用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最近有酒店被政府徵用 大家可能要轉酒店 ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 最近有酒店被政府徵用 大家可能要轉酒店   [複製鏈接]

過客 發表於 20-12-4 08:32
請問九龍酒店在那區?

尖沙咀

wtcys 發表於 20-12-4 11:48
尖沙咀
Thanks!

SIYip 發表於 20-12-4 11:06
我仔下星期返,呢幾日都追緊新聞等消息。早兩日田二少提過dorsett系嘅集團,我估嗰幾間九成九都會join 。今 ...

最唔擾民嘅做法,係保留原本由高危地區返嚟嘅booking。冇奶油一刀切cancel所有booking然後要全世界重新再book過,會天下大亂!

etoile 發表於 20-12-4 14:21
最唔擾民嘅做法,係保留原本由高危地區返嚟嘅booking。冇奶油一刀切cancel所有booking然後要全世界重新再b ...

簡直擾民啦 , 政府係呢個時間先做,我真係覺得好玩野 , 一係就一早做啦 ,一係就一月先做 。 唔係話唔做或咁做唔啱, 我都明要擔心好似3月時話留學生播毒, 我明白我理解。

但有心這假期要回港的,都一早訂哂房 , 現在令到人很混亂 !

最唔擾民嘅做法,係保留原本由高危地區返嚟嘅booking。冇奶油一刀切cancel所有booking然後要全世界重新再b ...

我朋友住緊觀塘帝盛 ,突然間話7號要轉酒店 ,重新消毒都算, 呢幾日仲要唔比叫外賣要room service。 幸好佢陪小朋友住,可以安撫一下情緒。

跟本就係要保留返原有既 Booking, 佢地都係隔離人士, 住 14日之麻, 又唔係長住.  我搵得果間酒店租用, 一定係 search 過岩我自己要求架啦, 而家冇啦啦被轉酒店, 但又未通知比邊間酒店我, 重要後日到港要入住添, 到時如果我唔滿意間酒店點算, 地點唔就脚又點算, 夾梗要我買埋酒店既一日三餐又點計?  重有就係而家先通知被徵用要立即清埸, 根本冇時間比我再慢慢搵心水酒店, 而家搵大多都爆晒啦, 未爆果 d 已經立即坐地起價.....真係火都黎  

我諗係疫情問題,再加專家意見。到時專車去酒店,酒店又完全唔俾其他人進入,避免幾百人中間有一個半個有事就煩。呢度都係又乖又合作嘅家長及學生,但事實上係有唔乖嘅。到時有唔捨得嘅父母偷上酒店見仔女,出事就煩。
我都唔想係咁,因為可能連到港接佢都唔得。之前book嘅酒店,亦方便送湯水,無外賣叫亞仔亦唔想。但疫情下都無辦法。

現在嘅建議係接咗隔離客唔可以接其他客。我相信如果本身已經有唔少隔離客嘅酒店會舉手。所以受影響嘅可能已經減少一截。如果仍容許唔肯嘅繼續接隔離客,就無咗封閉式處理高危地回港人士嘅效果。

過客 發表於 20-12-4 15:28
跟本就係要保留返原有既 Booking, 佢地都係隔離人士, 住 14日之麻, 又唔係長住.  我搵得果間酒店租用, 一定 ...
諗法完全同你相同。 7號要入住, KT帝盛而家安排梗6號嘅客, 咁即是要等到5號先知調去邊間, 等到核爆發!!自己亦打左好多間問已FULL了

過客 發表於 20-12-4 15:28
跟本就係要保留返原有既 Booking, 佢地都係隔離人士, 住 14日之麻, 又唔係長住.  我搵得果間酒店租用, 一定 ...

認同 , 我都唔明點解要原有booking轉去第二間 , 令到已訂房的客咁混亂 。  

小翹媽 發表於 20-12-4 17:24
諗法完全同你相同。 7號要入住, KT帝盛而家安排梗6號嘅客, 咁即是要等到5號先知調去邊間, 等到核爆發!!自己 ...

唔好意思,我想問下觀塘帝盛點解要你哋搬,佢哋同silka一樣, 做咗緊密接觸者隔離酒店嗎?

Pizza_Hut 發表於 20-12-2 16:52
請問你坐邊間airline? 可以上黎報告機場情況嗎?我女12號上機,坐BA 夜晚9點,booked 1點T5 做test, 未知 ...

而家先睇到,我兩個啱啱落咗飛機仲喺機場等緊巴士
我個檢測喺學校幫佢做咗所以冇喺機場做

PUIPUI2000 發表於 20-12-4 19:30
唔好意思,我想問下觀塘帝盛點解要你哋搬,佢哋同silka一樣, 做咗緊密接觸者隔離酒店嗎?
...
係, 佢地又係比政府徵左用黎做緊密接觸者隔離酒店用途

醒目開學勳章

twtwtw 發表於 20-12-4 19:51

而家先睇到,我兩個啱啱落咗飛機仲喺機場等緊巴士

恭喜!返到香港安樂哂!

過客 發表於 20-12-4 20:20
係, 佢地又係比政府徵左用黎做緊密接觸者隔離酒店用途

book左呢个集团酒店真係住都住得唔安樂,唔知幾時又被徵用

小翹媽 發表於 20-12-4 17:24
諗法完全同你相同。 7號要入住, KT帝盛而家安排梗6號嘅客, 咁即是要等到5號先知調去邊間, 等到核爆發!!自己 ...

KT 安排去charterhouse
你試吓打去九龍酒店試吓

回覆 kct18 的帖子

去左HARBOUR PLAZA NORTH POINT

小翹媽 發表於 20-12-5 16:16

唔錯丫

小翹媽 發表於 20-12-5 16:16

我仔都係

unknown 發表於 20-12-5 18:45
我仔都係

KT Dorsett安排或自己訂?
‹ 上一主題|下一主題