用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
樓主: 細細粒媽咪
go

中二想改善中文的作文  

b3410 發表於 20-12-2 20:05
我暫時諗到的方法都係仿寫希望寫多D之後,會有自己的風格。
仿寫係唔錯既方法

b3410 發表於 20-12-2 20:05
我暫時諗到的方法都係仿寫希望寫多D之後,會有自己的風格。
我意思係阿囡唔肯寫過,因佢學校如果作文寫得好,係不需要改過或抄過,所以佢每次都好認真作。

佢亦睇咗唔少篇佢表哥推介的文章,6樓有提,阿囡因之前睇中文課外書唔少,加上呢哋作文分析,自己領悟和發揮,其實效果可以好好,雖然佢除咗學校作文,其他時間唔肯再作。

kirstyau 發表於 20-12-2 10:23
老師好幽默

最慘係...... 我未睇老師寫個句嘅時候,齋睇阿女寫嘅,都有老師嘅同感

還是......係佢地十幾歲少女嘅世界,古天樂已經係伯伯嘅典範~

gigayan 發表於 20-12-2 20:49
最慘係...... 我未睇老師寫個句嘅時候,齋睇阿女寫嘅,都有老師嘅同感

還是......係佢地十幾歲少 ...

又係喎!應該寫韓星

bbc2018 發表於 20-12-2 20:34
我意思係阿囡唔肯寫過,因佢學校如果作文寫得好,係不需要改過或抄過,所以佢每次都好認真作。

佢 ...
有冇書名/樣睇下?

b3410 發表於 20-12-2 20:58
有冇書名/樣睇下?

下面呢套再加課室作文初中寫作系列。可能阿囡睇咗,連閲讀理解都進步唔少,可以去書局睇睇內容。不過您囡囡已經中四,可能要睇深度高些或林溢欣那些教材(我已有,那位朋友囡囡給的,不過可能要留待中三、四佢才有興趣)

Eunicecat    發表於 21-1-15 23:59
b3410    發表於 20-12-2 21:24

bbc2018 發表於 20-12-2 21:19
下面呢套再加課室作文初中寫作系列。可能阿囡睇咗,連閲讀理解都進步唔少,可以去書局睇睇內容。
多謝你呀!啓發到我!!

回覆樓主:

好, 等我買比佢睇下, 現在迫緊佢每日睇半小時, 希望都幫到少少, 另試試找d平平地既堂, 比佢交作文人地改下, 希望找到佢
Debby

細細粒媽咪 發表於 20-12-2 21:25
好, 等我買比佢睇下, 現在迫緊佢每日睇半小時, 希望都幫到少少, 另試試找d平平地既堂, 比佢交作文人地 ...

阿囡不喜歡給人改文,不過佢又好喜歡睇人改其他人的文章。佢有興趣的話,一本好快睇完

b3410 發表於 20-12-2 21:25
多謝你呀!啓發到我!!
大家互相啓發

b3410    發表於 20-12-2 21:52

bbc2018 發表於 20-12-2 21:32
阿囡不喜歡給人改文,不過佢又好喜歡睇人改其他人的文章。佢有興趣的話,一本好快睇完 ...

但冇人改文會唔會難進步?

bbc2018 發表於 20-12-2 21:19
下面呢套再加課室作文初中寫作系列。可能阿囡睇咗,連閲讀理解都進步唔少,可以去書局睇睇內容。不過您囡 ...

學校都有指定買呢本。
但我哋買咗呢本,仔亦睇緊呢本。

bbc2018    發表於 20-12-3 08:07

S-Kwok 發表於 20-12-2 22:30
學校都有指定買呢本。
但我哋買咗呢本,仔亦睇緊呢本。
學校指定要睇冰心,老舍等做閱讀報告。

S-Kwok 發表於 20-12-2 22:27
但冇人改文會唔會難進步?

係會難進步,之前呈分,一日末派卷亦會頗驚嚇,見其他同學又補習社作文,有啲又自己作定幾篇,叫阿囡佢真係唔肯寫,因佢中作連續幾年都選去比賽(校內),佢覺得自己無需要平時就唔肯作。給上面作文書佢自己領悟。小六即場比賽時居然拿奬(作咗一篇冒險故事)更加唔會作。不過見佢初中適應,亦順佢意,惟有等佢慢慢進步

bbc2018 發表於 20-12-3 08:23
係會難進步,之前呈分,一日末派卷亦會頗驚嚇,見其他同學又補習社作文,有啲又自己作定幾篇,叫阿囡佢真係 ...

本身已有天分,自己又懂得睇賞文分析,如果可以每星期寫,當然更加好,不過唔寫亦無大礙,可將時間投放其他項目。

但阿仔本身言語表達已有問題,唔keep住寫,冇人問津真係難搞。

S-Kwok 發表於 20-12-3 09:11
本身已有天分,自己又懂得睇賞文分析,如果可以每星期寫,當然更加好,不過唔寫亦無大礙,可將時間投放其 ...
肯睇吓寫作書,又肯作吓,一定會有進步!
現在間中學,作文係堂上作完交,唔見有其他教材,真係靠自己,好在有個底。

反而以前私小中作教學好有系統,又教寫大綱,又mind map。另到阿囡睇作文書容易吸收

英作現在中學教得好好,老師好有心機準備教材,如寫feature article 會有幾版紙介紹先,又有精選佳作給同學參考,又鼓勵上網再找資料,然後才堂上出題目作。

gigayan 發表於 20-12-2 09:59
睇到講中作,中二嘅阿女最近學校作文派返嚟,唔記得寫咩題目,佢描述一個街上嘅伯伯,形容到.....老師係句 ...

阿大返嚟話妳女女今次中作考死緊,好似話全部都係描寫文,下學期至有說明文

little_yolky 發表於 20-12-3 15:25
阿大返嚟話妳女女今次中作考死緊,好似話全部都係描寫文,下學期至有說明文
...

無啦,都無眼睇了......阿伯變咗古天樂都寫得出, 對感情/事物嘅描述佢真係抒發唔到出嚟,只可以等佢自己開竅~