用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
樓主: rkkf
go

SPB vs TSL  

rkkf 發表於 20-12-2 14:02
其實如果真係有幸收了,重建計劃會影響大家的選擇嗎? 不知是否我諗嘢太單純我覺得或多或少有影響.....
...

會有d 影響...
但如果spb vs tsl..會揀spb..

KBoyboy 發表於 20-12-2 18:19
我小朋友上年都有問,佢答中文,但明明佢喜歡英文多啲,我覺得答中英文唔係問題,之後副校長有問我小朋友 ...

多謝你分享呀!你囝囝係咪都係表達力強/自信嘅小朋友?

唔好意思,咁多問題

想當年我小兒放棄SPB 選 TSL ,當年俾人鬧到我們死蠢,但六年來绝無後悔過,升中後也好懷念老師、校長,相比現在中學(出名傳统名校),TSL原來十分包容,校長很好,六年來找不到任何不好老師,學校缺点也找不到。😬

mcl203 發表於 20-12-1 16:32
TSL要入讀同SPB接返級數嘅學校都唔算困難,堅想知有幾多間男校好過SPC ?~~~
...

係囉,我就一隻手數得晒

如果今日有得揀SPB但放棄去咗TSL,他日升中就算考翻同級我都覺得係蝕咗

NNbaby 發表於 20-12-2 19:28
係囉,我就一隻手數得晒

如果今日有得揀SPB但放棄去咗TSL,他日升中就算考翻同級我都覺得係蝕咗

第三者講吓無乜損傷嘅,雖然自稱見過晒幾拾間小學嘅試卷~~~

hkpapa852 發表於 20-12-2 15:34
你唔係以為小朋友都未上小學既家長會識睇呀?

對牛彈琴既機會居多
升小家長心目中,TSL係神校,7000人報,競爭最大,所以有offer最叻
SPC中學成績近年上升的快,可能唔少人覺得佢還是b1c左右,自然唔想讀。

milkmiu20 發表於 20-12-1 16:39
華仁,英華,LS,皇仁,DB?

粒粒皆星

為食仔 發表於 20-12-2 15:25
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819456&extra=page%3D1&page=5

你表中,九華同st joe嘅地理弱成咁?人哋英華同QC有90, 呢二間得20...

黃大力 發表於 20-12-2 21:02
你表中,九華同st joe嘅地理弱成咁?人哋英華同QC有90, 呢二間得20...

可在它們網上公佈的成績看到
例如:
https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result

其實TSL 同SPCPS都係好野,邊間收就去邊間啦。如果兩間都收,就先煩再考慮。但小學生,上學交通時間也是需要考慮的因素。

b3410 發表於 20-12-2 20:12
升小家長心目中,TSL係神校,7000人報,競爭最大,所以有offer最叻
SPC中學成績近年上升的快,可能 ...
我成日都同人講,叫大家諗下如果佢學費加一倍,申請人數會唔會仲有咁多呢?
大水喉射住既PLK signature school,點都要攪起佢。

(又唔見LMC,LHT等PLK學校有咁多資源)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pizzafat 發表於 20-12-2 18:48
多謝你分享呀!你囝囝係咪都係表達力強/自信嘅小朋友?

唔好意思,咁多問題

都算係,唔怕陌生人

為食仔 發表於 20-12-3 06:06
可在它們網上公佈的成績看到
例如:
https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result

可見幾間名校各有強弱

為食仔 發表於 20-12-3 06:10
其實TSL 同SPCPS都係好野,邊間收就去邊間啦。如果兩間都收,就先煩再考慮。但小學生,上學交通時間也是需 ...

TSL最後歸宿都係想去幾間神校名校,有直通車就直通,何必站站停

triceramum 發表於 20-12-2 17:48

咁都仲有

所以我話單睇 DSE成績。

明白每人考慮唔同,甚至唔係人人都以讀醫為最終目標。個人來講,我根本就唔同意現在越教越早、越教越快既風氣

grandmalolo 發表於 20-12-2 19:25
想當年我小兒放棄SPB 選 TSL ,當年俾人鬧到我們死蠢,但六年來绝無後悔過,升中後也好懷念老師、校長,相比 ...
唔係個個好似妳個仔咁有本事, 升中考到SPCC同DBS都唔要係要去頂級官津男校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友囝仔讀TSL考全級中間,前年升中派得唔好,最後叩門去咗姊妹學校NPL。

回覆樓主:

SPC近年DSE都B1A成績,有能力咪再插SPCCPS或升中去QC/SPCC,進可攻退可守,九龍又有校巴。TSL今年升QC/SPCC(男女合共)呢兩間合共得7人,直啲講點保證自己仔一定係果7個,要明白就算係天才有時都要講下運氣。何必咁搏。當你好喜歡DBS/LS,考慮埋,升中都係合共9人去呢兩間。有能力嘅,去SPCPS一樣插到呢幾間,仲有強大後盾。

有龍讀龍. 除非條龍實在太普通或差到你根本唔會考慮.

hkpapa852 發表於 20-12-3 07:59
我成日都同人講,叫大家諗下如果佢學費加一倍,申請人數會唔會仲有咁多呢?
大水喉射住既PLK signature sch ...

同意,如果學費貴一倍,真的申請人數可能有不同,這學校家長也要發功,並並非真的咁happy, 係要付出才有回報,不變的定律。