用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
樓主: 細細粒媽咪
go

中二想改善中文的作文  

b3410 發表於 21-1-19 22:41
請問這本名是?
放一本在洗手間,好過玩電話

淘寶幫到你 不過,要注意兩點:

1. 注意運用時要考慮是否適合,即使適合,也需要按自己所需剪裁,故無需硬背。

2. 注意內地文風與香港文風差異,調整文筆,取其菁華加以潤飾,配合吓香港老師既口味

b3410    發表於 21-1-19 23:47

回覆樓主:

議論文如果全篇不以正或反嚟寫,而以某層面寫正反,其實得唔得? 即例如題目係“有人認為擁有的金錢越多,便越快樂,你同意嗎?”, 如果我不“一刀切”, 以層面寫正、反,部分贊成 (如以物質生活層面來說),部分反對(以精神和心靈生活層面來說),其實可以嗎?

S-Kwok 發表於 21-1-23 21:32
議論文如果全篇不以正或反嚟寫,而以某層面寫正反,其實得唔得? 即例如題目係“有人認為擁有的金錢越多, ...

我女問過老師,老師話係可以嘅,不過難度頗高:因為根據正、反、合嘅原則,要先將正反兩邊嘅論點論據寫晒再得出一個自己嘅論點,大部份高中同學都未夠功力去喺限時內寫出主題突出又論據齊全嘅文章,所以唔建議同學咁寫。

YolandaTam 發表於 21-1-23 22:12
我女問過老師,老師話係可以嘅,不過難度頗高:因為根據正、反、合嘅原則,要先將正反兩邊嘅論點論據寫晒 ...

明白明白,謝謝。

bbc2018 發表於 20-12-2 21:19
下面呢套再加課室作文初中寫作系列。可能阿囡睇咗,連閲讀理解都進步唔少,可以去書局睇睇內容。不過您囡 ...

請問可以比多次書名參考下嗎?圖片我開唔到,謝謝你!

阿女中一,作文由小學開始一向弱,唔知應該由邊度入手呢?

回覆樓主:

阿仔都喜歡睇書,小五已經睇完金傭,又有睇陳陏如的小說,連慶如年都睇,中一寫文沒有感情,中文作文低分到呢,可以点改善?請賜教。

重睇返孩子當年小五時自己為她資料搜集有關改善中文作文的方法,用作備戰小學呈分試。

日光之下無新事,幾年後嘅依家,為了備戰另一場戰役 -- 中學 DSE 文憑試,以下呢兩個當年有關改善中文作文嘅資料仍然用得著,而當年買嘅中文作文書亦同樣依家用得著。

以前不同網友分享中文作文的好方法 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032998&page=1&extra=#pid40731959

教育局網站: 中國語文---- 修辭手法 https://resources.hkedcity.net/resource_detail.php?rid=1071775025 (網站內介紹 23 種修辭:本簡報內含比喻、比擬、複疊、反復、對比、排比、反問、誇張、對偶、層遞、雙聲、疊韻、襯托、引用、反語、雙關、借代、頂真、通感、呼告、示現、互文等23種修辭手法的定義、作用、 說明及例句。)

EK 前輩網友教路,中文作文不妨參考其他人嘅文章及範文。以前我係非常抗拒,亦唔認同,因為當時我思想狹隘覺得係抄襲其他人文章,係罪大惡極行為。

但係,經過 EK 網友互相交流意見,令我放開偏見。之前孩子中文作文短作描寫文:走火警眾生相。唉!呢個題目好悶,文題係描寫文好難寫,我介紹孩子參考吓古人文章西湖七月半思考方式及寫作方向,佢寫咗以下短文, 俾大家學術交流一下。

描寫文
西湖七月半 http://www.skyedpress.com.hk/lite_new/asp_t2/03_essay/download/essay/html/1435.htm
西湖七月半,一無可看,只可看看七月半之人。看七月半之人,以五類看之。其一,樓船簫鼓,峨冠盛筵,燈火優傒,聲光相亂,名為看月而實不見月者,看之。其一,亦船亦樓,名娃閨秀,攜及童孌,笑啼雜之,環坐露臺,左右盼望,身在月下而實不看月者,看之。其一,亦船亦聲歌,名妓閑僧,淺斟低唱,弱管輕絲,竹肉相發,亦在月下,亦看月,而欲人看其看月者,看之。其一,不舟不車,不衫不幘,酒醉飯飽,呼群三五,躋入人叢,昭慶、斷橋,嘄呼嘈雜,裝假醉,唱無腔曲,月亦看,看月者亦看,不看月者亦看,而實無一看者,看之。其一,小船輕幌,淨几暖爐,茶鐺旋煮,素瓷靜遞,好友佳人,邀月同坐,或匿影樹下,或逃囂裏湖,看月而人不見其看月之態,亦不作意看月者,看之。

小時了了 發表於 21-4-6 18:00
重睇返孩子當年小五時自己為她資料搜集有關改善中文作文的方法,用作備戰小學呈分試。

日光之下無新事,幾 ...

溫固知新,不同階段有不同感想,爬了舊貼,認同網友simonwan 對寫作修色技巧的看法,我覺得一篇好文章就是要讀者產生共嗚,或有令讀者有追落去的意慾,咁文章就要有一些背後的意思或獨特個人看法 or a twist, 咁咁要培養的是觀察力和獨立思考, 但在傳統學校是challenge,另外青春期,子女亦未必太想和父母分享自己看法,暫時都未有什麼好方法
ps 當然修色技巧也是重要

behappypapa 發表於 21-4-6 15:12
阿仔都喜歡睇書,小五已經睇完金傭,又有睇陳陏如的小說,連慶如年都睇,中一寫文沒有感情,中文作文低分到 ...

我女都有睇書習慣,去到某個階段就自自然然想轉睇"金傭"小說,不過,她的作文有大改變的時候就是响"重睇"第二至第三次金傭小說時突然"開竅",作文文筆與以往的大不同,亦會寫下很多的"佳句佳詞"供日後使用,囡囡話,當睇第二次金傭小說時比第一次睇嘅更精彩更有味道,故佢睇第二次時係明顯睇得慢好多,個人認為,好嘅書籍不防睇多兩次,"重睇"就會不知不覺吸收到寫作技巧。

仲有,你囝囝只是中一而矣,你亦要俾多DD時間佢嘅腦袋"建構"出一套寫作"系統"來,睇書與寫作的連繫係需要時間建造。

YmOra 發表於 21-4-7 10:57
我女都有睇書習慣,去到某個階段就自自然然想轉睇"金傭"小說,不過,她的作文有大改變的時候就是响"重睇" ...
與其睇多次,何況不right book at the right time,不過中文書又係難搵,if anything,親友讃許也是動力的一種

MrBeast 發表於 21-4-7 11:51
與其睇多次,何況不right book at the right time,不過中文書又係難搵,if anything,親友讃許也是動力的 ...

我女都有睇適合佢e+年齡的書籍,不過,記得佢有年去書展與一個幾出名的名書作家傾偈時作家的分享,作家問阿女,你會唔會"重睇"佢或其他作者的書,又話,如果你嘗試過就會體會到"不同時期有著不同的感受",當中係隨著個人的閱歷增加、人生經驗豐富咗、理解能力加添等等因素使你對第二輪重閱有著估計不到的收獲,作家仲話,你係唔會估到佢已閱讀"金庸"書籍多少次,女兒自此嘗試重睇一些十分喜歡的巨著,個人認為,開闢新嘅書本重要,但過往曾看過的好書亦可以重睇,當中別有一番味道。

回覆 小時了了 的帖子

Thank you so much!

YmOra 發表於 21-4-7 12:15
我女都有睇適合佢e+年齡的書籍,不過,記得佢有年去書展與一個幾出名的名書作家傾偈時作家的分享,作家 ...

我孩子都被ek 種讀,原本計劃小六呈分後先開始金庸,但搵唔到書看小五暑假便試看射鵰,點知又ok, 但對中文科真的沒什麼大幫助,家長日和老師提到呢個問題,老師反問是如何閲讀「射」,若水過鴨背式當然唔會有大幫助。我都想佢看多次,但中學時間真的好有限,孩子亦未必肯看多次(佢性格糸咁)

MrBeast 發表於 21-4-7 18:40
我孩子都被ek 種讀,原本計劃小六呈分後先開始金庸,但搵唔到書看小五暑假便試看射鵰,點知又ok, 但對中文 ...

首先,我覺得"品嘗"好書,對好書的"吸收"真係人人不同,我女奏效嘅係响"重看"的時候有著大大的吸收而矣,真係未必對每個孩子皆"適合",記得响阿女小學階段我有推薦過佢睇"金庸小說",當時佢心裏覺得仲有好多作者的書還未睇完,故不太想開始睇金庸小說住,亦因為係咁之後都未見過她願意响小學攞番起任何一本金庸小說嚟睇,當時佢嘗試過開始睇咗第一本金庸小說的五分一本左右就決定放下不看了,當時我仲有DD擔心阿女的中文閱讀是否就此就停咗响那兒,我咨詢過佢中文了得嘅舅母給點兒意見我,她說,其實唔係人人皆適合响小學階段就睇金庸小說,e+仲好,讓我女兒自然地發展,總好過給太早的接觸留下一個壞印象,將來想重搭這類書就難上加難了。

YmOra 發表於 21-4-7 19:48
首先,我覺得"品嘗"好書,對好書的"吸收"真係人人不同,我女奏效嘅係响"重看"的時候有著大大的吸收而矣, ...
倒是覺得要有一定的人生經歷才能品嘗,與其小學去看金庸,何不等到中二三,當然子女有興趣能力我亦冇異意

MrBeast 發表於 21-4-8 07:37
倒是覺得要有一定的人生經歷才能品嘗,與其小學去看金庸,何不等到中二三,當然子女有興趣能力我亦冇異意 ...
Ps,孩子是喜歡金庸的,up to 天龍八步,不過都限於故事情節

MrBeast 發表於 21-4-8 07:37
倒是覺得要有一定的人生經歷才能品嘗,與其小學去看金庸,何不等到中二三,當然子女有興趣能力我亦冇異意 ...

純粹我估而矣,大多數學生响初中開始睇係最適合,但,我相信有些少數學生係可以响高小階段已懂得"品嘗"美麗的作品,阿女話佢學校有兩三個同學仔自小對中文興趣極濃厚都係响高小開始睇"金庸小說",初中改睇古龍、梁羽生、黃易、臥龍生。。。等等武俠小說。

YmOra 發表於 21-4-8 07:56
純粹我估而矣,大多數學生响初中開始睇係最適合,但,我相信有些少數學生係可以响高小階段已懂得"品嘗"美 ...
我都覺得初中ok,其實武俠小說好似fairy tale 咁,教壞細路,散文又幾十年前,呢代小朋友點會對當時情況有共明,或者得閒睇下is 用乜reader