用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光vs保祿六世書院
樓主: KathyTung
go

九龍真光vs保祿六世書院  

mcl203 發表於 20-11-30 20:46
你推薦寶覺乎?~~~

唔係,上面打左~上智

參考hkpapa852的數據和阿囡的意願後自行決定:
1.油真
2.羅傑承(83)
大家有意見嗎?有冇得更好?thank you

想當年, 荃官仍未號令新界西的時期,居住荃葵青而又鍾情單性別中學嘅叻仔叻女首選會揀荃灣聖芳濟/保六,可想而知 Paul 6不是浪得虛明。雖則最光輝歲月已過,Paul 6仍有不少因宗教/校風/幽靜校舍..等的捧場客,相信老街坊/地胆最清楚。小明校友其實也略識數位,但卻發覺不約而同地不及 Paul 6的謙樸。要是獨愛 school A (band 1b/c) 而捨 school B (band 1a),就好可能會不甘心?這是某些人的假設吧。呢位 prospective freshman 可能更享受 school A 的 less competitive school life, 每年也能名列前茅兼獲獎學金,高中時做埋 Head Prefect & House Captain, 再順利入讀心儀的三大某 major...; 相反在 school B 可能入左去才 feel 到壓力比想像中大/競爭又超激烈/群雄割據兼你爭我奪/只能保持中或下游位置/勉強入到8大....  Who knows? 不應因為"唔甘心"而扼殺真正用家的初心、意願和決定。究竟A定B,客觀地綜合各方高見後, 比番真正用家作最後抉擇。

網友分享左貴校去年級5,自行林護善德失敗,甘貴校級5可能不是全港1A,你最好再問清楚班主班以往貴校自行入到咩學校。我估英文超班,自行上智油真先有機會,上智非常重視英文,而兩間競爭都非常大。

自一 可博一間你真係鍾意既學校。
自二 九真

hkmm888 發表於 20-12-1 00:40
網友分享左貴校去年級5,自行林護善德失敗,甘貴校級5可能不是全港1A,你最好再問清楚班主班以往貴校自行入 ...
級5自行林護失敗就能證明非B1A?這個邏輯是否值得商榷?

自行HTC/油真需英文超班?普通津小水平,有同學成功自行兩校,非級頭。樓主級6(如一直穩定非偶一而爲之的話),二綫應該有機會。

KathyTung 發表於 20-11-30 23:51
1.油真
2.羅傑承(83)

羅傑承(83)你個女喜歡它什麼? 因為你住青衣近返學?

羅傑承的確成績上緊,九真也是。通常想上位升Band 的中學,反而學業較谷到爆。

1.油真
2.羅傑承(83)

油真女子籃球隊好似係D3(Kln 2),上智係D2(之前D1)

KathyTung 發表於 20-11-30 18:12
級6!!
是呈1級13, 呈2級6嗎???沒有2次平均級名次??????

KathyTung 發表於 20-11-30 18:36
15/16是指?
油真入到機會50/50..  !

1.油真
2.羅傑承(83)

83是老師建議???? 你地校上年都幾多學生派入83
而大家都覺得83上緊....

hkpapa852 發表於 20-11-30 17:28
九龍塘間九真,其實連B1C都未企穩
九真急起直追, 已經上到1B啦, 追緊1A添。

rainbowcov 發表於 20-12-1 09:30

好似講得跨張左D喎
33222  86%

rainbowcov 發表於 20-12-1 09:30

九真,你係咪誤會左係油真

medicine 發表於 20-12-1 01:05
級5自行林護失敗就能證明非B1A?這個邏輯是否值得商榷?

自行HTC/油真需英文超班?普通津小水平,有同學成 ...

首先,我冇話一定冇機會,所以叫樓主自一博一間心儀學校。

樓主果間學校以往派位, 幾乎冇人跨區入九龍區1A中學,同埋樓主非女級一,比她前既其他女同學可能博誇區。另外如果樓主女同其他以往有考入過上智油真既學校比較,你估如成績差吾多,會收邊個先,我覺得津校都係以成績行先,所以我諗要以英文超班搭夠,因此推算出嚟。
老老實實,以你女既程度,當年自二有冇考慮過上智先?

hkmm888 發表於 20-12-1 09:39
首先,我冇話一定冇機會,所以叫樓主自一博一間心儀學校。

樓主果間學校以往派位, 幾乎冇人跨區入九龍區 ...

某程度上我都覺得係, 你都講得無錯 !這間年年公佈的選擇性派位數字只得3X人,
上年入1A中學得3人 (1林護, 2曾肇添)  

樓主同女傾下選出喜歡的幾邊間,
去衡量風險,再選出2間喜歡的自行申請吧
此終自行收左, 官津已經無得回頭 !

subb 發表於 20-12-1 09:49
某程度上我都覺得係, 你都講得無錯 !這間年年公佈的選擇性派位數字只得3X人,
上年入1A中學得3人 (1林護, ...

只得3人能夠獲得B1a中學取錄,咁樓上jm估算級5以外未必屬B1a的機會都好合理吖!真係需要問清楚老師了。

YmOra 發表於 20-12-1 09:54
只得3人能夠獲得B1a中學取錄,咁樓上jm估算級5以外未必屬B1a的機會都好合理吖!真係需要問清楚 ...

EK 標準的1a中學, 同老師學校1a校, 有d唔同架 !入小明同善德合供7個架 !

subb 發表於 20-12-1 09:57
EK 標準的1a中學, 同老師學校1a校, 有d唔同架 !入小明同善得合供7個架 !

哦!ic,原來係咁!thx.thx

咁!縱然要去"真B1a中學"都要小心留意是否大機會响跌出級5以外的情況下。

我識人呈一級3,呈2級8 , 自行LW, 善德, 最後要派位去83 !(老師都有信心入善德,但自行失敗, 不過話收多一個就是他)

所以想問清楚樓主, 係咪無2次呈分平均名次?

subb 發表於 20-12-1 10:02
我識人呈一級3,呈2級8 , 自行LW, 善德, 最後要派位去83 !(老師都有信心入善德,但自行失敗, 不過話收多一 ...

你對,你問出重點來。