用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 讀緊k2/k3 如果而家有小一offer會否退學? ...
go

讀緊k2/k3 如果而家有小一offer會否退學? [複製鏈接]

blueaqua 發表於 20-11-30 00:44
小朋友讀緊私幼k2, 報咗幾間IS等緊interview/result, 如果有出年Yr 1 offer 諗緊好唔好提早退學唔讀k2下半 ...

小朋友上網課學唔學到嘢?如果退學,家長係唔係可以自己教到或外補等小朋友銜接到出年yr1?最重要係小朋友升讀yr1之後會唔會學習進度比其他小朋友落後,同埋小朋友會唔會難適應。

blueaqua 發表於 20-11-30 00:44
小朋友讀緊私幼k2, 報咗幾間IS等緊interview/result, 如果有出年Yr 1 offer 諗緊好唔好提早退學唔讀k2下半 ...

小朋友上網課學唔學到嘢?如果退學,家長係唔係可以自己教到或外補等小朋友銜接到出年yr1?最重要係小朋友升讀yr1之後會唔會學習進度比其他小朋友落後,同埋小朋友會唔會難適應。

blueaqua 發表於 20-12-17 11:50
根據我喺屋企陪佢地上咗接近一年的zoom class, 我覺得佢地由網課大約吸收到2成,其餘8成都係我地自己教返曬 ...

聽你咁講繼續交學費真係唔抵,我小朋友(大果個已有小一offer)係券幼唔駛交學費,細仔係n班,要交學費,已有k1 offer,同老公商量後決定唔退學,原因係唔想小朋友以為讀書係可有可無,唔鍾意就可以退學唔讀,咁佢學校網課都做得唔錯嘅。
‹ 上一主題|下一主題