用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三轉校對選科影響
go

中三轉校對選科影響

阿女B1B中三傳統,越讀越好,主動要求插班次1A女直資,請問有什麼利弊,有什麼考慮經濟不是問題)?謝謝大家

咪即管去考插班試,收左咪照揀科。有尐学生插去其他学校轉讀IB課程都系咁。

LOBAN13419 發表於 20-11-30 01:22
阿女B1B中三傳統,越讀越好,主動要求插班次1A女直資,請問有什麼利弊,有什麼考慮經濟不是問題)?謝謝大家
...

幣方面只諗到要適應老師,同學及學校文化,特別係同學,人地已經玩左3年或以上(如有小學部),你插入比較難融入,不過佢主動要求,咁適應上唔係最大問題,咪報左先。

通常插班烤得入,成績應該都比較前列,選科方面無需要太擔心。而且直資總體來講選科比較多自由度。
考到就讀。

1a 女直?即係四大女直之一?不如考多兩間,再慢慢揀

b3410 發表於 20-11-30 13:25
通常插班烤得入,成績應該都比較前列,選科方面無需要太擔心。而且直資總體來講選科比較多自由度。
考到就 ...
有間中三應該插唔到
另外三間,如果收咗,選科應該無乜問題

bbc2018 發表於 20-11-30 13:45
有間中三應該插唔到
另外三間,如果收咗,選科應該無乜問題

spcs
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-11-30 14:37
spcs
呢間中三、四全部同學要讀IGCSE, 中四要考。
現在中三已過差唔多一半,不過樓主囡囡有興趣可以打電話問吓

bbc2018 發表於 20-11-30 14:51
呢間中三、四全部同學要讀IGCSE, 中四要考。
現在中三已過差唔多一半,不過樓主囡囡有興趣可以打電話問吓

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

阿女提出並主動俾曬所有資訊我,佢只係要求去某一間,見到佢有這動力/自信係支持,己經申請左,問題我考慮是留原校一定可以全理科,學校亦有好多機會,擔心1A女直資收了,涉及選科會少了優勢,謝謝大家!

回覆 LOBAN13419 的帖子

去考,收咗可以問吓學校揀科的安排。坦白講,插班位唔多,學校收得你,唔係體藝超群,就係成績好。成績夠,揀科實有優勢,唔使擔心咁多。

王家爸爸    發表於 20-12-16 12:37

LOBAN13419 發表於 20-11-30 16:47
阿女提出並主動俾曬所有資訊我,佢只係要求去某一間,見到佢有這動力/自信係支持,己經申請左,問題我考慮是留 ...
个女主动揾哂料亦有自己目標,我相信佢亦有考慮選科問題。佢本人唔担心亦有信心,如我做父母会支持。路系自己揀,就会跟住以後既情况行,肯為自己決定承擔後果同take risk, 我觉得比单单識讀書更叻~

YmOra    發表於 20-12-1 09:14

LOBAN13419 發表於 20-11-30 16:47
阿女提出並主動俾曬所有資訊我,佢只係要求去某一間,見到佢有這動力/自信係支持,己經申請左,問題我考慮是留 ...

已經中三,插班中四,中四已經選咗科,收你果陣基本上已經可以知你可否讀到心儀科目,唔使擔心咁多,仲可以決定轉唔轉。況且,現階段都只係申請,一步步嚟啦~~~

申請咗先,唔試唔知,有得揀再决定,佢肯就申請,沒壞

不論直資 私校 就算津校 收得你插班入 自然係覺得你ok先會收, 入左紙先 收先再選

LOBAN13419 發表於 20-11-30 01:22
...

孩子能夠有自信及勝任B1a中學,去試下考吧!她沒有任何蝕低嘛!不過,你意思係想今年中三下學期轉嗎?若是,係必需好好考慮中四選科問題?和是否有女兒想讀的科目組合?

回覆 YmOra 的帖子

對,是中三下學期21年1月轉入學,阿女係心儀全理科,因此有擔心所以問問大家意見,謝謝!

LOBAN13419 發表於 20-12-1 10:10
回覆 YmOra 的帖子

對,是中三下學期21年1月轉入學,阿女係心儀全理科,因此有擔心所以問問大家意見,謝謝! ...

明白。那麼就更要向心儀直資了解,我意思係若然考插班試順利入讀,先要向學校講出你女兒係心儀全理科(從樓上你的分享估你囡囡想揀全理科),你可道明你囡囡如果响自己本校要入讀全理科是絕對無問題的,故好希望能夠响轉校時也可以順利修讀,我估計直資中學係可以有商有量的。不過,若然你囡囡不是一定要入全理科就不用考量了。

最後成功考入嗎?聽聞已CALL人了!

回覆樓主:

現在直資流失學生,學校考慮的是多收生源交學費還是只收好成績學生呢?