QC對兩間軒小亦然 ...
其實例底有沒數據顯示,QC在收兩軒時,自行收幾個?,抽獎收幾個?

回覆 小加子 的帖子

SPCC的選 IB時,需要見校長,睇下啱唔啱同學仔讀。另外,也有外來人插班讀IB。上一屆IB同學約40幾 位。

tkhhung 發表於 20-12-8 18:48
預咗中學 不是個個老師肯教書 自己要執生 我兩個仔不同男校中學都一樣 K, L
...

我真係唔太明呢個唔教書嘅傳統。通常聽官校或傳統名男校都有呢類老師。津校又唔覺。女校或男女校都少聽聞..

咁即係要外補或學生要醒又自覺..

AAATT 發表於 20-12-8 19:05
我真係唔太明呢個唔教書嘅傳統。通常聽官校或傳統名男校都有呢類老師。津校又唔覺。女校或男女校都少聽聞. ...

津校一樣有 年年有家長投訴都沒辦法

IloveJJ 發表於 20-12-8 17:39
我唔識聯小機制,即係話頭5都只係一齊抽?咁又唔係必入喎!

我理解係KC or QC 有一部份位先由幾間官小瓜分, 然後落選的官小學生再大圍跟其他學校抽,所以機會比非官小學生大d.

我不是專家,希望冇理解錯啦

AAATT 發表於 20-12-8 19:05
我真係唔太明呢個唔教書嘅傳統。通常聽官校或傳統名男校都有呢類老師。津校又唔覺。女校或男女校都少聽聞. ...

其實間間都有,我聽過傳統名直資外藉老師入到班房,放低WS,自己做

AAATT 發表於 20-12-8 19:12
我理解係KC or QC 有一部份位先由幾間官小瓜分, 然後落選的官小學生再大圍跟其他學校抽,所以機會比非官小 ...

呢啲所謂聯繫位。又咁講,雖然聯繫位唔係多,假設12個,若抽唔到,隨機號碼已經唔係極靚仔,極靚仔一早入咗~~~
‹ 上一主題|下一主題