用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好報學之園little hab!
go

唔好報學之園little hab!  

我報左佢12月baby step 3堂課,今朝收到email話會暫停上課,會有網上教材提供。我以為佢會reschedule d class,點知打去學之園問,佢話cancel左的兩堂課唔會有補堂,只有教材提供,另外最後一堂會用zoom上。離晒大普,我個仔得14個月大,佢點zoom ar ,勁無良。Total loss

咁間機構真係過份.... 完成無諗過小朋友 (emoji)(emoji)

頂佢個肺,Baby Step 變左做Baby Zoom
又話對教學幾有熱誠又剩,竟然會安排14個月大的BB上zoom,回水啊
不如成間學之園改名,唔好叫Learning Habitat,叫Learning Zoom!

其實讀左佢既PG對升學之園N班完全無用, 點解仲要咁貴上佢堂呢? 成4百幾一堂, 之前上過一期之後都QUIT左
宜家仲要無得退, 好慘, 其實宜家非常時期, 出去報名前要諗清楚, 報咩都係

HK-CR7 發表於 20-12-1 15:15
其實讀左佢既PG對升N完全無用, 點解仲要咁貴上佢堂呢? 成4百幾一堂, 之前上過一期之後都QUIT左
宜家仲要無 ...

讚同.. 聽聞佢哋收PN/K1 都係要收有錢家庭.. 有錢家庭俾$500上zoom 無咩問題... 志在hold 住個位

回覆 HK-CR7 的帖子

完全無諗過名幼學之園會咁伏

回覆 mgl 的帖子

俾$500上 zoom冇問題,話曬學之園咁出名,人人口中的名幼,佢值ga,但我個仔得14個月,佢真係Zoom唔到。越講越嬲!

我12月每星期報左超過一堂,停課居然話俾聖誕禮物包俾小朋友就算。無補堂無zoom 幾千蚊total loss換份禮物包?
完全明白而家疫情停課大家都無奈,但係咪學校就完全唔需要承擔風險,將風險全部直接轉嫁俾家長就等於解決左問題?
辦學團體管理層如果以呢個方向呢個形式管理一間培養小朋友成長嘅學校,咁除左谷成績小朋友仲學到咩嘢?呢個形式去管理一間公司都令人失望,完全係店大欺客。

都係, 雖然教學團體有經濟壓力 但都唔應該無視學生學習利益,咁細個真係zoom 唔到 坊間都有啲有良心團體,之前我囡1歲時參加咗tutor time 返咗一堂就疫情 ,每星期免費zoom 20分鐘, 所有堂都後補 , 老師都很用心zoom

我囡zoom 十分鐘就走佬 但免費好過無,如果要俾錢 我都唔會上

car1029 發表於 20-12-1 15:29
我12月每星期報左超過一堂,停課居然話俾聖誕禮物包俾小朋友就算。無補堂無zoom 幾千蚊total loss換份禮物 ...

其實呢個係大部分幼稚園嘅做法 今次停課 啲幼稚園最多俾返二十分鐘左右zoom你,學費就照舊,其實zoom同面授點同啊?zoom對於3歲以下嘅小朋友黎講,同睇YouTube有咩分別...

mgl 發表於 20-12-1 15:21
讚同.. 聽聞佢哋收PN/K1 都係要收有錢家庭.. 有錢家庭俾$500上zoom 無咩問題... 志在hold 住個位 ...
我想講上佢個PG唔會令你面試佢個N班有咩特別優勢, 頂多會聽過D歌, 可能小朋友會有多少少反應, 其他真係唔覺佢個PG值咁貴

播youtube好過啦, 500/zoom

car1029 發表於 20-12-1 15:29
我12月每星期報左超過一堂,停課居然話俾聖誕禮物包俾小朋友就算。無補堂無zoom 幾千蚊total loss換份禮物 ...

我同你一樣,我報左一星期返兩堂,佢哋話停左課唔會補,學校會send網上學習包要啲家長自己教返啲小朋友,仲話T&C已經寫咗響任何情況下cancel嘅堂都唔會補返,講到自己理直氣壯咁,唔需要負任何責任,之後仲話最尾果兩堂無被suspend 既會用zoom代替,f2f pg 同zoom pg 係兩個唔同價錢,佢有乜理由用另外一個較平嘅價錢去單方面replace 冇被suspend 果兩堂f2f pg?  仲要明知一個咁細個既小朋友睇電子產品對佢對眼唔好都要咁做,呢間辦學團體完全冇社會責任,冇heart,仲要不斷同我講學校高層已經決定咗咁做,唔會改,T & C已經寫咗,真係離晒譜!

Sethfung 發表於 20-12-1 13:41
我報左佢12月baby step 3堂課,今朝收到email話會暫停上課,會有網上教材提供。我以為佢會reschedule d cla ...

我打電話上去,佢仲不斷用T&C來達我,T&C已經講得好清楚無得補,而無被suspend既堂會改做zoom上堂,學校高層已經決定咗,無得改,真係一肚氣,佢地明呃錢

佢total 係3堂?
停課果兩星期,無左兩堂?

依家個問題唔止淨係其中一堂轉zoom嘅問題,係LH食埋家長頭兩個禮拜比咗嘅學費,停課直接沒收14天學費,唔補堂 唔退錢。錢就白比。

叫家長上網print一個學習包包就當了事。 真係好無奈,衰過啲機構執笠,起碼打俾credit card 公司有得退款。

大佬,武漢肺炎一直都唔會消失,你一句T&C寫咗保障自己就當了事。
家長真金白銀俾咗嘅錢白白冇咗,報一個月堂,多過一半金額被forfeit.  請問有邊個會有信心繼續報佢嘅堂,武漢肺炎唔會咁快消失㗎喎。 咁大間機構咁出名真係令人好失望。

最火滾係打咗上去反映意見,admin 竟然可以答管理層已經考慮過,冇打算作出更改,真係多謝晒。作為一間教育機構完全冇考慮過家長嘅感受。

回覆樓主:

當俾錢買定個K1位啦

malsuryc 發表於 20-12-1 19:24
當俾錢買定個K1位啦

佢地一早講左上playgroup唔代表入n班有優勢 更唔好講K1 係完全無關
唔知條款有無寫呢點 可以去check下
不過我諗佢唔會咁寫 否則有一半人走佬(emoji)

回覆樓主:

我都係苦主,我 12月共報 6 堂,都白白俾 Little Habs forfeit 4堂學費,好多媽媽投訴無門,只可找消費者委員會幫助,確實對 Little Habs 好失望,估唔到 Little Habs最 money making 同無社會責任的 , 作為辦學團體及現時疫情而寫出這樣的 T&C, 可想而知何其黑心。

反而,其實名幼 playgroup,如 SC, Vic處理得較合理。