用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神幼vs卷幼
樓主: qq6a
go

神幼vs卷幼   [複製鏈接]

快樂火雞 發表於 20-12-14 11:57
無非SC人多,600人升小,大部分直私都會見到。
CCKG80人,二三十人去了拔萃之後,剩下一大批大抽獎去名津, ...
心水清,十分正確。

回覆 黃大力 的帖子

如果只計直私小學和中學,,睇番每年DSE 或IB分數,只有SPCC和DG屬於神校,DB係過往10年嘅DSE成績都唔算突出(喇沙過往10年出嘅狀元多過DB)。淨講SPCC,BH 和 SKH 每年每間都有30至40人升讀。SC 每年都係10+個,仲要大部分係 Alumni。講到SC咁誇,真係吹大咗

johnccwong 發表於 20-12-14 15:20
回覆 黃大力 的帖子

如果只計直私小學和中學,,睇番每年DSE 或IB分數,只有SPCC和DG屬於神校,DB係過往10 ...

DB唔止唔突出,今年達四率仲差過一眾band1 b中學,達五率也只是1B水平。

吹唔吹大呢家野,各自有判斷啦,冇咩所謂,你覺得細,有人覺得大,冇官方標凖。

DB仲有IB隊伍,佢地IB成績係神級(小學版剛好有討論串)

講真入到DB都夠光宗耀祖了,
我諗入到DB應該唔會令人覺得「車?DB咋?又唔係spcc」咁樣掛

回覆 Darklady 的帖子

無論邊間神校名校(中小學),最重要係小朋友讀得開心,品德教育做得好,就已經足夠。

Darklady 發表於 20-12-14 16:41

當口當面緊係唔講啦,間間都要話叻仔

快樂火雞 發表於 20-12-14 09:45
吹大左,聖公會樓下的三間,SC每年講緊升一成左右五六十個,其中DBS居多。分開計,
入讀SPCC的人數,只有B ...

精明嘅父母自然會明,我都廢時回佢

阿豬媽@C    發表於 20-12-14 21:41

Darklady 發表於 20-12-14 16:41

有冇誇張d呢,入DB就光宗耀祖,入SPCC咪衝出宇宙?你去睇下升中版男校數據,DB頂盡band 1B水平
同埋DB都幾十人中文唔合格讀唔到大學,咁呢班人咪有辱祖宗?

唔係話DB唔好,百年名校當然好,但唔好當佢係香港唯一名校,在佢之外大把選擇。
SC就係貴在選擇多,唔會獨沽一味咁解。

黃大力 發表於 20-12-15 13:58
有冇誇張d呢,入DB就光宗耀祖,入SPCC咪衝出宇宙?你去睇下升中版男校數據,DB頂盡band 1B水平
同埋DB都幾 ...
其實呢,我小朋友係女,DB我其實係唔CARE因為唔關我事

不過見你地針對住DB DSE唔夠TOP,所以想提下DB佢仲有條戰績彪炳IB隊伍
當然,SPCC IB成績仍然贏DB個馬鼻 (2020網上資料平均分大家都41不過SPCC就多幾個狀元)

其實真係要計,SPCC 係鶴立雞群一枝獨秀,女拔喇沙其實都輸俾SPCC

mingmingyinyin    發表於 20-12-15 23:20

Darklady 發表於 20-12-15 14:40
其實呢,我小朋友係女,DB我其實係唔CARE因為唔關我事
其實呢我一直讚DB係百年名校,當然好,冇人會話佢唔好,係你一葉障目,以為其他人話佢唔好。我係叫你唔好當佢係你名校神校唯一標淮,還有更多選擇,各人視乎小朋友性格才有不同最好定義
例如把文靜型放入去只會做隱形人時,天堂可以變地獄,對某些進取型小朋友則是天堂。
甚麼光宗耀祖,也是太誇張,真正吹大咗。

黃大力 發表於 20-12-15 14:48
其實呢我一直讚DB係百年名校,當然好,冇人會話佢唔好,係你一葉障目,以為其他人話佢唔好。我係叫你唔好當 ...
「DB唔止唔突出,今年達四率仲差過一眾band1 b中學,達五率也只是1B水平。」

我唔係以為人話佢唔好,係唔夠TOP姐

用光宗耀祖就擺明係誇大,我意思只係想講大家都係一流學府人材輩出,分數上輸個馬鼻定馬頭沒所謂吧

chujojo 發表於 20-12-1 06:57

其實小朋友發展,家庭教育真係比學校重要。 學校教的學術或 ...

同意 同樣體會

黃大力 發表於 20-12-15 14:48
其實呢我一直讚DB係百年名校,當然好,冇人會話佢唔好,係你一葉障目,以為其他人話佢唔好。我係叫你唔好當 ...

唔好意思,見你講起性格,想請教下,咁性格活潑外向型,唔悶得,鐘意玩唔同活動嘅女孩子,比較適合咩類型學校會好d?

i_love_leibb 發表於 20-12-17 06:16
唔好意思,見你講起性格,想請教下,咁性格活潑外向型,唔悶得,鐘意玩唔同活動嘅女孩子,比較適合咩類型 ...

deleted

i_love_leibb 發表於 20-12-17 06:16
唔好意思,見你講起性格,想請教下,咁性格活潑外向型,唔悶得,鐘意玩唔同活動嘅女孩子,比較適合咩類型 ...

性格自律嗎?如果又玩得又坐定定又自律,升小一定有好成績

a_c2612 發表於 20-12-13 18:50
Sc入男女拔spcc嘅比率絕對少過上面說的一些神校
Sc一年收近700人。分母係全港頭位就應該無錯嘅
...

雖然分母大,但係Sc分別入男女拔應該有9%-10%(年年唔同)
真心想請教邊間幼稚園入男女拔有9-10%以上?(明白已有cckg和寶山)

happypapa11 發表於 20-12-22 03:38

雖然分母大,但係Sc分別入男女拔應該有9%-10%(年年唔 ...
Sc入男女拔嘅應該係一共9-10%,不是分別9-10%

happypapa11 發表於 20-12-22 03:38

雖然分母大,但係Sc分別入男女拔應該有9%-10%(年年唔 ...
LH有些分校會高一些。SKH去男女拔的少一些,但加上SPCC一定比SC的比例高

其實都係靠家長咋, 你估咩CAT, 咩園真係咁把炮咩, 加上宜家全部網上教學, 要比較就要睇邊間俾家長既支援夠多

PTL_L    發表於 20-12-22 13:29

我覺得幼稚園對考名小既用處只有20%,其餘係家長佔40%,小朋友資質性格佔30%,剩返10%係運氣。我敢講讀sc考得入神校既當初讀lh/kv都會入到,反之亦然。
‹ 上一主題|下一主題