用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神幼vs卷幼
樓主: qq6a
go

神幼vs卷幼  

莫失莫忘 發表於 20-12-22 17:55
我覺得幼稚園對考名小既用處只有20%,其餘係家長佔40%,小朋友資質性格佔30%,剩返10%係運氣。我敢講讀sc考 ...

名小確實會係考小上比到家長方向同支援, 而基礎學術都足夠比小朋友去直私面試, 家長要做既就係針對小朋友強弱項針對性加強, 而要考神小, 基本要外加一樣特長如樂器。

我小朋友當年都係有 SC / LH offer 而選擇左近屋企個間, 所以其實邊間都差不多, 近屋企就可以了。

happypapa11 發表於 20-12-22 03:30
性格自律嗎?如果又玩得又坐定定又自律,升小一定有好成績

佢唔係好坐得定,除非嗰樣嘢佢好有興趣,畫畫、玩砌圖都可以坐到一陣,但係平時上n班zoom堂佢唔係好鍾意坐定定,但係請上門老師同佢上音樂堂佢又可以好專心,一齊玩完全唔使warm up ,同老師第一次見就好似好friend咁。我成日想佢睇多啲書,佢以前係完全唔肯睇,而家晚晚都肯坐低睇一陣,當然唔係好耐,我會繼續努力。

想問點樣為之自律?要去到咩程度?想參考一下可能我哋以前成日帶佢出街玩,佢係户外派,同埋我覺得佢想像力幾好,又鍾意扮鬼扮馬,蠱惑個d

好耐無路過幼稚園版,原來大家對SKH,SC等入神校嘅迷思依舊存在。奉勸一句,要入神校者如非舊生或sibling,還是好好培養小朋友,勿對所謂神幼存幼想。

a_c2612 發表於 20-12-22 10:17
Sc入男女拔嘅應該係一共9-10%,不是分別9-10%

今年未公佈、但係往年校內公佈係「分別」9-10%。
舉例:2018年女仔考獲dgjs 30人、spccps 22人。

monodad 發表於 20-12-24 01:33
好耐無路過幼稚園版,原來大家對SKH,SC等入神校嘅迷思依舊存在。奉勸一句,要入神校者如非舊生或sibling, ...

同意勿對神幼或名幼有迷思,N無要靠家長好好裝備小朋友,只靠學校絕對不夠考入家長心中所謂一線名小或神小(有特異功能及小朋友天資聰穎除外)

happypapa11 發表於 20-12-28 05:41
今年未公佈、但係往年校內公佈係「分別」9-10%。
舉例:2018年女仔考獲dgjs 30人、spccps 22人。
...

SC 公佈嘅係offer 數目,並唔係畢業生去向,其實係有D取巧,例如30個DGJS offer同 22個SPCCPS offer,可能有多過10個係重覆嘅
又例如一個女孩子A同時有DGJS 同SPCCPS offer,另一女孩B只有 DGJS offer, A放咗SPCC,然後SPCC call 左B,之後DGJS又call 左原本冇 offer 嘅C,到7月 report 俾學校聽,其實只係3個位,但就會變咗5個offer

SC邊係神幼呀

我地都係名幼轉神幼

疫情都唔知去到幾時...一定係卷幼好啦, 因為咁細的小朋友, 俾再多的支援都只係ZOOM,
效果減大半

與其都係靠自己, 不如不用俾錢好D

i_love_leibb 發表於 20-11-29 18:58
想請教邊d叫神幼?

保證 將來入到hku/cu醫科的幼稚園

i_love_leibb 發表於 20-12-23 23:15
佢唔係好坐得定,除非嗰樣嘢佢好有興趣,畫畫、玩砌圖都可以坐到一陣,但係平時上n班zoom堂佢唔 ...

聽你形容,直頭同我個女差唔多一模一樣... 我哋最後揀咗國際學校