用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
樓主: 細細粒媽咪
go

中二想改善中文的作文  

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 14:04

因為好詞好句速食,學得快,用得快又就手,正正符 ...

有時要睇下任教老師的喜好
上咗中學,我仔中作一向6X,我仔寫野是貼題、平實果種。有時個别同學有7x分,而前排上zoom堂,老師拎7x的作文講解,真係好多好詞好句,每行平均有两至三個有深度的成語再加一個 修辭手法......睇到我都嘆為觀止、目不暇 給。(因老師無講解全篇文章,所以我的 焦點就落咗此同學作文的好詞好句上了)

海之風 發表於 21-1-19 14:17
有時要睇下任教老師的喜好
上咗中學,我仔中作一向6X,我仔寫野是貼題、平實果種。有時個别同學有7x分,而 ...

無錯,老師既喜歡都重要。

你講既情況係內容加文筆同樣出色,咁比起單是內容,當然係果位同學高分。雖然我唔知題目係咩,但其實你仔要在不在文辭下手的情況下同佢平手甚至比佢高分,係有方法既:從選材同主旨層次落手,令到老師看完兩篇文,不得不俾你個仔高分D,因為無人會承認自己無深度或深度唔夠

詞彙多學無妨,但如果只重詞彙積累而忽略貼題,就變成本末倒置(我相信你仔唔係呢類),因為文章最重要係文意(主旨),所有野都為佢服務。

最後一提:Dse 唔知marker喜好,建議中學6年,留意下老師共同特點,務求dse一擊即中。

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 14:25

無錯,老師既喜歡都重要。

多謝你的建議我仔不喜歡我睇佢D作文,平時我更睇不到佢同學的作文,今次意外看到幾段,我都提議我仔要加强下用詞及修辭手法.....。
現時的老師其中一個喜好是鐘意學生寫長文,我仔都知,但佢又不肯投其所好。

gigayan 發表於 21-1-19 13:52
講得好好,有時看宜家嘅學生範文,好多時都用好多「好詞好句」去求拎分多D,但忘記咗最根本係要貼題。我女 ...

我剛打開2020dse中文閱讀卷,剛好有這一段:

人物形象正是寡言,看看作者以甚麼方法呈現出來?她以角色的表情和他人(作者自己)的行為(側面描寫)來呈現。

海之風 發表於 21-1-19 14:33
多謝你的建議我仔不喜歡我睇佢D作文,平時我更睇不到佢同學的作文,今次意外看到幾段,我都提議我 ...

下次如果你想提議仔仔在某方面下功夫,試吓唔好直接講出嚟,調轉同仔仔企同一陣線,話唔明點解果個同學高分D,有咩咁好。你仔仔就自然會「指點」你 咁佢自己亦知自己可以點搞搞自己既文筆。

你仔唔中意同中意食咩?你搵次煮呢2樣野,唔中意果樣用心去煮,記得上碟上到好似大廚上身咁,靚到不得了;中意果樣,你就求其煮。仔食左,問佢中意邊樣,人人有自己喜好,你個仔都唔例外。跟住你問佢點解唔中意果碟,果碟明明落足心機又賣相好。佢最後應該會答你,因為佢就係中意食Xxx。

同青少年講野真係好勞心勞力,媽媽辛苦了!

b3410    發表於 21-1-19 15:14

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 15:03
下次如果你想提議仔仔在某方面下功夫,試吓唔好直接講出嚟,調轉同仔仔企同一陣線,話唔明點解果個同學高 ...

我之前有問過我仔某同學點解中作咁高分,佢就話唔知,明明自己都寫得好好(佢認為),但今次我睇咗某同學果幾段,用詞文筆這方面比佢好。我仔一向無補中文,我地商議好9月升中四去yy到補下中文,到時睇下有無進步。

海之風 發表於 21-1-19 15:14
我之前有問過我仔某同學點解中作咁高分,佢就話唔知,明明自己都寫得好好(佢認為),但今次我睇咗某同學果幾 ...

如果係咁,你就俾佢補大型補習社啦,等佢開開眼界,明白天外有天,透過比較去令佢進步啦

海之風    發表於 21-1-19 15:23

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 11:58
好喇,等我認真番先:
你個女其實係好正常既香港中學生,因為佢哋認為中學嚟講,老師根本無教過作文,佢哋 ...
茅塞頓開!
咁請問,如果議論文,唔夠料(可能知識不夠淵博)做不到引經論典,不過好有個人見解,分析的有條有理,是否也可以是好文章?

b3410 發表於 21-1-19 15:20
茅塞頓開!
咁請問,如果議論文,唔夠料(可能知識不夠淵博)做不到引經論典,不過好有個人見解,分析的有 ...
議論文,離唔開辯證法。而好似《六國論》既開門見山,然後圍住個山轉,係最容易既寫法(唔會越吹越遠而離題)。

b3410    發表於 21-1-19 19:18

海之風 發表於 21-1-19 15:14
我之前有問過我仔某同學點解中作咁高分,佢就話唔知,明明自己都寫得好好(佢認為),但今次我睇咗某同學果 ...
YY俾一大疊野你,如果肯認真睇,又睇得晒,點都有進步。

王家爸爸 發表於 21-1-19 18:36
YY俾一大疊野你,如果肯認真睇,又睇得晒,點都有進步。
所以中四就去,早D去,早D睇。

茅塞頓開!
咁請問,如果議論文,唔夠料(可能知識不夠淵博)做不到引經論典,不過好有個人見解,分析的有 ...

根據考評局資料(如下),可能有啲影響。

YolandaTam 發表於 21-1-19 19:11
根據考評局資料(如下),可能有啲影響。
引古論今就真需要多閱讀,冇時間。。。。。

b3410 發表於 21-1-19 19:19
引古論今就真需要多閱讀,冇時間。。。。。

所以我女避開議論文,因為講引古論今佢實唔能夠同修歷史嘅同學相比。

YolandaTam 發表於 21-1-19 19:49
所以我女避開議論文,因為講引古論今佢實唔能夠同修歷史嘅同學相比。
...
有道理!
本以為理科人應該邏輯好,議論文可能會寫的出色,原來還是心有不逮

茅塞頓開!

議論文唔引經據典(語例),可以。但無論據就會差好遠,而論據往往係積累番嚟,無法一蹴而就。

得閒閱讀吓雞精書,我通常去廁所辦大事時看,當係普及吓知識就得

海之風 發表於 21-1-19 19:01
所以中四就去,早D去,早D睇。
等小朋友習慣咗睇

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 14:49

我剛打開2020dse中文閱讀卷,剛好有這一段:

呢種寫法,其實我個人唔太欣賞,究竟佢想帶出爸爸沉默寡言的性格?又或是爸爸思鄉情切?

太大範圍去描述爸爸的寡言,以至重心有點偏離,就咁睇其實應該爸爸思鄉之情才是重點,如果呢份係一本小說,用呢種手法碼字數不足為奇,但寫一篇數百字嘅文章,呢種寫法真係會唔夠時間寫導致離題呢......

但我發現宜家嘅學生大部分寫文都係用咁嘅方式,可能宜家嘅作文準則需要係咁寫,以前好少聽到學生離題,宜家就經常聽到......

所以我都唔太識教阿女作文了,可能宜家作文要求唔同咗。所以等佢自由發展,學你話齋,一個十多歲嘅對住50歲嘅古天樂,當佢係伯伯都係正常嘅......

shannon_fky4186 發表於 21-1-19 20:55

議論文唔引經據典(語例),可以。但無論據就會差 ...

請問這本名是?
放一本在洗手間,好過玩電話

gigayan 發表於 21-1-19 22:18
呢種寫法,其實我個人唔太欣賞,究竟佢想帶出爸爸沉默寡言的性格?又或是爸爸思鄉情切?

太大範圍去描述 ...

我認為父親形象不是這篇文章的主菜,有關父親的一切其實是作為引子,帶出親情的主題:
第6段的作者感到「遺憾」對父親的不理解、
第8段作者驚覺與父親有關的只剩下兩個紀念日、
第9至10段對未能實現父親歸葬故鄉的心願感到自責、
第13段想到與父親同樣日漸蒼老的母親,感悟要珍惜仍健在的親人

呢條線貫穿全文,而且契合文章末段的內容。所以我懷疑這才是主菜

不過公開試為方便設題,都有可能刪減文章,咁就會影響作者對主旨既表達 同埋咁多類型的內容,方便考評局設題就真。