用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光vs保祿六世書院
樓主: KathyTung
go

九龍真光vs保祿六世書院   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-12-1 16:13
九龍城區有幾間英中,校內家長成日話學校點好點好,又話已經接近B1A水平。
現實係佢地自己根本唔瞭解學校本 ...
有邊個家長唔鍾意話自己仔女就讀的學校係1A先?體諒下啦……記唔記得個位以3322%為標準的1A家長嗎?兜甘大個圈,咪係爲了……

medicine 發表於 20-12-1 16:19
有邊個家長唔鍾意話自己仔女就讀的學校係1A先?體諒下啦……記唔記得個位以3322%為標準的1A家長嗎?兜甘大 ...

愛校心切啫~~~

medicine    發表於 20-12-1 18:05

medicine 發表於 20-12-1 13:15
我係以結果論英雄——即以DSE成績及其公佈方式為最主要的衡量標準,其餘一切的課外活動全是“配菜”,鍾意 ...

謝謝回覆,吾知點解,油真好少人分享

根據樓主提供資料: 女兒 / 應該住葵青區 / B1A / 籃球D2 or D1

小明 / 保祿六世:(利申:在小明畢業,細妹畢業於保六). 當年(20年前+) 有同學升唔到原校中四先去保六,我唔覺兩間學校好嚴,不過d女仔好乖。小明校舍大,但打D2籃球可能未必配合到樓主女兒

八三: 男女校,自行多左男仔競爭;同埋想不想女兒留在葵青?還是出去其他地區見識 ?(利申:小時候住青衣 ,好想報外區名校,不過媽咪唔肯)

九真 / 油真:成績油真一定好過九真 ,其他不太清楚

個人認為上智或英華頗為理想,成績及運動皆可兼顧 (仲有名氣),兩間都近地鐵站 ,校內活動放晏咗方便返屋企,同埋我出咗來做嘢咁耐,這兩間出嚟既女仔好smart又好動又有責任感 。

仲有唔好跟晒學校老師講既野, 我有時覺得佢哋個世界太細,對外面環境不太了解,根據所有人或其他渠道既資料及意見,再找合適既學校俾女兒。

queenbb1122 發表於 20-12-1 17:14
根據樓主提供資料: 女兒 / 應該住葵青區 / B1A / 籃球D2 or D1

小明 / 保祿六世:(利申:在小明畢業,細 ...

YWGS我認唔可以叫"近地鐵站"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

queenbb1122 發表於 20-12-1 17:14

小明 / 保祿六世:(利申:在小明畢業,細 ...
首先感謝你嘅意見先,其實係想個女出去見識吓架,但係又唔想佢返學太辛苦,同埋他區已經都冇乜選擇了,而家他區想揀油麻地嘅真光女書院,如果真係似你講的揀上智,如果兩間都唔得,等大抽獎都係留返係本區,所以寧願揀一間喺本區,仲有一間跨區,希望可以出去見識吓,但仍然喺度猶豫緊到底第二志願揀羅傑承,定係上智,定係英華,定係保祿六世....

hkpapa852 發表於 20-12-1 17:31
YWGS我認唔可以叫"近地鐵站"
咁應該唔會揀,如果跨區就會盡量揀近地鐵站,唔想個囡咁辛苦

kekeneko 發表於 20-12-1 16:03
回覆 cmir 的帖子

九真BAND 1 A ?

不屬於B1a中學,區內人一定知曉。

medicine 發表於 20-12-1 16:19
有邊個家長唔鍾意話自己仔女就讀的學校係1A先?體諒下啦……記唔記得個位以3322%為標準的1A家長嗎?兜甘大 ...
啊!做乜又講黃興桂?

medicine    發表於 20-12-1 18:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KathyTung 發表於 20-12-1 13:22
聖瑪加利可能真係睇家境....(too sad now)早知咁樣就唔報

聖瑪加利考到牛津的那位同學, 出身屋村, 學校是非常用心敎他。

https://topick.hket.com/article/2370645/%E5%9F%BA%E5%B1%A4%E5%87%BA%E8%BA%AB%E8%9D%B8%E5%B1%85%E9%A3%AF%E6%A1%8C%E4%B8%8A%E6%BA%AB%E7%BF%92%E3%80%8017%E6%AD%B2%E6%B8%AF%E7%94%9F%E6%97%A5%E5%81%9A200%E9%A0%81%E7%B7%B4%E7%BF%92%E7%8D%B2%E7%8D%8E%E5%AD%B8%E9%87%91%E8%AE%80%E7%89%9B%E6%B4%A5%E7%A2%A9%E5%A3%AB

lawiskcyu 發表於 20-12-1 18:44

聖瑪加利考到牛津的那位同學, 出身屋村, 學校是非常用心 ...
第二個post話可能要睇埋呈二嘅成績即係要交埋成績表先可能出second in通知或者offer,但我女學校話要12月15號之前先派成績表....

回覆樓主:

太長未睇哂個post, 但係1A真係唔洗九真,油真就差唔多。

kirstyau 發表於 20-12-1 19:34
太長未睇哂個post, 但係1A真係唔洗九真,油真就差唔多。
已放棄九真,考慮緊第二志願揀羅傑承定係保祿六世

KathyTung 發表於 20-12-1 19:35
已放棄九真,考慮緊第二志願揀羅傑承定係保祿六世

另外2間冇研究

kirstyau 發表於 20-12-1 19:38
另外2間冇研究
如果唔揀羅傑承或者保祿六世,仲有其他Band1B嘅九龍區中學好推薦嗎?謝謝

KathyTung 發表於 20-12-1 19:40
如果唔揀羅傑承或者保祿六世,仲有其他Band1B嘅九龍區中學好推薦嗎?謝謝

我只留意女校,上智?不過都1A。
其實大抽獎本區夠唔夠Band1位,如果夠,自行博兩間1A

kirstyau 發表於 20-12-1 19:41
我只主攻女校,上智?
上智Band1B?????

KathyTung 發表於 20-12-1 19:41
上智Band1B?????

1A

kirstyau 發表於 20-12-1 19:41

我只主攻女校,上智?不過都1A。
我哋喺葵青區,唔知葵青區夠唔夠呢?求高人指點!

回覆樓主:

B1B 聖羅撒/聖家
‹ 上一主題|下一主題