用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好報學之園little hab!
樓主: Sethfung
go

唔好報學之園little hab!   [複製鏈接]

回覆 ashash123 的帖子

網友,你無病ar?
1. 個topic我開ge,一心只是想呻下,找下同路人,睇下大家點算。但係你呢個路人甲就入來踩場,發表一些好offensive 的意見,講真你又冇報到今轉playground,你入來表達意見,都只係想刷存在感啫。

2. 你講咩幼稚園啫,我講緊playgroup ar,9唔答8

3. 我唔係太太,我是豬隊友,唔知你係歧視媽媽,還是睇野只係睇面果浸la

4. 事情已經告一段落。我大仔在學之園上Playgroup上得好開心,所以今次先幫細仔報。我果陣同大仔上過3間唔同的playgroup,真心佢地教得最好。只是佢地今次的安排真係令我跌晒眼鏡。

四年前,ek 好多人話讀學之園playgroup會入到其幼稚園PN。  那時我們對幼稚園一無所知,又冇時間搜集資料。  我們便試報,等了兩個月有位, 學费唔平。  上了第一堂很失望,我老公接受唔到導師的港式英文,還是1個老師對二十幾位幼童及家長,老師聲線又不嚮亮,聽唔清楚其發音。上了一堂,我老公已經唔想再上餘下的課堂,覺得簡直浪費金錢、時間及小朋友學唔到嘢,質疑是否其幼稚園師資都是……。完全不是網上家長所講咁正。     之前有上過其他由白人native speaker 老師教的playgroup (不是出名,甚至ek係冇人提的), 其教學內容及師資都比LH 的play group好及學費平些。   經此次經驗,以後唔好盲目追捧一些「名」校,唔排除有班打手勁吹勁捧某些幼稚園。使家長以為是名校。最緊要是自己親身體驗真實的師資及教學內容才是最重要。討論區有些家長說到好似全港只有幾間的名幼稚園非讀不可。經歷完考小一,其實家長的學歷及能夠付出時間每天跟進及陪讀(除非外補),也很重要能否考上名小。

入唔到學之園,都不代表小朋友入唔到名小。其實香港有很多好的幼稚園,只是冇宣傳、冇揾打手、冇開記者會。   幾年前,我 屋苑有2位女孩考入LH做正取生, 兩位都是口齒伶俐; 屋苑另外幾位男孩全部連waiting 都冇,直接rejected。塞翁失馬,焉知非福! 這幾位男孩各自入了其他幼兒園,今年小一,分别入了神校、三私一直小學。   而兩位讀學之園的女生,分别入了兩間二線地區直資小學。   

學之園面試時,只是收了一些語言發展早及好的1.5至2歲多的小朋友,而往往走眼了一批資優的小朋友。   幼稚園的面試只是揀發育早完善旳小朋友,未必揀到真正好叻果批。所以落選的家長,不要灰心!    有次飲茶有位老伯伯話佢揍大十多個孫,話過早識行路,將來條路好艱難。 佢揍D孫很早識講嘢,但後來全部讀書都很普通。佢識位细路五歲才識講嘢,後來這位小朋友攞咗獎學金去咗外國名校讀。

其實, 小朋友到6歲腦袋發展完善時,過去比人發展慢的,只需幾個月的時間已可追回過去6年的-

a_c2612    發表於 20-12-16 10:15
AJH    發表於 20-12-14 14:39

Superheromom 發表於 20-12-10 11:49
四年前,ek 好多人話讀學之園playgroup會入到其幼稚園PN。  那時我們對幼稚園一無所知,又冇時間搜集資料。 ...

完全同意,有好多幼稚園無論師資或課程都不差於名幼。還很貼心考慮小孩情況。

回覆樓主:

對呢間嘢完全冇興趣, 填form要寫埋家長邊間畢業...

我報咗ESF同woodland 的winter "camp"
疫情下停課都是 full refund.

利申,我是IS組。 的確是路過的

回覆 Superheromom 的帖子

很同意呀...

本人是新手家長,亦都很希望入到名幼, 但發覺特別是N班的面試, 學校只是想搵一些發展得比較快,而方便其照顧的學生,現在唔識揸筷子食飯、唔識玩砌圖,大大下總會識,但可能面試呢一刻唔識,那些名幼已經唔會考慮,所以真正以愛心、教育為先的學校真的不多。

當然大多數私幼都是一間公司,而LH出名COMMERICAL,不過當然為左要舖路,奈何都要接受這個玩法。

回覆樓主:

我女疫情前上過,是實體堂,我又覺得ok! 當時都有上過其他細的playgroup,其實真係好大分別,有Net, 起碼冇食茶點呢啲hea 野。我諗讀完又冇話一定收你入LH,但上課遊戲模式,教具,環境都同LH好似,凱帆分校直情playgroup同一地點,如果小朋友熟習上課地點及模式確實對LH interview 有優勢。但無奈我都只係讀了一期就撞正疫情,只有補教學影片,也有一次zoom, LH面試也轉了拍片!第二期學費體諒小朋友已經上N班全數退回,我滿意安排。

其實讀咗playgroup 真係同入唔入倒名幼冇關係的,我女冇讀pebbles 入SC, 我friend 女讀足一年pebble 冇offer!

50267612 發表於 20-12-14 13:47
我女疫情前上過,是實體堂,我又覺得ok! 當時都有上過其他細的playgroup,其實真係好大分別,有Net, 起碼冇 ...

媽媽你好認真學習。當年我去pebbles同artsplus最期待就係茶點時間因為可以同其他家長傾下計

莫失莫忘 發表於 20-12-14 14:14
媽媽你好認真學習。當年我去pebbles同artsplus最期待就係茶點時間因為可以同其他家長傾下計
...
睇完嗰位jm 嘅留言,我仲以為自己好另類!我同你一樣,去親playgroup 我最期待茶點時間。大人細路都特別開心!我反而會唔鍾意D一味只識學正經嘢的playgroup, 食茶點其實小朋友都在學習緊好多社交技巧。
我呢種阿媽可能都不是送細路入到名幼的料子

hkw0613 發表於 20-12-14 13:08

很同意呀...

無錯,我都覺得嗰D學校根本無信心教得好一D年齡無優勢,又或者早期發展無咁快的小朋友。所謂名幼,不過如此吧香港充滿住一D辦學無愛心但又受家長吹捧的學校。

hkw0613 發表於 20-12-14 13:08

很同意呀...
只是一門生意, 佢又無傳統名校既歷史, 唯有靠谷成績, 所以面試時已揀晒D叻既出黎, 當你跟唔上課程會叫父母跟得貼D或叫你出去外補(俾幾千蚊一個月學費, 你教唔好佢, 要父母出去搵外補.........)
學費越加越貴, 分校越開越多, 一年開一間變學店, 不過有太多家長入晒迷, 仲用幾千銀買佢既書本.......

點解新校成績往往無青衣校咁好? 如果教材一樣, 正常成績應該間間差唔多, 即係跟本唔關教材事, 主要係學生本身既質素好俾青衣校揀左出黎, 其他新校有好多係連二面都無機會最後都CALL WAITING入到, 如果教材咁勁, 呢班質素無咁好既學生做出黎既成績應該都好好先O岩, 唔會得青衣, 奧運校較好

不過明買明賣, 學校要做起成績, 又有一班家長鐘意呢種被催谷既方式, 家校合作一齊谷起個小朋友啦

aidan08 發表於 20-12-14 19:12
無錯,我都覺得嗰D學校根本無信心教得好一D年齡無優勢,又或者早期發展無咁快的小朋友。所謂名幼,不過如此 ...

也是,我有兩個小朋友各有唔同經歷,名神幼真是揀些發展快嘅小朋友。

雖然學之園唔係我杯茶, 亦怕左佢既忠粉, 但公平講句間間名幼都係揀同一類小朋友: 講野叻, 認知好, 收放自如。大部份名幼都有問父母邊間學校畢業。有教無類既學校唔係冇, 不過唔會係名幼。

我報左12月試堂,到而家都仲未有消息......no zoom no refund no教學包.白白俾佢呃左四百幾蚊!

另外sc pebbles都係伏,疫情停課變晒zoom,仲要得20分鐘,直到而家一堂實體都未上過!

其實坊間好多pg疫情都有照常上堂,真心唔明點解呢啲所謂名幼pg停課停到2046

話說報左sc pebbles playgroup,因疫情關係拖到上年9月尾先開始正式有得上堂(面對面)。 報時講明cancel唔會refund,但一直無forfeit,拖到9月尾開始上堂,所以我好感謝佢地。 之後完左一期,就無再續,因為離屋企遠,況且一堂咁短,小朋友集中力又咁有限,而內容又非常緊湊,所以可以學到既野,相對學費justify唔到。 加上疫情反反覆覆,所以無再報落去。 但問心講,佢地教既野係幫到小朋友,老師雖然後生但有經驗及耐性,真心覺得唔錯。  而CPDA就好睇運氣,宥D好有D唔好,唔同center幾參差,但同樣唔forfeit學費,都係要讚。

simpson.chan 發表於 21-1-25 02:24
話說報左sc pebbles playgroup,因疫情關係拖到上年9月尾先開始正式有得上堂(面對面)。 報時講明cancel唔會 ...

咁你好好彩,我上年十月報左名12月-2月課程,點知11月教育局宣布停課,佢email通知話用zoom上!試問咁細個上zoom有咩用,係我角度變zoom已經=forfeit,因為唔想俾小朋友接觸電子產品,目前佢已經開左7堂但我地一堂都無上過

另外,zoom仲要得20分鐘(中文十分鐘英文十分鐘),原本一堂面授係一個鐘,變zoom俾佢食左40分鐘!

我覺得好差,停課安排真係對呢兩間所謂名幼跌晒眼鏡
‹ 上一主題|下一主題