用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教:乙部大抽獎的banding抽籤方法
樓主: Tigerpooh
go

求教:乙部大抽獎的banding抽籤方法 [複製鏈接]

Tigerpooh 發表於 20-11-30 16:18
係啦, 我一直以來的認知都係覺得只分 band 1, 2, 3去派,  點知上星期班主任居然同我講話我錯, 係分左1A 先 ...

老師咁大整古呀!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-12-1 08:46
就算係自行都錯,自行時學生只有RO,未有banding。
撒佈虛假消息引起公眾恐慌,可以叫國安辦帶佢去飲普洱。 ...

但我參觀中學時,校長話自行只收band1生,咁佢點知學生banding?

李家承 發表於 20-12-2 07:28
但我參觀中學時,校長話自行只收band1生,咁佢點知學生banding?

自行階段,除非該中學收到一間未見過既小學既學生申請,否則從過往經驗,都知學生係咩小學去到咩位置仲係B1學生。

就算真係有新人,睇下佢同其他“已知”水平既人個RO排名比較就自然知道。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李家承 發表於 20-12-2 07:28

有好多"客觀參考值",例如勁嘅小學如"九宣"或有參考值嘅toptop小學或半toptop小學,假設某中學歷年經驗經常性取錄過九宣數名小學生,以小學生們的小學成績和取錄後响中學的成績表現大約可得知九宣級名次幾多會是有實力被稱為B1學生,甚至乎更準確地估算得出他們屬頭中尾添,有了toptop小學的級名次對應Banding之"客觀參考值",若然有別的小學,無論強小弱小嘅小學生响自行申請該中學,又從教育局給予嘅自行申請人名單的成績最優至最弱的排行表中,看看弱小學生會站响經常性遞表的九宣學生群的""前方定中方定後方"",假如有學生企响所有九宣申請學生的最前方,那麼該名學生屬B1的機會率會是近乎100%,甚至乎估算到屬B1a.or.B1b.or.B1c也可以,以這方法客觀地估算學生們的Banding,亦只要某中學每年皆有兩三所toptop或半toptop小學的申請參與其中,有了"客觀參考值"要收足B1學生應該唔難。

hkpapa852 發表於 20-12-2 08:06
自行階段,除非該中學收到一間未見過既小學既學生申請,否則從過往經驗,都知學生係咩小學去到咩位置仲係B ...

oic,thanks

YmOra 發表於 20-12-2 08:21
有好多"客觀參考值",例如勁嘅小學如"九宣"或有參考值嘅toptop小學或半toptop小學,假設某中 ...

咁其實自行時學校係無全港學生排名,只可以從成績表看成績同面試表現?才決定是否收。

李家承 發表於 20-12-2 08:27
咁其實自行時學校係無全港學生排名,只可以從成績表看成績同面試表現?才決定是否收。
...

自行收生時,中學會向教育局攞所有申請者嘅全港次第排名,即如收到500個申請表,就有1~500名申請者排名次第,成績表只係作參考之用。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

李家承 發表於 20-12-2 08:27
...

其實,中學不需要有晒全港幾萬名學生的排名,只需要有所有申請人的一份排名前後的名單就可以了,即,例如某中學有600人响自行遞表申請,只需要有這批600人的前後排名就可以了,教育局也只能給予中學這600人的排名名單,但,其實已經足夠了,因為只要如我樓上所講嘅,只要有一些經常取錄又有實力嘅學生來自toptop小學或半toptop小學作該次自行申請嘅""客觀參考值""就可以估算出每名學生的大概Banding了,甚至乎某小學第一次有小學生""初次""申請的也可以估算得到其Banding。

YmOra 發表於 20-12-2 08:37
其實,中學不需要有晒全港幾萬名學生的排名,只需要有所有申請人的一份排名前後的名單就可以了,即,例如 ...

請問自行機會大嗎?如果無突出表現係咪大抽獎唔見自行呢?

請問自行2間又點選學校好呢?太高又怕見都無得見,太低又怕收左先無得博抽獎,老師又比唔到意見。

Tigerpooh 發表於 20-11-30 12:43
請問各位大大,在乙部大抽奬時, 抽的次序係:

1. all band 1 → all band 2 →all band 3

其實老師係唔係講緊b1位非常緊絀嘅情況下,相對保守嘅選校策略?即係譬如區內1a1b競爭極大,咁各擺一間係第一第二,之後已經去到1c同2a,2a先可能逐間寫上去?會唔會係一種悲觀而謹慎希望結果盡量可控的思路。。

李家承 發表於 20-12-3 07:11

請問自行2間又點選學校好呢?太高又怕見都無得 ...
報個小學名(最好小學有近幾年的校名人數派位記錄),以及大約名次(比如前3,3至5,5至8之類),EK好多高人,(俾出的建議)會有相當的參考作用。

李家承 發表於 20-12-3 07:11

請問自行2間又點選學校好呢?太高又怕見都無得 ...

請問自行機會大嗎?好睇你揀咩中學和你的孩子的Banding。

如果無突出表現係咪大抽獎唔見自行呢?唔明這問題???

請問自行2間又點選學校好呢?適合孩子成長最重要

‹ 上一主題|下一主題