用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC VS KC ,你點睇?
樓主: cellinyu
go

QC VS KC ,你點睇?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-12-2 18:01
唔好睇既嘢點可以放咁多出嚟俾人睇到呀!

請教前輩,小兒係三私之一小學考級1x前,已拎到DBS early bird offer, 雖然應承咗學校唔跳船,但見佢DSE成績又真係好麻麻,想膽粗粗自行LS or QE,請問有何建議?

mylittleson 發表於 20-12-2 18:09
請教前輩,小兒係三私之一小學考級X,已拎到DBS early bird offer, 雖然應承咗學校唔跳船,但見佢DSE成績 ...

如果令朗係專心讀書做到尖子個批,留係DBS都唔差,至少佢有力拔尖,甚至令朗有機會考IBDP都未定

自行可以試,但建議LSC+QC

QC同QES都係官校,但男官校高中選科會更適合男生(除非令朗高中想揀文科,咁就唔好諗QC,甚至LSC都唔好諗)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 20-12-2 14:12
QC KC 隨便入到一間都開心

回覆樓主:

請教前輩,小兒係三私之一小學考級X,已拎到DBS early bird offer, 雖然應承咗學校唔跳船,但見佢DSE成績 ...

建議你唔好講自己係級幾(我係回覆到幫你轉咗做X),費事你俾學校或同學家長起到你底。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 18:26
如果令朗係專心讀書做到尖子個批,留係DBS都唔差,至少佢有力拔尖,甚至令朗有機會考IBDP都未定

自行可以 ...

多謝!依家問佢唔會答到想讀文或理科。佢俾我感覺係偏文多d,由初小至高小中英科目尤其作文都係前列位置,反而數學唔穩定,上落較大。

hkpapa852 發表於 20-12-2 18:34
建議你唔好講自己係級幾(我係回覆到幫你轉咗做X),費事你俾學校或同學家長起到你底。
...

感謝!

mylittleson 發表於 20-12-2 18:36
多謝!依家問佢唔會答到想讀文或理科。佢俾我感覺係偏文多d,由初小至高小中英科目尤其作文都係前列位置, ...

咁要小心,男校普遍強理科,文科麻麻,頂多係Econ會好D。

就算DBS既IBDP,都係主要開理科既科目。

請教前輩,小兒係三私之一小學考級前,已拎到DBS ear ...
其實DBS的DSE整體成績唔好,主要因為有些唔讀書,有其他興趣/出路的同學拖低。而且中文科目學校教的未必夠用,需要外補。(我諗其他男校都會有呢個問題)朋友仔都係當年三私之一升中入DB,玩了幾年開心日子,最後一兩年努力讀書加外補中文,DSE成績都好出色,足夠入兩間大學醫科。所以只要有心讀書,DBS還是非常值得入讀的。
而且有機會讀IB,多一個選擇。

b3410 發表於 20-12-2 19:35
其實DBS的DSE整體成績唔好,主要因為有些唔讀書,有其他興趣/出路的同學拖低。而且中文科目學校教的未必夠 ...

多謝回覆,升上中學讀書真係要靠佢自己。呢2年都冇得親身去各間學校參觀了解下,我最擔心係選錯學校。反而仔就好開心,一心諗住入DB。

mylittleson 發表於 20-12-2 19:47
多謝回覆,升上中學讀書真係要靠佢自己。呢2年都冇得親身去各間學校參觀了解下,我最擔心係選錯學校。反而 ...
DB,LS,QC我都入去參觀過,其實三間都好好
任何一間都唔會揀錯。

所以你儘管報LS,QC,如果有offer再考慮抽唔抽飛不遲。因為未必考到㗎,如果4月收唔到電話,就開開心心去DB。

b3410 發表於 20-12-2 19:54
任何一間都唔會揀錯。

簽左 DB (直資) 仲可以自行 or 抽獎 LSC/QC? 定係要扣門?

Sheep06 發表於 20-12-2 22:19
簽左 DB (直資) 仲可以自行 or 抽獎 LSC/QC? 定係要扣門?
自行可以啩?家長自己交自行表,又無人知。抽就應該唔可以,除非照入表,夠膽去DB抽飛。

b3410 發表於 20-12-2 19:54
任何一間都唔會揀錯。

好!等我試下自行喇沙皇仁碰下運氣。謝謝你!

mylittleson 發表於 20-12-2 22:32
好!等我試下自行喇沙皇仁碰下運氣。謝謝你!

仔仔應該有特異功能 DBS 才早收吧

Sheep06 發表於 20-12-2 22:19
講真,簽咗DB,就唔好諗咁多,諗下點樣可以係未來幾年保持前六七十名好過。

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 20-12-3 13:11
仔仔應該有特異功能 DBS 才早收吧

打排球?

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-12-2 22:24
自行可以啩?家長自己交自行表,又無人知。抽就應該唔可以,除非照入表,夠膽去DB抽飛。 ...

自行得,不過once直資提交咗名單就冇得大抽獎

王家爸爸 發表於 20-12-3 13:17
講真,簽咗DB,就唔好諗咁多,諗下點樣可以係未來幾年保持前六七十名好過。 ...
'可能人地覺得恐怕DBS 嘅 DSE 考得唔好,想揾閰 DSE 有保證d的
‹ 上一主題|下一主題