用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好報學之園little hab!
樓主: Sethfung
go

唔好報學之園little hab!   [複製鏈接]

機構純粹為咗making money.... 真係令家長好失望... 仲要咁多家長想入讀學子園

其實好多機構停playgroup 遲啲補堂, 或者俾家長揀想上zoom 或暫停

A+ has 2 options1) full zoom classes + 1/4 credit for make up classes
2) no zoom class but 1/2 credit for make up classes --> you get 1 class back for every 2 classes school closed

not as good as TT where you get all the make up classes but still better than little habs i guess

回覆樓主:

重申一下,讀little habs係唔會幫到入學之園架。我仔上年上過little habs半年,之後疫情上下停下,之後LH n個interview改拍片,諗住佢會優先收playgroup學生,只係一廂情願。k再報,都係無2nd in.
平心而論,我覺得little habs個面授課程係ok 嘅 ,但zoom就真係接受唔到。 同埋佢不停咁推d興趣班/ 面試班,令人覺得佢好cap水。。。。
如果真係為n供會,就去victoria或pebbles啦

回覆 enna_tm 的帖子

朋友也是白供一年playgroup, 只有感謝支持四個字,sec in都無。

enna_tm 發表於 20-12-1 21:39
重新一下,讀little habs係唔會幫到入學之園架。我仔上年上過little habs半年,之後疫情上下停下,之後LH n ...

其實當初報佢pg都知道對收PN無priority, 只係諗住佢響pg教啲野通常會響interview 出現返,而且屋企同LH距離只係walking distance, 所以才報,宜家横掂都係拍片,真係唔需要花時間花金錢每次好似餓狗搶屎咁報佢pg, 再加上今次佢身為辦學團體竟然用市井騙徒手段,下下話T&C已經spell out 無得補堂咁cheap既手段去騙取家長金錢和信任,真係可恥之極既行為,係教育界之恥

我都由個仔1歲開始去上佢PG
上足一年,又係 second in 都冇
講番其實little habs 今年1月尾,2月開始停已經係咁,我哋又俾左3.4月學費,點知諗住補下補下,已經到暑假,N班都開學,佢先逼住退番3.4學費俾我哋,但補唔晒果d 1.2月堂就冇啦,不過我冇追學校呀,唔會理你㗎啦,不過想讀little habs 嘅家長可以慳番0幫助...課程就ok 咁囉,冇乜特別。

babyjjj 發表於 20-12-1 23:39
我都由個仔1歲開始去上佢PG
上足一年,又係 second in 都冇
講番其實little habs 今年1月尾,2月開始停已經 ...

我地係同期,佢有補番1,2 月,3,4 月就係群眾壓力下回水。
我只係覺得,LH 寧願靠7分鐘嘅video,  都唔去實地review下自己playgroup嘅學生,好可笑。
所以,如果我再生報playgroup都唔會揀little habs

Sethfung 發表於 20-12-1 13:41
我報左佢12月baby step 3堂課,今朝收到email話會暫停上課,會有網上教材提供。我以為佢會reschedule d cla ...

用家(由十個月大至兩歲幾)
同意跟升學之園毫無幫助。
疫情期間不能體恤。

我也會比劣評。

回覆 Sethfung 的帖子

你報之前應該知道佢哋出晒通知說停課和8號風球是不會補堂的你唔係唔知呀你報之前應該了解咗先至報啦!不要怪人,我仔1 歲幾時也讀過人地講到明不會有補堂的

回覆 Sethfung 的帖子

不嬲唔buy 學之園,個playgroup 一個英文native speaker 都冇,d 英文先生d 發音又差,人哋York 好過佢多多聲

回覆 ashash123 的帖子

https://ibb.co/gJvgX4C
大家可以睇下條link

你講到York 好多多聲,點解唔俾你小朋友去讀?
同埋我真係睇唔到個T&C,你睇過?cap圖上來一齊研究下,唔好人講你又講。

回覆 ashash123 的帖子

https://ibb.co/THfNVyS
大家又click入去睇下

你自己都話咁細個唔應該常常看Video啦,今次呢單野另一個問題係佢安排俾啲得十幾個月大的BB上zoom,你似係上黎撩交嗌喎

我見個T

Sethfung 發表於 20-12-1 15:24
回覆 HK-CR7 的帖子

完全無諗過名幼學之園會咁伏
St cat既pebbles一樣係咁,又係無錢退。你報個時無預計到會咁架?

Sethfung 發表於 20-12-1 15:10
頂佢個肺,Baby Step 變左做Baby Zoom
又話對教學幾有熱誠又剩,竟然會安排14個月大的BB上zoom,回水啊
不 ...
任何一間幼稚園都係咁,我囡n班,比全費無得反學又點計?

我就係睇佢個報名資訊時,見個t

enna_tm 發表於 20-12-2 00:08
我地係同期,佢有補番1,2 月,3,4 月就係群眾壓力下回水。
我只係覺得,LH 寧願靠7分鐘嘅video,  都唔去實 ...

我又係同我老公咁講,再生唔洗去呢度讀PG,肯回水未上過果d我覺得我哋已經執到。

N班mark住學位,K依然有位,疫情下供會計硬食。pg係完全無承諾n位。

而且其他出名pg 點都俾返20分鐘zoom你,都叫有為補償你諗過下辦法,little Habs原本已有zoom堂,it技術上應該無問題,課程設計上亦係現有嘅嘢,原本zoom堂收費已經比實堂平一半,而家停課連現有嘅zoom都唔補,俾個學習包了事。實在係太過份,而家呢個環境大家都不容易,little habs要養人不易,但家長賺錢難道又容易?大家最嬲嘅係而家學校無share風險,完全100%轉嫁俾家長,錢就學校賺曬,風險就家長承擔曬,輸打贏要。

Dollys 發表於 20-12-2 03:59
St cat既pebbles一樣係咁,又係無錢退。你報個時無預計到會咁架?

有預計到有機會會停課,但係冇預計到佢可以咁衰完全連zoom 都唔provide 就咁收錢,話遲啲俾啲網上學習包家長喺屋企同小朋友玩就算數,仲要自己print. 咁樣仲係太過分啦嘛

有趣一問
本來在酒家訂了一圍堂食. 現在不能了. 酒家都可退款.
唯教育界不能.
如酒家叫你回家睇 "呀爺廚房" 當食左. 收唔收貨
明白佢地好多皮費, 但相信維持一間酒家支出更大.
其實相方真係要互諒互讓

giver    發表於 22-1-5 19:10
‹ 上一主題|下一主題