用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
樓主: rkkf
go

SPB vs TSL   [複製鏈接]

一定揀SPB;直上或外闖都得!

謝謝各位的意見,令我增長知識

回覆樓主:

宜家要等到2月才有SPB結果...真係好心急

如果條龍OK嘅, 揀龍校穩陣D.  除非你想(有信心+意志)更上一層樓, 係TSL全級TOP 30是有機會的,仲要interview 時有自信,talk得,校隊.....

冇龍校係手,TSL係good choice.  

利申:TSL用家

beirut 發表於 20-12-10 14:09
如果條龍OK嘅, 揀龍校穩陣D.  除非你想(有信心+意志)更上一層樓, 係TSL全級TOP 30是有機會的,仲要interview ...

弱弱問一句
tsl 要頭 30名有多難?

雖然直私,特別是熱門的,基本上都是比較有準備的家長和學生。。(廢話,不好意思)

回覆 Azzurro 的帖子

問題唔係難唔難, 而係全級150 人, 就有120人考唔到TOP 30 吧.

回覆 beirut 的帖子

如果頭 30是指升 b1a/ 名校的話,b1a 數字我見到 tsl 一直在穩步上升也就是如果同一屆有實力同學多的話
b1a 可以多到四五十人甚至更多,不一定頭 30才可以得到 b1a/ 名校

milkmiu20 發表於 20-12-6 21:36
宜家要等到2月才有SPB結果...真係好心急

請問唔係12月18日前有結果嗎?改了時間?

面試叻小朋友不等於他日升小之後做卷叻,我仔便是好好例子,雖然名次現在中上,但直資同學一點也不弱,偶一失手可以跌好多名,d分咬得好緊
阿豬媽

lilycngai 發表於 20-12-10 15:49
面試叻小朋友不等於他日升小之後做卷叻,我仔便是好好例子,雖然名次現在中上,但直資同學一點也不弱,偶一 ...

無錯,有朋友當年雙神offers, 小學成績一直中下,最後決定到外國升中

siusiubomami 發表於 20-12-10 15:48
請問唔係12月18日前有結果嗎?改了時間?

因為疫情,仲有幾日未見,調到1月尾先見,所以最快應該1月底2月初先有成績

回覆 lilycngai 的帖子

係呀..所以有時捻, 情願佢讀一間學校考得好, 好過佢入左間好學校, 名次中下..

rkkf 發表於 20-12-1 23:23
其實我住喺九龍區,去南區返學都遠,其他因素不會搬屋。不過未收到Offer,自己發夢諗吓。實在感激各位意見 ...

講真我住銅鑼灣去SPB都覺得有啲遠,其實嗰日阿仔考得非常出乎意料之外,相信都有機會

milkmiu20 發表於 20-12-2 13:18
我in左了,等結果

我哋都係等緊結果

993rs 發表於 20-12-2 16:08
講白d,如果單睇 DSE 成績,我諗唔到有咩理由要爭扎,用 SPB vs DB、LS、SPCC、QC就值得諗清楚。

放棄 S ...

我係真心請假,SPB vs. DBS, 大家會點睇? DBS最吸引係培養到小朋友有好出色嘅soft skills,而SPB就係academic好老師又有愛心。如果唔睇交通,點揀?

小學喎,唔係咁難揀啩?DBS

回覆 fixedstar99 的帖子

DBSPD,不用多考慮。

b3410 發表於 20-12-13 14:28
小學喎,唔係咁難揀啩?DBS

小學已經決定了中學喎!其實SPB成績靚過DBS, 老師都更有愛心,點解一定係DBS呢?

為食仔 發表於 20-12-6 09:15
比d資料大家,以最近幾年觀察,SPCPS (即你們説的SPB)大部分同學會直上SPC(即中學部),好小去別校,中學 ...

請問中一申請scholarship係咩條件?

fixedstar99 發表於 20-12-13 18:56
小學已經決定了中學喎!其實SPB成績靚過DBS, 老師都更有愛心,點解一定係DBS呢?
...

DBS的DSE成績唔靚,因為頭60名左右大部分去咗IB stream, 佢哋IB成績同SPCC,GSIS一樣係叮噹碼頭。如果呢60個都去考DSE,你覺得最後成績會如何呢?
而且DBS收了很多體藝生,擺明唔係只追求成績,總體成績自然會被拖低。如果係讀書人,DBS top student 的成績還是非常不錯。

中學成績已經解釋過,DBS並不是表面睇的不如SPB。

再考慮其他因素,校舍,DB簡直無敵啦。全人發展,DBSPS在各個範疇都非常出色。

無可否認SPB是一間好學校,而且在進步中。不過,從小一階段來講,DBSPS還是有很大優勢。
sorry, 最後漏咗愛心呢樣,我諗DBSPS老師也不會太差吧。

‹ 上一主題|下一主題