用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最近有酒店被政府徵用 大家可能要轉酒店 ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 最近有酒店被政府徵用 大家可能要轉酒店   [複製鏈接]

waiyan2000 發表於 20-11-30 21:14
我冇得撰,其他酒店已 full

請問有冇人要觀塘帝X酒店做回港隔離,我之前太早訂,呀仔最後決定聖誕節唔返香港(因為得三個星期假期),又冇得取消,我未問是否可以轉名,如果有興趣可以pm通知我。已經作最壞打算蝕左去。thanks

一家三口 發表於 20-11-30 21:30
我知邊度, 可能要上到大窩口才有食市.

大窩口太遠,和塘咀街有兩間餐廳,再上有葵涌邨商場大家樂,一粥麵,茶餐廳,或者和塘咀街左轉去光輝圍就好多餐廳,不過佢哋未必送餐丫

Decdec 發表於 20-11-30 22:47
請問有冇人要觀塘帝X酒店做回港隔離,我之前太早訂,呀仔最後決定聖誕節唔返香港(因為得三個星期假期), ...

請問日子係?

PacoMum 發表於 20-11-30 21:54
我都聽到已訂酒店嗰啲唔受影響

我相信可能是 寫眼誤會。

已訂的酒店不受影響 相信是  指 其他 回港的人 已訂各間酒店是不受影相。

但荃灣絲麗被徵用做密切接觸者作隔離酒店 , 那就原本已訂該酒店的客人就受影響,所以要被轉去其他酒店入住。

cfs 發表於 20-11-30 22:59
請問日子係?

我訂咗16/12-30/12。應該可以改,我之前改咗幾次,因為CX 取消航班。有興趣我可以留電話比你。thanks

Decdec 發表於 20-11-30 23:22
我訂咗16/12-30/12。應該可以改,我之前改咗幾次,因為CX 取消航班。有興趣我可以留電話比你。thanks
...

我目標11-25/12不過早係滿,後面反而有房

我明天試吓問有冇位,再通知你。因為我由16/12 開始,理應預咗比我。

cfs 發表於 20-11-30 22:59
大窩口太遠,和塘咀街有兩間餐廳,再上有葵涌邨商場大家樂,一粥麵,茶餐廳,或者和塘咀街左轉去光輝圍就 ...

係,講記錯了,應該是 葵涌邨 好久年之前,我响禾塘咀返工
其實係一家四口子

路過
其實你們家長咁樣自己或打電話叫外賣送上酒店,點都會有些少和被隔離者接觸。更甚會否家人順便入房坐坐借廁所,除罩傾偈,甚至留宿⋯
會否就是一個防疫漏洞?

宮二 發表於 20-12-1 07:35
路過
其實你們家長咁樣自己或打電話叫外賣送上酒店,點都會有些少和被隔離者接觸。更甚會否家人順便入房坐 ...

我仔已經隔離完,可以送或叫外賣,只可以放concierge,由酒店職員送上房門口,完全冇得接觸

路過
其實你們家長咁樣自己或打電話叫外賣送上酒店,點都會有些少和被隔離者接觸。更甚會否家人順便入房坐 ...
外賣只放在門口,無接觸,唔會入去,自己都怕感染,我驚過你啦!

路過

放心!酒店都一定唔會比訪客上樓層,你估酒店唔驚咩?

路過

其實係孩子自己用手機apps叫外賣,家長送飯到酒店大堂,由員工拎上樓架,家長邊會上去丫,放低就去蒲啦講笑!回家休息仲要返工架

路過

你諗多咗啦,我自己要返工仲驚

路過

講真, 返嚟渡假嘅留學生 未飛返嚟要檢測一次, 飛返嚟到達機場要檢測一次, 陰性先可以去酒店度隔離.

而且佢哋 冇房卡係 出咗房就入唔返房.

我覺得 反而冇做過檢測 嘅人, 周圍走去食自助餐, 去跳舞去打麻雀 , 分分鐘仲危險

路過

的確有少部份不守現矩,但我知嘅都唔係留學生(外傭同南亞裔)。
FB有個quarantine 谷,D人成日話D酒店staff一係飛毛腿一係隱形,每次聽到 敲門聲,無論佢哋點樣飛過去開門都係見唔到人!
你可以打去酒店問下俾吾俾你上隔離人士房間睇下佢點答你。我問過咁多間都話就算under18家長陪同check in時都不可入房/上樓,隔離期間一樣!

回覆樓主:

今日打去Silka ,話仲未做到我個booking,未有資料,叫我等多幾日!
請問已有transfer酒店資料嘅家長,你哋book咗幾時入住㗎?

etoile 發表於 20-12-1 10:42
今日打去Silka ,話仲未做到12/12 嘅transfer,未有資料,叫我等多幾日!      ...

我訂咗03/12都仲未知轉去邊度

etoile 發表於 20-12-1 10:42
今日打去Silka ,話仲未做到12/12 嘅transfer,未有資料,叫我等多幾日!      ...

我小朋友6/12 check in . 啱啱打去silka ,尚沒有洒店資料比我,仲話Check in 前一日先至會通知我哋.
請問昨日已知道獲安排酒店資料的Jm , 酒店有沒有black and white confirmation .

PUIPUI2000 發表於 20-12-1 10:14
講真, 返嚟渡假嘅留學生 未飛返嚟要檢測一次, 飛返嚟到達機場要檢測一次, 陰性先可以去酒店度隔離.

而且 ...
學生真係22日做4次檢測
‹ 上一主題|下一主題