用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔好報學之園little hab!
樓主: Sethfung
go

唔好報學之園little hab!   [複製鏈接]

car1029 發表於 20-12-2 07:55
N班mark住學位,K依然有位,疫情下供會計硬食。pg係完全無承諾n位。

而且其他出名pg 點都俾返20分鐘zoom你 ...
個學習包用完可以賣返出去, 幫補下, 據聞學之園D教材好值錢睇下學校可唔可以俾多幾個你

codyalbert 發表於 20-12-2 13:38
有趣一問
本來在酒家訂了一圍堂食. 現在不能了. 酒家都可退款.
唯教育界不能.
你個比喻好正, 其實佢咁樣整臭自己個名對自己都無咩好處, 但奈何有太多進取型家長, 盼望PG可以對面試有幫助, 所以都會大把人讀, 學校把口就越整越大, 你唔滿意呀? 咪走囉, 大把人黎

Matlam 發表於 20-12-1 20:41
我都係苦主,我 12月共報 6 堂,都白白俾 Little Habs forfeit 4堂學費,好多媽媽投訴無門,只可找消費者委 ...

我覺得搵消費者委員會都冇用,應該直接去搵東張西望,直擊採訪佢

HK-CR7 發表於 20-12-2 14:37
個學習包用完可以賣返出去, 幫補下, 據聞學之園D教材好值錢睇下學校可唔可以俾多幾個你
...

係呀,我小朋友係嗰度上咗咁耐little habs , 真心覺得痾篤屎都香D架!

嘩,聽到都覺得佢哋好過份!!

我的感覺是,
一個疫情,家長質素完美反映

請恕我離題,我的感覺是,一次疫情,多左啲自以為高質的家長,企係道德高地批判其他人,以刷存在感

Dollys 發表於 20-12-2 17:57
我的感覺是,

Agree. One reason I will not join Little Habs anymore, mostly because of the great mixture of parents. But yes they should provide zoom at least even though not helpful.

Dollys 發表於 20-12-2 17:57
我的感覺是,

一個疫情就睇到邊d真係為小朋友 邊d只為錢既學校 又睇到邊d安排得好邊d安排得差既學校 真係完美反映

其實報名時已知道無得退款,所以報名以1個月為單位咁報,PG教學內容我本人好滿意,上左2個多月,跟左2位老師發音都係十分好,再加上有大既在LH3年經驗,老師質素一向滿意,今個月仲有2堂,原本打算不退拎教材都可以,岩岩收到Email,仲比家長選擇退款或Zoom加教材,感覺學校已盡最大努力滿足唔同既家長。
補充少少:大女上年K3,LH Zoom教學跟進得好好,小朋友仍然掌握到課程內容,每星期校車送教材,圖書,勞作。
當然PG Zoom我自己覺得太早可免則免。

Sethfung 發表於 20-12-2 18:39
請恕我離題,我的感覺是,一次疫情,多左啲自以為高質的家長,企係道德高地批判其他人,以刷存在感 ...

樓主,感謝你出post令我地一班苦主可以有地方團結一齊呻下,而面對一啲自以為高質的家長既涼薄惡意抨擊,你還可以文質彬彬回應,我非常欣賞,依家L H可以比家長選擇退款定係繼續攞佢嘅學習包,呢件事都算可以完結,但係經一事長一智,我唔會再報佢playgroup

Yes, Really appreciate the parents fighting for the best learning benefits for their kids. Whereas some parents would pay for their vanity from the school,  but not all parents would do so.

Chanelaholic 發表於 20-12-2 22:05
樓主,感謝你出post令我地一班苦主可以有地方團結一齊呻下,而面對一啲自以為高質的家長既涼薄惡意抨擊, ...

Probably LH has seen this post so that willing to refund the fee

今次要俾返個 like 學之園,願意聆聽及接納家長意見

其實都係商業機構一個...
要自負盈虧左年幾,今年疫情下都真係唔容易... 員工都要出煙...
覺得唔低就唔好報啦,一個個月比錢姐,呃極都係一個月錢姐...

冷靜!冷靜!

soha2018 發表於 20-12-3 10:25
其實都係商業機構一個...
要自負盈虧左年幾,今年疫情下都真係唔容易... 員工都要出煙...
覺得唔低就唔好 ...
出個POST 表達不滿有幾唔冷靜?

我印象中之前問過佢個playgroup, 其實係外邊啲教學團體借佢哋地方,根本就唔係佢哋學校嘅,所以唔會對升佢嘅幼稚園有幫助。

啱啱疫情爆發嘅時候,佢哋將1.5 小時的實體課程變咗做20分鐘zoom, 即係冇兌現到合約需要佢哋履行嘅服務, 然後義正詞嚴、震震有詞咁樣講佢哋冇refund policy。當時有個幾十家長一齊寫信去消委會同埋海關嗰度投訴, 最終佢哋決定refund三、四月嘅學費。所以到而家佢哋已經學精咗, 喺T&C度加埋有特殊情況會變網上教學。

那麼, 佢哋點樣解釋online courses同埋實體貨如果變咗網上學習,學費係咪唔一樣? 如果收唔同學費, 個課程有啲乜嘢唔同? 如果冇唔同咁又點解釋?  喺"消費者"角度合唔合理?  正等如你買咗減肥package, 因為疫情所以變咗做網上遙距瘦身服務, 你要自己喺屋企做運動跳舞, 但係佢收返你同樣嘅價錢,其實咁樣嘅T&C又合唔合理呢?

Playgroup個情況同幼稚園唔同, 因為幼稚園嘅安排家長係同意嘅, 但係佢係playgroup, 好難相提並論嘅。其實佢哋管理層應該一早預咗咁樣會破壞家校關係, 管理層究竟有冇考慮過呢啲問題呢?

平心而論佢哋嘅教學質素係好好,但係管理層真係有待改善, 只係戥前線慘啫...都聽得出解畫嗰位職員其實都好無奈...

回覆 Sethfung 的帖子

York is better 不代表我要讀架太太,你不如唔好讀私人幼稚園啦你去讀學卷啦,開得私人幼稚園就要賺錢㗎啦唔通下下要退錢俾你啊一停課,所有私人幼稚園也是這樣的,間學校都要生存,冇人迫你讀,所有家長也要白交學費的,你似喜歡和人嗌交喜歡cap 人d history

依D私幼, 只是做生意, 只會收表現好的學生. 當然更要家境好, 家長有錢肯付出參與各種各樣補習及特訓! 有些 媽媽想多了, 以為只要付出高昂學費, 學店就能使其子女超群出衆. 結果在考小一時, 才發現只是原地踏步. 只有大喊不公, 為何子女就讀名英私幼, 竟沒有心儀OFFER?.
‹ 上一主題|下一主題