用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神幼vs卷幼
樓主: qq6a
go

神幼vs卷幼  

回覆 kimlam953 的帖子

其實 神幼名幼 升小好亮麗 都可能好多原因, 有old boy 有 siblings 我地未必會知

Godark 發表於 20-11-30 14:01
Skh is a 神校as it is God driven

mrlamken 發表於 20-11-30 14:40
回覆 kimlam953 的帖子

其實 神幼名幼 升小好亮麗 都可能好多原因, 有old boy 有 siblings 我地未必會知 ...

非常同意,是我第一個小朋友讀完幼稚園既體會,所以第二個我都唔會太追求big names.

莫失莫忘 發表於 20-11-30 17:21
非常同意,是我第一個小朋友讀完幼稚園既體會,所以第二個我都唔會太追求big names.
...

唔太追求,係咪即係都會追求,而不是不追求?

qq6a 發表於 20-11-30 18:25

老大時我考齊大部分名幼再揀,如果佢當年考唔到任何一間我會周圍搵有關係人事幫我寫信。老二今次只會試考老大嗰間名幼,考到先再考慮,因為老大嗰間只有下晝班,考唔到就算,目前我只報了兩家幼稚園。一是老大讀過的名幼和一間非名幼。這是我追求和不太追求的意思。

我係你嘅話,我會轉校囉

讀名幼除咗學術、課程外,正如樓上有家長所講,家長/同學群會唔同,視野會闊啲

kimlam953 發表於 20-11-30 14:33

我唔係話k收700人,意思係話一屆收到成700人,我認識很 ...

SC 唔係睇家長背景先收咩?

Chubbpiggy 發表於 20-11-30 22:29

相信不完全係,識人住公屋都入到,普通背景,但報名表係咪都填公屋地址就唔知嘞。

qq6a 發表於 20-11-30 18:25

其實小朋友發展,家庭教育真係比學校重要。 學校教的學術或其他方面,教的其實有限。

家長伴讀,帶小朋友四處體驗,日常生活多思考啟發,比任何一間幼稚園都重要。

找適合的學校,比找名校,神校重要。

你仔上年考唔到,今年考到。其實一個幼稚園面試,根本睇唔到小朋友真正能力,大左一年,發展成熟咗,認知能力發展好左,表現當然較好。 媽媽收到好offer,當然高興。但即時諗”神校” ,其實無需要太神化仼何一間幼稚園。身邊太多名幼生,表現優秀的,都係家長悉心栽培。

到小學面試時,你會發現,強求,不強求名幼都非重點。媽媽自己投放在小朋友的時間和身教言行最重要。

之前我報 SC時都有人同我講唔好浪費時間,我住公屋,老公做地盤,我都收到pm offer,所以相信SC唔係睇背景,大家加油

回覆 qq6a 的帖子

考小學主要係父母發功,睇父母點樣教,始終小朋友係屋企的時間最多。如果係主要靠學校功勞,咁讀同一間幼稚園的小朋友應該都會全部考到差不多的學校,唔會有人無offer,有人成手offer。我認識的人中,只要係父母緊張個小朋友的,券校都考到超級熱門直資。父母好忙放養小朋友的,名幼都都上唔到名小。
如果因為今年停課太多所以選擇多讀一年K1,錢又唔係問題的話,可以選擇重讀。其實好多小朋友2-3歲都已經開始日日2個鐘校車車程,不用太擔心。選擇前應該多睇下兩個學校的評價,是否貼合自己心中幼稚園的模式。例如有些學校補習成風,大家放學齊齊補日日補;有些學校倚重家長,會經常要家長參與一些事務。以上只是例子,僅供參考。

名幼和卷幼區別

對小一考直私認知:免費幼稚園大部分都唔會幫小朋友準備考直私,大部分家長都準備讀免費小學,所以考直私準備和信息很少很少

小朋友水平:收費幼稚園家長比較富有,小朋友多資源去課外班,同儕水平高,競爭下共同進步快很多

所以有錢的話盡量收費幼稚園
否則就要自己多研究解決以上問題

MrsPerthLiu 發表於 20-11-30 22:21
我係你嘅話,我會轉校囉

讀名幼除咗學術、課程外,正如樓上有家長所講,家長/同學群會唔同,視野會闊啲

其實「視野」會有幾唔同?可否舉例一下?

錢唔考慮 你小朋友係第一個 考慮轉都正常除非你一心大抽獎又唔多介意結果 又或者在自行已穩有位
唔係大抽獎呢個GAME真係可以看人歡笑自己傷心
SC的確沒能保証一定入到最心水直資
不過學校可以培養到小朋友能力
學校唔係超谷 所以要谷一定要外補
不會所有學生都有最滿意結果
小朋友都有慢熱或害羞或運氣
今年情況反而學校有間接幫助
大家會理解不到幼稚園特質已取錄

讀SC都要付出,學校老師都有要求
時間金錢都配合到,先最重要

通常唔收咪話間學校睇背景

情況就好似靚女唔受溝, 通常都會話佢貪錢一樣

好像寶山,沒背景有錢都進不了,SKH, CCKG有洗禮紙沒洗禮紙機會也不一樣。

沒有幼稚園不喜歡背景好的學生,只是有得揀同沒得揀的分別。
在大部分情況,幼稚園睇背景都係一個正確的廢話。

家長背景,大B都係無可否認的優勢,大家玩過這個游戲都知道沒有絕對公平。

今年疫情關係,可能家長多左選聖心聖大真光協恩這些券幼而放棄SC,SC會相對易入左

俾我揀一定揀重讀 不過唔好以為入到sc 就自然升到好小學 其實讀咩名幼都係假 所有野都係家長背後發功 靠學校就死得 名幼只係多少少資源俾家長同小朋友 最後都係靠家長

myhappylife 發表於 20-12-2 09:17
其實「視野」會有幾唔同?可否舉例一下?

唔好玩啦,津校私校家長group講嘅嘢都唔同啦

回覆 MrsPerthLiu 的帖子

21年聖瑪加利大同真光都會轉津校

快樂火雞 發表於 20-12-2 14:25
回覆 MrsPerthLiu 的帖子

21年聖瑪加利大同真光都會轉津校

Thank you for your information