用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
go

SPB vs TSL  

大家好,弱弱一問,如果以上兩間學校選擇,相信大部份人都會選擇SPB, 當然一條龍,名氣各樣。但考慮到英語語景和多元文化,TSL可能會更好。其實,大家諗法又如何呢?多謝大家指教。

回覆 rkkf 的帖子

當年也有這兩個選擇,決定到 SPCPS。我們很喜歡陳守仁,不是因為有家長說的「多元」,學校參觀過兩次,不見得有甚麼多元。但整體很喜歡學校的教學 (起碼用作宣傳的),並與學生傾偈,他們讀得開心。
選 SPCPS,名氣不考慮,當年一般家長仍認為 SPC 只係 1C/2A 之流。主要原因,參考過陳守仁的升中成績,特別是考入比 SPC 「更佳」中學(男或男女校)的學生人生,覺得自己無本事亦無心力,用四五年時間去裝備自己跑得這麼前。所以選了 SPCPS。

我們很著緊小孩的學業和品格培養,與同學的人際關係等,亦有讓他學運動和樂器。只是,我們不想跑。樂器,連級都費時考,因我們主要為開心,hea 成咁,考亦未必考到。

你心儀陳守仁,便勇往直前吧。但記著,到考呈分試,不幸又有甚麼鬼疫情,已跑得甚為吃力之餘,還要應付這麼多不確定性,不要忘記今天的「初心」。亦有家長喜歡時刻在備戰狀態,反正長大了出來謀生也是如此,認為「一條龍」讀懶人,各有所好吧。

多謝你的回覆, 十分之感激亦很同意。有時候只是擔心「一條龍」只是令家長唔想煩多一次升中的選擇,而忽略了選擇一所合適的學校。
可以請問你嗎?聽說SPB的英語不太好,唔好意思這樣問,是真的嗎?

回覆 rkkf 的帖子

不介意,我是「隔離飯香」的一族,總覺得學校是人家的好。
然而,論一間學校學生的英語水平高低,首先有聽、說、讀、寫四個向度。其次,跟誰比較。第三,不應以偏蓋全,每間學校總有英語水平很高的同學,也有一般般程度的。

SPCPS 是中文小學,在英語,特別是演說方面,我自己認為有需要加強。陳守仁,我只在早年的開放日接觸過十個八個學生,他們說英語很有信心,但又未到字正腔圓。

想英文好,還是讀國際學校。

想讀陳守仁,甚麼原因都好,還是那句「勇往直前」吧。

謝謝你的解釋,自己思想可能太狹窄,所以有時分析得不夠全面。
明白,希望有一天我能夠可以選擇!

回覆樓主:

SPCCPS、LSPS都係中文小學,學生會升上全英語授課嘅中學部,樓主可以理解一下箇中原因。莫非SPB會令小學部學生英語水平函接英文中學部有問題?

TSL當然係好學校,但如果好肯定六年後可以升上一間比SPB更好或差不多Banding嘅學校,呢份胸襟值得被讚許!(emoji)

謝謝你的提點,我忽略了原來中學是英文教授的....
那學校真是很厲害,這樣都可以銜接得到。

請問spb 出左取錄結果?

回覆 rkkf 的帖子

第一次聽人話 SPB 英文唔好。佢英文唔好嘅話,咁其他學校咪好差!?
好多直屬同龍校讀係中文小學入英文中學,天神、St Mary's、協恩(算不上直屬但收得多)、英華、優才、港同、喇沙、兩聖心、聖提女,甚至係聖保羅男女都係中文小學。APS、KTS、禮賢都係中文小學,但英文唔會唔得,唔係嘅話,唔會咁多直資考慮收佢哋。學校知道大部份學生係 aim 乜類型中學,自然會諗辦法教/銜接,冇需過慮。

反而要諗下自己係咪能夠堅持 6 年冇 backup 地讀書,同埋返學距離。兩間都係好學校。肯搏殺嘅話,TSL 要入讀同 SPB 接近級數嘅學校都唔算困難。

Florence4Leung 發表於 20-12-1 14:56
請問spb 出左取錄結果?

沒有,自己發夢諗吓。

1998Ruby1998 發表於 20-12-1 15:09
回覆 rkkf 的帖子

第一次聽人話 SPB 英文唔好。佢英文唔好嘅話,咁其他學校咪好差!?

其實是我的朋友告訴我的,他的兒子今年讀聖保羅書院小學的,我才會有此睇法,我自己是不知道的。

rkkf 發表於 20-12-1 15:13
其實是我的朋友告訴我的,他的兒子今年讀聖保羅書院小學的,我才會有此睇法,我自己是不知道的。
...

我有睇過 SPB 一年級中英文功課,程度都係唔少學校之上,甚至教得幾快。

1998Ruby1998 發表於 20-12-1 15:16

我有睇過 SPB 一年級中英文功課,程度都係唔少學校之 ...

明白,謝謝你分享。

rkkf 發表於 20-12-1 14:53
謝謝你的提點,我忽略了原來中學是英文教授的....
那學校真是很厲害,這樣都可以銜接得到。
...

我覺得不用擔心中文小學上英中之銜接,我自己當年(雖然好多年前)也是由中文小學升上一間英文出名勁嘅英中。當年全級一半同學都係中小上,除咗頭一個學期比較辛苦之外,到第二學期大家同英小上嘅已經冇乜分別。

其實用母語學邏輯性強嘅科目如數學/科學係比較容易吸收和可以學得更深入,在小學用母語打好基礎其實唔錯㗎!

單睇牌面,好得過 SPB 中學唔係好多,讀 TSL 6年後未必著數左。

作為local school,語景點好,同 international school 係兩回事。除非想考 international school 或出國,個人唔覺 TSL 有任何語景優勢 over SPB。

兩間都教得快,唔係易讀。單純呢兩間比較,除非有好大決心入神校,SPB有中學 backup,多左空間小朋友做多d自己有興趣既活動。

1998Ruby1998 發表於 20-12-1 15:09
回覆 rkkf 的帖子

TSL要入讀同SPB接返級數嘅學校都唔算困難,堅想知有幾多間男校好過SPC ?~~~

mcl203 發表於 20-12-1 16:32
TSL要入讀同SPB接返級數嘅學校都唔算困難,堅想知有幾多間男校好過SPC ?~~~
...

華仁,英華,LS,皇仁,DB?

1998Ruby1998 發表於 20-12-1 15:16

我有睇過 SPB 一年級中英文功課,程度都係唔少學校之 ...

我仔已完成SPB 2nd in, 可否pm我SPB功課作參考?

milkmiu20 發表於 20-12-1 16:39
華仁,英華,LS,皇仁,DB?

似乎,當中好似有啲未必係,仲要唔難入,所以想清楚了解下啫~~~

回覆樓主:

睇今年dse,男仔讀得中學嘅好似得spcc、qc好過spb(唔計ib)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104