用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
樓主: rkkf
go

SPB vs TSL  

milkmiu20 發表於 20-12-1 16:39
華仁,英華,LS,皇仁,DB?

現在若已DSE L5+ 和L4+ 比率的話,全港比SPC 好的只有SPCC,DGS,HYS 和QC,男校只得QC比SPC 強。而SPC 一向DSE 英文偏強L4+ 93% L5+ 53%,不管小學部英文怎樣也好,上中學之後也能創造和提升學生有如此好成績,又有何擔心呢?再說現在要入SPC並不容易,如6年小學之後也是target SPC,為什麼現在要咁辛苦呢?難道非入SpCC和QC不可?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819456&extra=page%3D1&page=5

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&extra=page%3D2

rkkf 發表於 20-12-2 14:02
其實如果真係有幸收了,重建計劃會影響大家的選擇嗎? 不知是否我諗嘢太單純我覺得或多或少有影響.....
...

如果你有幸得到SPCPS offer, 我建議放棄吧!

明顯你唔係太想小朋友讀SPCPS, 否則唔會不停搵理由去話"咁樣又好似有問題喎!"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你唔係以為小朋友都未上小學既家長會識睇呀?

對牛彈琴既機會居多

b3410    發表於 20-12-2 20:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 15:34

對牛彈琴既機會居多

哈哈,淨係睇數字大細咪得囉

對牛彈琴既機會居多
上咗初中既,都仍學習中......

回覆 hkpapa852 的帖子

我當年有幸有丁點空間,可以選入讀那間小學的時候,已不斷到升中版,睇你和其他資深會員有關中學 DSE 成績的資料。有兩間有中學部的,還去了它們舉辦的升中講座,聽聽學校的教學方法和如何 sell 自己。

rkkf 發表於 20-12-1 11:22
大家好,弱弱一問,如果以上兩間學校選擇,相信大部份人都會選擇SPB, 當然一條龍,名氣各樣。但考慮到英語 ...

我小朋友係SPB讀緊,我冇比較兩間英語語景,只可以講我睇到(我小朋友)嘅,你可以參考下,希望幫到你

1. 對比一般學校,英文教得比較快,比較深,未算最深
2. 在校小朋友溝通係用中文
3. 之前家長分享會,老師叫我哋注意小朋友中文,要加強中文,因為英文一般會比中文好

對牛彈琴既機會居多

講白d,如果單睇 DSE 成績,我諗唔到有咩理由要爭扎,用 SPB vs DB、LS、SPCC、QC就值得諗清楚。

放棄 SPB 既理由我諗到得兩個:
學制既選擇,JUPAS vs Non JUPAS;
非 SPCC不可(不過SPB唔可插 SPCC?)

三私一直係好,但煲得太誇了吧。而TSL既語景,我唔明點解有咁大期望?恕我睇唔出

993rs 發表於 20-12-2 16:08
講白d,如果單睇 DSE 成績,我諗唔到有咩理由要爭扎,用 SPB vs DB、LS、SPCC、QC就值得諗清楚。

放棄 S ...

其實X私X直, 根本只係個考/抽唔到有直屬/一條龍頂級中學之後, 家長既大後備選擇之嘛!

我就唔信有人會抽到LSPS/MCSPS會唔要走去讀X私X直? (可能直係有既, 不過相信萬中無一囉!)

放棄 S ...

SPC 有IAL 架

為食仔 發表於 20-12-2 16:33
SPC 有IAL 架

知道,主要比較 IB

KBoyboy 發表於 20-12-2 16:00
我小朋友係SPB讀緊,我冇比較兩間英語語景,只可以講我睇到(我小朋友)嘅,你可以參考下,希望幫 ...

想請教用家學校鍾意收邊類小朋友?

in完後個心情唔好,覺得個仔in得麻麻,成日幻想會唔會有點點希望SPB 會揀佢

KBoyboy 發表於 20-12-2 16:00
我小朋友係SPB讀緊,我冇比較兩間英語語景,只可以講我睇到(我小朋友)嘅,你可以參考下,希望幫 ...

同埋in 當日副校長問我仔鍾意英文定中文,佢答左英文,會唔會SPB 近年偏好揀中文叻小朋友?因見佢面試完全無考過英文

回覆 KBoyboy 的帖子

估計老師嘅意思係,DSE英文比DSE中文容易(2nd language vs 1st language),所以一般強校英文5+一定大幅多過中文5+。

pizzafat 發表於 20-12-2 17:00
同埋in 當日副校長問我仔鍾意英文定中文,佢答左英文,會唔會SPB 近年偏好揀中文叻小朋友?因見佢面試完全 ...

如果真係心儀SPC, 就算入唔到佢間小學都唔駛灰心. 只要係其它小學努力. 升中時考到頭5名, 到時去考SPC中學部, 隨時可以攞埋船去讀書

放棄 S ...

咁都仲有
男校vs 男女校
傳統教學vs 活動教學
港島vs九龍嘅

人人考慮點唔同

以前會覺得蕭阿E個仔讀完陳守仁都只係去到長天...(sorry for 咁諗因長天好似band 1C-2A)點知最近見佢post阿仔準備讀醫(都要係有咁上下料先諗吧)。
有時學校嘅野,適合就夠了

hkpapa852 發表於 20-12-2 16:14
其實X私X直, 根本只係個考/抽唔到有直屬/一條龍頂級中學之後, 家長既大後備選擇之嘛!

我就唔信有人會抽到 ...

你唔記得咗啲高手分享,面試見到3C1D啲學生你就唔好彩了,連答句咀都無機會,排近尾都完勝官津級一 ~~~

pizzafat 發表於 20-12-2 16:58
想請教用家學校鍾意收邊類小朋友?

in完後個心情唔好,覺得個仔in得麻麻,成日幻想會唔會有點點希望SPB  ...

我唔太知道學校鐘意收咩小朋友,因為我未考之前以為喜歡收文靜讀書型小朋友,但以我入咗校觀察,都有一啲係活躍多嘴好動型(包括我仔)(emoji)

應該係咩類型都有,不過最低限度要話得聽,因為見佢哋網課,唔會好嘈,都比較聽話嘅(emoji)

pizzafat 發表於 20-12-2 17:00
同埋in 當日副校長問我仔鍾意英文定中文,佢答左英文,會唔會SPB 近年偏好揀中文叻小朋友?因見佢面試完全 ...

我小朋友上年都有問,佢答中文,但明明佢喜歡英文多啲,我覺得答中英文唔係問題,之後副校長有問我小朋友「點解」,我哋覺得佢係想睇吓小朋友個「原因」多啲,祝你成功,入到心儀學校