用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
樓主: rkkf
go

SPB vs TSL   [複製鏈接]

為食仔 發表於 20-12-13 20:15
DBS 、SPC 都是炙手可熱,且擁有優秀一條龍的傳統名校。或者咁講,邊間入咗就去邊間囉。兩間都收就先煩啦! ...

同意!中左六合彩買樓定存定期都各有利弊,首先你得中獎

fixedstar99 發表於 20-12-13 19:18
另外,全級應該150人左右? 頭60人去佐IB,剩返90人DSE, 如果suppose 嗰60 IB人考DSE 平均考5分,咁其實ove ...
我冇特別留意db,有錯請指正。
以2020 來看,80% 學生得 40+分,呢個分數放於全球都係入一流大學、熱門學科既分數,我會 benchmark 為最少80%(48/60人)穩入本地三大;98.33% (11/60人)有35+,當中最少一半應該仍有能力進入三大,餘下幾個入8大;最後一名學生30-35% 之間我估出國讀 degree。
就當db dse 相當於優才既咁上下既入三大率 ~44%(按Greenapple 1093 資料),加返24% 都最少接返7成(真係即時求其估、唔好見怪、亦唔好當指標),dg 都係咁上下。

你可睇返 school website 提供既 2018 u placements/conditional/unconditional offers,db 仔冇乜邊幾間 ranking 低過3大,我會認為placement 計 db 好過 spb 唔少添。

993rs 發表於 20-12-14 12:08
以2020 來看,80% 學生得 40+分,呢個分數放於全球都係入一流大學、熱門學科 ...

其實好難估計,有以下因素:
1. SPC IAL 成績也十分亮麗。
2. 男校DSE最怕中文和通識,不小學生因這些科較弱而去讀IB/IAL。所以讀得掂國際課程又未必一定讀得掂DSE
3. DBS同SPC 都有不小學生到外國名牌大學,每年多少也不定,對入3大數子有影響
當然有國際課程做backup 一定係好事,多一個出路。但若只考慮DSE,相信各校DSE 成績就要睇清楚。

其實大家有一個盲點就是唔讀DSE 是避開中文,IAL 可以, 但IB 要求兩科語文, 本地大部分IB 學生都是考英文和中文,如果考的是中文A,程度絕對唔低, 除非學校比你考中文B 就容易D 過骨,所以大家可以從一家IB school 的bilingual Diploma (即是兩科語文都是A)比例,粗略估計到有多少學生考中文A。

fixedstar99 發表於 20-12-13 19:12
講到DBS嘅全人發展,我又好有疑問~究竟佢係一開始就收曬d 音樂/體育叻嘅人,定係普通人都俾佢train到咁叻 ...

全人發展係學校提供不同平台/ 機會去發掘興趣,發展所長

唔係一定要所有人各方面都好叻, 但起碼提供咗呢個機會畀你去嘗試去參與

小學Elective 即 eca 有70 幾項,呢個係免費既,係返學時間玩既, 呢類 elective 都唔係一啲校隊或者係training.... 可以係某個地方既 culture, 魔術師, food science, lego etc.... 好多選擇

可能大家眼中嘅全人發展,一諗到就係體育運動 或者音樂,但其實仲有好多唔同層面嘅知識或者興趣俾佢地去接觸, 我覺得咁樣先係多元化全人發展 亦都唔應該單單用佢嗰方面嘅興趣 成績( 可能係運動可能係音樂亦有機會係其他) ,去衡量究竟係咪發展得好

至於同埋係咪一開始就收一啲某方面精英嘅小朋友,中學我覺得有機會係真係去搜羅一啲尖子嘅, 但本身係一間一條龍學校,大部分嘅人其實都係小學上......

小學咁多年有咁多人總會 發掘到一啲人嘅興趣/ 專長, 同埋佢呢方面都真係好 多資源去配合發展, 好似我小朋友未入小學之前完全未接觸過奧數,但原來來係有呢方面有少少 sense, 都係學校發掘跟住畀你去training,其實佢都未必係叻㗎,不過學校提供呢個機會畀你

同學A 入小學之前羽毛球拍都未拎過 ,玩玩下又入左 team..... 其實team佢都分好多種, 有啲係預備嘅有啲係真係出去比賽嘅, 咁都一定要學校著重咁多方面發展先會有咁多機會

唔知解唔解答到你嘅疑問

b3410    發表於 20-12-14 16:29

為食仔 發表於 20-12-14 12:42

係幾籠統d,不過 graduates destination 我理解包括所有 curriculums,應該反映到個結果。SPC local U 你會見到唔少入左 other local U、AD/HD,呢個比例拉低左我對 SPC 既U placement 印像(但唔等於SPC係差);相對DB 三大以外得 poly。

而 overseas 我有留意 QS、Times ranking,DB 個 list 好多都rank 高過 CU,求其抽一間都未必差過HKU。真心係impressive。SPC冇提 overseas placement 實在用咩 U,但粗略睇拉勻比例都靚唔過 DB 個 list。

而學制方面,唯一我有留意DB既係 2019 年,DB有84% bilingual,唔係坊間想像咁易避得開中文。從來IB 都唔應該視為 DSE 既short cut,系外國,IB 課程比原本外地 既 local curriculum 設定為更intensive

993rs 發表於 20-12-14 13:51
係幾籠統d,不過 graduates destination 我理解包括所有 curriculums,應該反映到個結果。SPC local U 你 ...

錯回

Vana 發表於 20-12-14 13:32
全人發展係學校提供不同平台/ 機會去發掘興趣,發展所長

唔係一定要所有人各方面都好叻, 但起碼提供咗呢 ...

興趣一定發掘到,但如果你想代表學校參加比賽,尤其學界就真係未必到你,由高小開始不斷有新血加入,中學更加大洗牌

音樂方面,不少家長出心出力又出$,一個樂器,普通老師陪練,再請著名老師不斷advance個小朋友都大有人在,五年級已經八級甚至演奏級,要知學費已經講緊差不多每一堂$800 - $1000

每個家庭都有自己考慮

hyao 發表於 20-12-14 13:57

我淨係針對另一位網友提出全人發展呢個疑問回應 其他嘅我就冇乜特別意見

至於話想代表學校出賽,我相信去每一間學校都要付出你所述嘅時間同金錢

呢方面我就冇研究啦, 我冇特別要求小朋友一定要做到咩程度, 淨係想佢哋有機會接觸多啲唔同 享受校園生活

993rs 發表於 20-12-14 13:51
係幾籠統d,不過 graduates destination 我理解包括所有 curriculums,應該反映到個結果。SPC local U 你 ...

多謝大家的資訊,讓我也有多啲了解IB。
其實大部分1A學校三大比率也是在40-75%之間,例如.LSC 56%, QC 57%, DGS有73%,所以大家差唔多,BTW,有些好些科目是在3大之外的。
另外,男校中文和通識也真係要留意。最好成績已經係QC L4+ 65%,通識更許多在30-60%之間。
當然明白讀IB 並不容易,所以DBS IB 組別真心優秀。
IAL 都要考中文,但會比DSE 容易handle。
實在,不了解IB中文A是否比DSE 深。
不好意思,講到離晒題,都係分享返升小比較合適。

為食仔 發表於 20-12-14 14:51

IB如果揀中文A,唔係話深過DSE,其實係完全不同的考法。可能更加接近中國文學,需要有大量的閱讀,獨到的分析能力,寫作功底,才可以應付。所以,去IB係避唔開中文的,除非去外國讀IB

或者一直讀IS,唔入中文A stream。
如果傳統學校讀IB,例如SPCC/DBS,都係避唔開中文A。

所以選擇IB,絕對唔可以旨意避中文,而是睇小朋友擅長的學習方法。

如果擅長操題,應該DSE更加容易取高分。

993rs 發表於 20-12-14 12:08
以2020 來看,80% 學生得 40+分,呢個分數放於全球都係入一流大學、熱門學科 ...

DG 你又唔加返上去嘅~~~

b3410 發表於 20-12-14 16:36
IB如果揀中文A,唔係話深過DSE,其實係完全不同的考法。可能更加接近中國文學,需要有大量的閱讀,獨到的 ...
如果擅長操題,應該DSE更加容易取高分。<------------------

mcl203 發表於 20-12-14 16:47
如果擅長操題,應該DSE更加容易取高分。

IB 是否需要考文言文?

為食仔 發表於 20-12-14 18:11

IB 是否需要考文言文?

唔需要

為食仔 發表於 20-12-14 12:42

請問SPB大約有幾多人讀IAL? 選IAL係咪可以完全唔使讀考中文公開試?謝謝

keep-calm 發表於 20-12-15 15:09
請問SPB大約有幾多人讀IAL? 選IAL係咪可以完全唔使讀考中文公開試?謝謝

可參考這個:

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/ial_talk_handout_20201009_(web_version).pdf

為食仔 發表於 20-12-15 15:59
可參考這個:

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/ial_talk_handout_20201009_(web_versio ...

thanks a lot(emoji)(emoji)

keep-calm 發表於 20-12-15 18:39
thanks a lot(emoji)(emoji)

不用客氣,如有任何疑問,隨便問。希望幫到你

回覆 b3410 的帖子

In view of overall package, must choose DBSPD for sure, just not to say the academic aspect,12 years in a decent school building with outdoor playground, tennis court and indoor swimming pool etc... is enough.   SPC still cannot be compared with.  For the teachers, i believed that when you choose DBSPD, you would not concern about how the teachers with heart or not, actually most of them don't have, and most of the students with external supplement instead.
‹ 上一主題|下一主題