用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港機場檢疫等候時間?
樓主: aylau
go

[英國] 香港機場檢疫等候時間?   [複製鏈接]

vnice 發表於 20-12-5 18:16
咁家長可以响邊度接佢地,係咪接觸有手環人士便違法?

在酒店大堂內,快快交收
亦都有家長揸車去青衣嗰間酒店接佢哋
佢哋點都要坐車出嚟,一定接觸到非手環人士
唔通載他們嘅的士司機就犯法

我諗唔係咁㗎

3b 發表於 20-12-5 20:46
今日下午5:25到, 剛到左青衣酒店攞左房

我想請問一下喺香港機場有冇得派水同埋三文治?否則我要叫佢哋帶定啲。

真係激死,我個女喺Manchester上機,去倫敦轉機返香港。之前打咗去BA問,佢話喺Manchester可以check文件出兩個boarding pass,點知我個女剛剛WhatsApp我,話只可以出到第一程機boarding pass,佢去到倫敦又要再排過隊,嗰邊啲ground crew先會check 文件出第二程機boarding pass。

Lilypie 5th Birthday Ticker

Chole 發表於 20-12-5 22:30
我想請問一下喺香港機場有冇得派水同埋三文治?否則我要叫佢哋帶定啲。
...

有水和三文治

醒目開學勳章

Chole 發表於 20-12-5 22:30
...

有水有三文治, 我見其他人講有餅乾

aylau 發表於 20-12-5 22:31
真係激死,我個女喺Manchester上機,去倫敦轉機返香港。之前打咗去BA問,佢話喺Manchester可以check文件出 ...

係呀,好心就第一站check 哂先,有乜事個人都可以搵監護人或者返學校

RACHEL888 發表於 20-12-5 23:35
係呀,好心就第一站check 哂先,有乜事個人都可以搵監護人或者返學校

咪係!Heathrow機場又咁大,我又擔心佢自己一個要處理咁多嘢 ☹️

aylau 發表於 20-12-5 23:39
咪係!Heathrow機場又咁大,我又擔心佢自己一個要處理咁多嘢 ☹️

如果行李已Tag 至 HKG,可以用BA Mobile App出兩程boarding pass,回程試一試

summerhotel1 發表於 20-12-6 02:57
如果行李已Tag 至 HKG,可以用BA Mobile App出兩程boarding pass,回程試一試

回程可試,但由UK回港,要睇COVID19 test result 及hotel voucher ,我女於Manchester Airport 時啲ground crew完全冇睇,叫佢去到Heathrow 時先有ground crew 睇,ok先出boarding pass 俾佢。

summerhotel1 發表於 20-12-6 02:57

我女個行李tag 已經係由Manchester 到香港。

aylau 發表於 20-12-6 04:39
回程可試,但由UK回港,要睇COVID19 test result 及hotel voucher ,我女於Manchester Airport 時啲ground ...

奇怪,正常check in會睇唒所有travel documents 是否符合Final Destination 入境要求。

真係激死,我個女喺Manchester上機,去倫敦轉機返香港。之前打咗去BA問,佢話喺Manchester可以check文件出 ...

英航是這樣,全部Domestic flight都要喺Heathrow機場過關出去再上返departure hall從新check in 檢查文件,其他cities airport唔會負責對文件,所以有啲人會去倫敦機場先做檢測反正要出去。坐英航好在同一個terminal 唔使走,不過一個女仔要時間摸索,個機場好大。你之前問過可能果位CS照正常回覆,自香港需要咁多文件之後已經唔可以,即係十月開始

PUIPUI2000 發表於 20-12-4 20:37
請問阿女入境香港填嗰張健康申報表裏面個電話填 自己定填父母個電話?

知唔知呢個電話有咩用呀

阿囡話應該好多人寫父母電話,佢寫自己電話,工作人員話寫自己或父母電話都得

cfs 發表於 20-12-6 07:18
英航是這樣,全部Domestic flight都要喺Heathrow機場過關出去再上返departure hall從新check in 檢查文件 ...

我就正正係問過香港BA你所提及嘅一般做法於而家須要check文件嘅情況是否仍然繼續,因為明知乘客的目的地係香港,你俾佢飛咗第一程,去到Heathrow 先check文件,再確實俾唔俾佢飛第二程,始終存在風險。香港英航答我,而家全部一次過出晒兩張boarding pass ,確保你冇問題先俾你上第一程機。但點知英國BA地勤又唔係咁做。
明白要跟航空公司嘅做法,但最緊要之前講清楚,等我可以同小朋友briefing 一次,提醒佢點樣做。

昨天2:00抵港,在機場足足等左11個鐘,零晨一點幾先走得

我小朋友11月坐BA由Manchester經Heathrow 轉機回港,係Manchester check in 出2程boarding pass, 同時check 所有文件,行李由Manchester直送香港, 去到Heathrow 冇需再排隊轉機回港。我識人坐BA由Manchester 經Heathrow 轉機回港,佢係Manchester check in 話要去Heathrow 做Covid test,所以佢只係出1程boarding pass,去到Heathrow 拎行李又出去排Covid test然後再check in

其他航空公司需要咁樣做啊?

aylau 發表於 20-12-6 09:20
我就正正係問過香港BA你所提及嘅一般做法於而家須要check文件嘅情況是否仍然繼續,因為明知乘客的目的地係 ...

日日都有機飛咁耐,都唔明點解CS可以咁都唔清楚詳情

Camelmo 發表於 20-12-6 10:02
我小朋友11月坐BA由Manchester經Heathrow 轉機回港,係Manchester check in 出2程boarding pass, 同時chec ...

我個女已經有COVID19 Test negative result 嘅貼report. 佢有俾Manchester airport ground crew 睇

aylau 發表於 20-12-6 10:23
我個女已經有COVID19 Test negative result 嘅貼report. 佢有俾Manchester airport ground crew 睇 mout ...

我估幫你女check in 位ground crew唔熟流程?當日幫我小朋友位ground crew話佢係young flyer唔可以自己飛,已俾parent consent form 同有關文件同website 佢睇,最後ground crew 問側邊位同事再打電話confirm supervisor,係counter等咗超過15分鐘去confirm young flyer policy
‹ 上一主題|下一主題